Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ μετά τους αμάχους χτυπά δημοσιογραφικά γραφεία

Το 12όροφο κτί­ριο, όπου στε­γά­ζο­νταν τα κεντρι­κά του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου του Κατάρ «Al Jazeera» και του αμε­ρι­κα­νι­κού πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων «Associated Press» (AP) στη Λωρί­δα της Γάζας, βομ­βάρ­δι­σε και κατε­δά­φι­σε σήμε­ρα ο ισραη­λι­νός στρα­τός που συνε­χί­ζει το έγκλη­μα ενά­ντια στον παλαι­στι­νια­κό λαό.

Ο Τζα­βάντ Μεχντί, ιδιο­κτή­της του πύρ­γου Jala, ανέ­φε­ρε πως ένας Ισραη­λι­νός αξιω­μα­τι­κός τον προει­δο­ποί­η­σε, πριν από το αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα, ότι είχε στη διά­θε­σή του μία ώρα για να εκκε­νώ­σει το κτί­ριο. Ζήτη­σε επι­πλέ­ον 10 λεπτά προ­κει­μέ­νου οι δημο­σιο­γρά­φοι να μπο­ρέ­σουν να μετα­φέ­ρουν εκτός του κτι­ρί­ου τον εξο­πλι­σμό τους, ωστό­σο το αίτη­μά του απορρίφθηκε.

ktirio gaza

Για το τελευ­ταίο βήμα του Ισρα­ήλ, προ­κει­μέ­νου να «σιω­πή­σει» την ενη­μέ­ρω­ση από τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα, κάνει λόγο το πρα­κτο­ρείο «Associated Presss», ενώ το «Al Jazeera» σημειώ­νει πως η στό­χευ­ση των δημο­σιο­γρά­φων συνι­στά έγκλη­μα πολέ­μου και ανα­φέ­ρει ότι οι ισραη­λι­νοί έδω­σαν μια ώρα διο­ρία για την εκκέ­νω­ση του κτη­ρί­ου, χωρίς να επι­τρέ­ψουν στους δημο­σιο­γρά­φους να μετα­φέ­ρουν τον εξο­πλι­σμό τους.

ktirio gaza1 Σε δικό του δελ­τίο τύπου ο επι­κε­φα­λής του AP Γκά­ρι Πρού­ιτ σημεί­ω­σε πως «Είμα­στε σοκα­ρι­σμέ­νοι και τρο­μο­κρα­τη­μέ­νοι από το γεγο­νός ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός στό­χευ­σε και κατέ­στρε­ψε το κτί­ριο όπου στε­γά­ζο­νταν το γρα­φείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα. Γνω­ρί­ζουν εδώ και και­ρό την τοπο­θε­σία του γρα­φεί­ου μας και γνω­ρί­ζουν ότι εκεί βρί­σκο­νταν δημο­σιο­γρά­φοι. Μας προει­δο­ποί­η­σαν ότι το κτί­ριο θα πλη­γεί. Πρό­κει­ται για μια απί­στευ­τα ανη­συ­χη­τι­κή εξέ­λι­ξη. Απο­φύ­γα­με για λίγο τρο­με­ρές ανθρώ­πι­νες απώ­λειες. Καμιά δεκα­ριά δημο­σιο­γρά­φοι και ανε­ξάρ­τη­τοι συνερ­γά­τες του AP βρί­σκο­νταν στο κτί­ριο και ευτυ­χώς, μπο­ρέ­σα­με να το εκκε­νώ­σου­με εγκαίρως».

ktirio gaza4

ΗΠΑ: Στηρίζουν το έγκλημα στη Γάζα και κάνει «συστάσεις» για την προστασία του Τύπου

Τα κοντέρ της υπο­κρι­σί­ας έσπα­σαν οι ΗΠΑ που στη­ρί­ζουν το Ισρα­ήλ στο νέο έγκλη­μα του απέ­να­ντι στον παλαι­στι­νια­κό λαό, βαφτί­ζο­ντάς το «δικαί­ω­μα στην αυτο­ά­μυ­να» μετά το χτύ­πη­μα του κρά­τους-δολο­φό­νου στο κτί­ριο όπου στε­γά­ζο­νταν τα κεντρι­κά του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου του Κατάρ «Al Jazeera» και του αμε­ρι­κα­νι­κού πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων «Associated Press» (AP) στη Λωρί­δα της Γάζας.

«Είπα­με απευ­θεί­ας στους Ισραη­λι­νούς ότι η εγγύ­η­ση της ασφά­λειας των δημο­σιο­γρά­φων και των ανε­ξάρ­τη­των μέσων ενη­μέ­ρω­σης απο­τε­λεί ευθύ­νη ύψι­στης σημα­σί­ας», έγρα­ψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου.

 

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο