Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ προκηρύσσει διαγωνισμό γλυπτών μνημείων για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου

Με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης των 100 χρό­νων ζωής και δρά­σης του ΚΚΕ, η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ προ­κη­ρύσ­σει ανοι­κτό πανελ­λή­νιο καλ­λι­τε­χνι­κό δια­γω­νι­σμό δημιουρ­γί­ας γλυ­πτών μνη­μεί­ων για τους ιστο­ρι­κούς μαρ­τυ­ρι­κούς τόπους εξο­ρί­ας και φυλα­κών της Μακρο­νή­σου και της Γυάρου.

«Η ΚΕ του ΚΚΕ απευ­θύ­νει θερ­μή πρό­σκλη­ση για συμ­με­το­χή στο δια­γω­νι­σμό στους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες (μέλη του ΕΕΤΕ), που θέλουν με το έργο τους να ανα­δεί­ξουν το μεγα­λείο της ακα­τα­μά­χη­της λαϊ­κής θέλη­σης και δύνα­μης, όπως εκφρά­στη­κε από τους αλύ­γι­στους της Μακρο­νή­σου και της Γυά­ρου» υπο­γραμ­μί­ζει η ανα­κοί­νω­ση του Κόμματος.

«Η Μακρό­νη­σος, που λει­τούρ­γη­σε από το 1947 ως το 1953, πέρα­σε στην ιστο­ρία ως χώρος απο­μό­νω­σης και φρι­κτών βασα­νι­στη­ρί­ων, μέχρι φυσι­κής εξό­ντω­σης, για χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές από το αστι­κό κρά­τος. Η Γυά­ρος ή αλλιώς το «Ντα­χά­ου της Μεσο­γεί­ου», από το 1947 έως το 1962 λει­τούρ­γη­σε ως τόπος φυλα­κών και βασα­νι­σμού χιλιά­δων πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων, κυρί­ως κομ­μου­νι­στών. Ο ίδιος χώρος χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ως τόπος εξο­ρί­ας και από τη Χού­ντα των συνταγ­μα­ταρ­χών, το 1967» ανα­φέ­ρε­ται στη συνέ­χεια της ανακοίνωσης .

Το ΚΚΕ, μέσα από την ανοι­χτή πρό­σκλη­ση προς τους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες, «τιμά τα 100 χρό­νια δρά­σης του, 100 χρό­νια αγώ­νων και θυσιών της εργα­τι­κής τάξης για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, τη θεμε­λί­ω­ση των νέων κοι­νω­νι­κών σχέ­σε­ων, της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στα μέσα παρα­γω­γής, το σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό».

Ο δια­γω­νι­σμός θα διε­ξα­χθεί και θα ολο­κλη­ρω­θεί μέσα στο 2018. Θα ακο­λου­θή­σει σε επό­με­νο χρό­νο η ανα­λυ­τι­κή προ­κή­ρυ­ξη του διαγωνισμού.

Για την οργά­νω­ση και διε­ξα­γω­γή του δια­γω­νι­σμού ορί­ζε­ται επι­τρο­πή από τους:

1. Γόντι­κα Δημή­τρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

2. Δαρα­δή­μο Μπά­μπη, γλύπτη

3. Κώτσιου Ντί­να, καθη­γή­τρια Ανω­τά­της Σχο­λής Καλών Τεχνών

4. Μελά Εύα, πρό­ε­δρο Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλάδος

5. Τζέρ­μπου Αλε­ξάν­δρα, ιστο­ρι­κό τέχνης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο