Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΟΛΕΘΡΙΟ «οικονομικό θαύμα» της Χούντας

Γρά­φει ο Γιάν­νης Βεντού­ρας //

Στις 21 Απρί­λη 1967, μια κλί­κα «συνταγ­μα­ταρ­χών», πραγ­μα­το­ποί­η­σε πρα­ξι­κό­πη­μα, προ­λα­βαί­νο­ντας το πρα­ξι­κό­πη­μα που σχε­δί­α­ζαν η αστι­κή τάξη, το παλά­τι και οι Αμε­ρι­κά­νοι για τον επό­με­νο μήνα.

Είναι πασί­γνω­στος ο τρό­πος που δια­κυ­βέρ­νη­σαν οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες, με την έντα­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας και του αυταρ­χι­σμού, το γέμι­σμα με πολι­τι­κούς κρα­τού­με­νους των φυλα­κών και των τόπων εξο­ρί­ας, με τα απάν­θρω­πα βασα­νι­στή­ρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, τίς δολο­φο­νί­ες πολι­τών, την απα­γό­ρευ­ση των κομ­μά­των, του συν­δι­κα­λι­σμού, των απερ­γιών, των συγκεντρώσεων.

Μερι­κοί όμως ακό­μα και σήμε­ρα προ­σπα­θούν να αντι­σταθ­μί­σουν όλα αυτά με το δήθεν «οικο­νο­μι­κό θαύ­μα» της χού­ντας. Ας δού­με λοι­πόν μερι­κά στοι­χεία αυτού του υπο­τι­θέ­με­νου “θαύ­μα­τος” και πόσο τερα­τώ­δη είναι αυτά τα ψέμα­τα που λένε ακό­μα για τη χούντα.

1ο Ψέμα: «Επί Χού­ντας είχα­με μηδε­νι­κό χρέ­ος», ή ότι «η χού­ντα δεν άφη­σε χρέος».

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία του κρά­τους, το δημό­σιο χρέ­ος, τον Δεκέμ­βριο του 1967, ανερ­χό­ταν στο ποσό των 38,7 δισ. Δραχ­μών, και μέχρι την πτώ­ση της Χού­ντας είχε φτά­σει στο 114 δισ. Δηλα­δή το χρέ­ος που άφη­σε ήταν τρεις φορές πιο μεγά­λο από αυτό που παρέλαβε!

Στο «Βήμα» της 20/10/1973, μόλις 9 μήνες πριν την κατάρ­ρευ­ση της χού­ντας, κατα­γρά­φε­ται ότι στην εξα­ε­τία της δικτα­το­ρί­ας, το εξω­τε­ρι­κό χρέ­ος αυξή­θη­κε όσο δεν είχε αυξη­θεί από την γέν­νη­ση του ελλη­νι­κού κρά­τους το 1821!

Συνε­πώς το 1ο Ψέμα σωριά­ζε­ται παταγωδώς.

2ο Ψέμα: «Επί Χού­ντας δεν είχα­με έλλειμ­μα, ενώ αυξή­θη­καν οι εξαγωγές»

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, το 1966 το εμπο­ρι­κό έλλειμ­μα ήταν 3,5 δις δραχ­μές και στο 1973 έφτα­σε στα 16 δις. Δηλα­δή στην διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας το εμπο­ρι­κό έλλειμ­μα μεγά­λω­σε 5 φορές!

Για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα έγρα­φε το «Βήμα» (στο ίδιο άρθρο που ανα­φέ­ρα­με παρα­πά­νω), ότι «Η δεύ­τε­ρη μεγά­λη θυσία της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας κατά την περί­ο­δο αυτήν υπήρ­ξε η θεα­μα­τι­κή διό­γκω­ση του εμπο­ρι­κού ισο­ζυ­γί­ου. Το έλλει­μα του εμπο­ρι­κού ισο­ζυ­γί­ου από 745 εκατ. δολά­ρια προ­βλέ­πε­ται ότι θα φτά­σει τελι­κά το τέλος του 1973 τα 2.600 εκατ. δολά­ρια, δηλα­δή περί­που θα τετραπλασιασθεί…».

Επί­σης στην διάρ­κεια της επτα­ε­τί­ας, ο κρα­τι­κός δανει­σμός µε έντο­κα γραμ­μά­τια αυξή­θη­κε, ενώ ο κρα­τι­κός δανει­σμός σε συνάλ­λαγ­μά διπλασιάστηκε.

Το έλλειμ­μα τρε­χου­σών συναλ­λα­γών μετα­ξύ του 1967 και 1972, αυξή­θη­κε κατά οχτώ φορές.

Το ισο­ζύ­γιο πλη­ρω­μών που εμφά­νι­ζε μέσο πλε­ό­να­σμα 14,6 εκατ. δολα­ρί­ων την περί­ο­δο 1960–1966, βρέ­θη­κε την επτα­ε­τία να εμφα­νί­ζει μέσο έλλειμ­μα ύψους 117 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

Συνε­πώς όλοι οι σημα­ντι­κοί οικο­νο­μι­κοί δεί­κτες χει­ρο­τέ­ρε­ψαν καταφανώς.

3ο Ψέμα: «Επί χού­ντας είχα­με επεν­δύ­σεις» και «ανά­πτυ­ξη»

Το σύνο­λο των ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σε­ων έπε­σε από το 46% στο 39% παρό­τι οι δημό­σιες επεν­δύ­σεις είχαν διπλασιαστεί!

Σημεί­ω­ση: Εσείς οι φουλ φιλε­λεύ­θε­ροι και υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κοί μην τρο­μά­ζε­τε με τις κρα­τι­κές επεν­δύ­σεις. Την χού­ντα δεν την κατέ­λα­βε «σοσια­λι­στι­κός οίστρος», ούτε τον Παπα­δό­που­λο τον έπια­σε σοσιαλ­μα­νία. Απλά στον καπι­τα­λι­σμό, τις επεν­δύ­σεις που δεν θέλουν να τις ανα­λά­βουν οι ιδιώ­τες επει­δή δεν θα έχουν τα ανα­με­νό­με­να κέρ­δη, τις ανα­λαμ­βά­νει το κρά­τος τους.

Μέσα στα 7 χρό­νια της χού­ντας, οι ξένες παρα­γω­γι­κές επεν­δύ­σεις μειώ­θη­καν στο μισό. Με άλλα λόγια το ξένο κεφά­λαιο δεν φάνη­κε πρό­θυ­μο να επεν­δύ­σει στην Ελλά­δα. Αλλά κι αυτά τα ξένα κεφά­λαια που εισέρ­ρευ­σαν (όπως του TOM PAPPAS, της SIEMENS κλπ) ήταν ανταλ­λάγ­μα­τα για το ξεπού­λη­μα του τόπου μας, και απο­τέ­λε­σαν μερι­κά από τα σκάν­δα­λα της χούντας.

Συνε­πώς, παρό­τι το διε­θνές οικο­νο­μι­κό περι­βάλ­λον εκεί­νη την περί­ο­δο ήταν ευνοϊ­κό, ούτε οι ξένοι ούτε οι Έλλη­νες κεφα­λαιού­χοι ήταν πρό­θυ­μοι να επεν­δύ­σουν, με συνέ­πεια η χώρα να μην κερ­δί­σει κάτι σε οικο­νο­μι­κή βάση.

Ο ρυθ­μός αύξη­σης του ακα­θά­ρι­στου εθνι­κού εισο­δή­μα­τος στην πρώ­τη πεντα­ε­τία της χού­ντας μειώ­θη­κε σε σχέ­ση με την πεντα­ε­τία 1962 – 1967. Κλά­δοι όπως η βιο­μη­χα­νία σιδή­ρου ή οι μηχα­νο­κα­τα­σκευ­ές (οι οποί­ες απο­τε­λού­σαν τις ατμο­μη­χα­νές της οικο­νο­μί­ας), στα 1971 έπε­σαν κάτω από το επί­πε­δο του 1966. Φυσι­κά, μετά την διε­θνή καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση του 1973, τα στοι­χεία χει­ρο­τέ­ρε­ψαν αρκετά.

4ο Ψέμα: «Επί χού­ντας δεν υπήρ­χε ανερ­γία». «Η χού­ντα στα­μά­τη­σε τη μετανάστευση».

Ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα παρα­μύ­θια των υπο­στη­ρι­κτών της χού­ντας. Όχι μόνο δεν στα­μά­τη­σε η μετα­νά­στευ­ση, αλλά μέσα στην πρώ­τη πεντα­ε­τία (1968–1972), μισό εκα­τομ­μύ­ριο Έλλη­νες που βρι­σκό­ντου­σαν σε παρα­γω­γι­κές ηλι­κί­ες, εγκα­τέ­λει­ψαν την Ελλά­δα και πήγαν σαν φτη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό στις ΗΠΑ, στην Γερ­μα­νία, στην Αυστρα­λία. Τα τρα­γού­δια «Το ψωμί της ξενι­τειάς» του Καζαν­τζί­δη και «Η φάμπρι­κα» του Χαλ­κιά, ακρι­βώς για την μετα­νά­στευ­ση αυτής της επο­χής μιλάνε.

Να λάβου­με υπό­ψη ότι αυτά συμ­βαί­νουν στην Ελλά­δα, κατά την περί­ο­δο όπου η μετα­νά­στευ­ση σε Ισπα­νία, Πορ­το­γα­λία, Ιτα­λία, μειώ­νε­ται σημα­ντι­κά. Αυτές οι χώρες (σε αντί­θε­ση με την Ελλά­δα) είχαν κατα­φέ­ρει να αξιο­ποι­ή­σουν το ευνοϊ­κό οικο­νο­μι­κό περι­βάλ­λον που επι­κρα­τού­σε διεθνώς.

Η μεγά­λη μετα­νά­στευ­ση κατά την διάρ­κεια της χού­ντας, ήταν και ο λόγος που εμφα­νί­σθη­κε σχε­τι­κή μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας. Αυτό το ομο­λο­γεί και ο ίδιος ο ΣΕΒ (Σύν­δε­σμος Ελλη­νι­κών Βιο­μη­χα­νιών) σε έκθε­σή του το 1973: «Η μεί­ω­σις της ανερ­γί­ας προ­έ­κυ­ψε κυρί­ως ως απο­τέ­λε­σμα υψη­λών ρυθ­μών εξω­τε­ρι­κής μετα­να­στεύ­σε­ως και δευ­τε­ρευό­ντως εκ της αυξή­σε­ως της εγχω­ρί­ου απασχολήσεως».
Συνε­πώς ο ισχυ­ρι­σμός ότι η χού­ντα στα­μά­τη­σε την μετα­νά­στευ­ση, είναι άλλο ένα παραμυθάκι.

5ο Ψέμα: «Η Χού­ντα επέν­δυε στην Παιδεία»

Το ποσο­στό των δαπα­νών για την εκπαί­δευ­ση στο σύνο­λο των γενι­κών κρα­τι­κών δαπα­νών μειώ­θη­κε κατά 1,6%, δηλα­δή από το 11,6% οι δαπά­νες για την Παι­δεία μειώ­θη­καν στο 10%.

Να θυμη­θού­με ότι οι λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις πριν την χού­ντα, ζητού­σαν να αυξη­θούν οι δαπά­νες για την παι­δεία στο 15% του προϋπολογισμού.

Κατά την διάρ­κεια της επταετίας:

  • ο αριθ­μός των μαθη­τών των σχο­λεί­ων μειώ­θη­κε κατά 50.000 μαθητές.
  • Τα δημο­τι­κά σχο­λεία μειώ­θη­καν κατά 1.000.
  • Τα γυμνά­σια από 1.249 έμει­ναν 1.064.
  • Ο αριθ­μός των αγράμ­μα­των αυξή­θη­κε. Μόνο σε ένα χρό­νο (1971 με 1972), οι αγράμ­μα­τοι από 1.040.000, έγι­ναν 1.530.000.
  • Στις 9 Σεπτέμ­βρη 1970, με την αρχή της νέας σχο­λι­κής χρο­νιάς η χού­ντα απο­φά­σι­σε να μειω­θεί ο αριθ­μός των δασκά­λων κατά 1200 και ταυ­τό­χρο­να έκλει­σε 618 σχο­λεία και συγ­χώ­νευ­σε 294.

6ο Ψέμα: «Επί χού­ντας υπήρ­χε κοι­νω­νι­κή πρόνοια»

Πράγ­μα­τι, στην αρχή της χου­ντι­κής επτα­ε­τί­ας για λόγους προ­πα­γάν­δας, οι κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, ως ποσο­στό του ΑΕΠ, αυξή­θη­καν. Όμως από κει και πέρα, οι χου­ντι­κοί κάθε χρό­νο περιό­ρι­ζαν τις κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, με απο­τέ­λε­σμα το 1974 το ποσο­στό των κοι­νω­νι­κών δαπα­νών στο ΑΕΠ να έχει συρ­ρι­κνω­θεί στα επί­πε­δα του 1964.

Στην «κοι­νω­νι­κή πρό­νοια» όμως, θα πρέ­πει να συνυ­πο­λο­γι­στεί ο αριθ­μός των θανα­τη­φό­ρων εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των, ο οποί­ος αυξή­θη­κε δρα­μα­τι­κά. Ο αριθ­μός τους (χωρίς τα ναυ­τι­κά ατυ­χή­μα­τα) ήταν:

• 29 το 1967, και στη συνέ­χεια εκτι­νά­χθη­κε σε
• 71 το 1968,
• 100 το 1969,
• 141 το 1970,
• 126 το 1971,
• 128 το 1972 και
• 136 το 1973.

Δηλα­δή από το 1967 μέχρι το 1973 ο αριθ­μός σχε­δόν υπέρ 4πλασιάστηκε.

Ταυ­τό­χρο­να η κατά­στα­ση στα καρά­βια ήταν πολύ χει­ρό­τε­ρη. Η Διε­θνής Ομο­σπον­δία Εργα­τών Μετα­φο­ρών κατήγ­γει­λε τη γενι­κευ­μέ­νη παρα­βί­α­ση των διε­θνών ναυ­τι­κών συμ­βά­σε­ων από τους Έλλη­νες πλοιο­κτή­τες, που μόνο το 1970 είχαν σαν απο­τέ­λε­σμα 135 Έλλη­νες ναυ­τι­κοί να πεθά­νουν στη θάλασ­σα από ναυά­για, πυρ­κα­γιές και άλλα ατυχήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί­νη την χρο­νιά κυκλο­φό­ρη­σε η ται­νία «Ορα­τό­της μηδέν», στην οποία γίνε­ται ξεκά­θα­ρο ότι τα πλού­τη του εφο­πλι­στι­κού κεφα­λαί­ου είναι βου­τηγ­μέ­να στο αίμα των ναυτεργατών.

7ο Ψέμα: «Επί Χού­ντας του­λά­χι­στον είχα­με λεφτά. Έφα­γε ο κόσμος ψωμάκι».

Λόγω του μεγά­λου μετα­να­στευ­τι­κού ρεύ­μα­τος, ελευ­θε­ρώ­θη­καν πολ­λές κακο­πλη­ρω­μέ­νες θέσεις εργα­σί­ας. Στα χρό­νια αυτά, πολ­λές γυναί­κες μπή­καν στην παρα­γω­γή αυξά­νο­ντας το οικο­γε­νεια­κό εισόδημα.

Παρ’ ότι όλη την δεκα­ε­τία του ‘60 η χώρα μας είχε το χαμη­λό­τε­ρο ποσο­στό πλη­θω­ρι­σμού από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά την διάρ­κεια της χού­ντας ο πλη­θω­ρι­σμός κάλ­πα­ζε με μέσο όρο 8% κάθε χρό­νιο, Συγκε­κρι­μέ­να ο πλη­θω­ρι­σμός από 4,8% το 1966, το 1973 τρι­πλα­σιά­στη­κε φτά­νο­ντας το 15,5% ενώ το 1974 το 26,9%.

Ο δεί­κτης τιμών κατα­να­λω­τή μετα­ξύ 1972–1973 αυξή­θη­κε 15,3%, και κατά 37,8% την επό­με­νη χρο­νιά, και μάλι­στα στα είδη πρώ­της ανά­γκης και την υγεία. Ο τιμά­ριθ­μος στα είδη πρώ­της ανά­γκης εμφά­νι­σε αύξη­ση 21,2%.

Ενώ το 1973 οι μισθοί αυξή­θη­καν 12%, οι πραγ­μα­τι­κοί μισθοί μειώ­θη­καν, εφό­σον τα αγα­θά αυξα­νό­ντου­σαν πολύ περισ­σό­τε­ρο. Το 1973 η πραγ­μα­τι­κή μεί­ω­ση των μισθών υπο­λο­γί­ζε­ται στο 8–9%.

Φυσι­κά τα κέρ­δη των επι­χει­ρή­σε­ων εκτο­ξεύ­ο­νταν, σημειώ­νο­ντας στα 5 πρώ­τα χρό­νια της χού­ντας, αύξη­ση 400%. Η άνο­δος της απο­δο­τι­κό­τη­τας των βιο­μη­χα­νιών (δηλα­δή της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων) ήταν τόσο ραγδαία και μεγά­λη, που ανά­γκα­σε τον Οικο­νο­μι­κό Ταχυ­δρό­μο να γρά­ψει : «Ε. Όχι και τόσο χαμη­λές αμοι­βές κύριοι».

Αργό­τε­ρα ο Σπύ­ρος Μαρ­κε­ζί­νης (που είχε δια­τε­λέ­σει και «πρω­θυ­πουρ­γός» επί χού­ντας) έλε­γε : “Η οικο­νο­μι­κή κατά­στα­σις έβαι­νε στα­θε­ρώς επι­δει­νού­με­νη… Η προ­σπά­θεια αστυ­νο­μι­κής καθη­λώ­σε­ως των τιμών οδή­γη­σε εις πλή­ρη εξάρ­θρω­σιν της αγο­ράς”.

Αλλά και το διάγ­γελ­μα του Γεωρ­γί­ου Παπα­δό­που­λου στις 15 Δεκεμ­βρί­ου 1969, ήταν ξεκά­θα­ρο για το τι θα ακο­λου­θού­σε. Ο δικτά­το­ρας έλε­γε: «Ολι­γώ­τε­ρον θα φάγω­μεν, κύριοι, ολι­γώ­τε­ρον θα απαι­τή­σω­μεν υπέρ ημών, ολι­γώ­τε­ρον θα θέσω­μεν εις την τρά­πε­ζαν δια την ικα­νο­ποί­η­σιν των ιδι­κών μας ανα­γκών(…) Αντι­λη­φθεί­τε το όλοι οι Έλλη­νες. Δεν είναι και­ρός να επι­διώ­ξω­μεν την ικα­νο­ποί­η­σιν εις ότι αφο­ρά τον ευδαι­μο­νι­σμόν».

Με τα λόγια τα δικά τους απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ο ισχυ­ρι­σμός «έφα­γε ο κόσμος ψωμά­κι», είναι απλά άλλο ένα παραμύθι.

8ο Ψέμα: «Η Χού­ντα φρό­ντι­ζε τους αγρότες»

Μονα­δι­κό ουσια­στι­κό επι­χεί­ρη­μα των οπα­δών του «οικο­νο­μι­κού θαύ­μα­τος» της χού­ντας είναι η «Δια­γρα­φή των χρε­ών των αγρο­τών». Η δια­γρα­φή όμως αυτή, ως ένα βαθ­μό, ήταν υπο­χρε­ω­τι­κή, εφό­σον στην πλειο­ψη­φία τους αυτά τα δάνεια δεν μπο­ρού­σαν να πλη­ρω­θούν με κανέ­να τρό­πο. Εάν δεν είχε βρε­θεί τρό­πος να διευ­θε­τη­θούν τα αγρο­τι­κά δάνεια, κιν­δύ­νευε η ύπαρ­ξη της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας. Παράλ­λη­λα, με την δια­γρα­φή που έγι­νε, οι δικτά­το­ρες προ­σπά­θη­σαν να απο­κτή­σουν λαϊ­κό έρει­σμα και να περιο­ρί­σουν τις αντι­δρά­σεις κατά της δικτα­το­ρί­ας τους.

Όμως στη συνέ­χεια με την πολι­τι­κή τους, απο­διορ­γα­νώ­θη­κε η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, έπε­σε το κατά κεφα­λήν αγρο­τι­κό εισό­δη­μα και μειώ­θη­κε δρα­μα­τι­κά ο αριθ­μός των αγρο­τών. Ταυ­τό­χρο­να αυξή­θη­καν τρο­μα­κτι­κά οι εισα­γω­γές αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων, ενώ οι εξα­γω­γές αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων μειώ­θη­καν από το 63% του συνό­λου των εξα­γω­γών το 1968, στο 48% το 1972.

Απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής της χού­ντας ήταν το κατά κεφα­λήν αγρο­τι­κό εισό­δη­μα να πέσει από το 55% στο 43% του μέσου κατά κεφα­λήν εθνι­κού εισο­δή­μα­τος. Η πρό­σκαι­ρη ανά­σα που πήραν τα αγρο­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά με την δια­γρα­φή των δανεί­ων τους, δεν κρά­τη­σε για πολύ. Πολύ σύντο­μα ο δανει­σμός άρχι­σε πάλι να αυξάνεται.

Απο­τέ­λε­σμα της αγρο­τι­κής πολι­τι­κής της δικτα­το­ρί­ας ήταν, χιλιά­δες αγρό­τες να εγκα­τα­λεί­ψουν τη γη τους, και να μετα­να­στεύ­σουν στις πόλεις, όπου έγι­ναν φτη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό των βιομηχάνων.

Σαν επί­λο­γος.

Με λίγα λόγια, από όποια πλευ­ρά και να εξε­τά­σου­με “το οικο­νο­μι­κό θαύ­μα της χού­ντας” δεν είναι τίπο­τα άλλο, από μια μυθο­πλα­σία κάποιων, που θέλουν να “ξεχα­στούν” τα εγκλή­μα­τα που έγι­ναν την περί­ο­δο εκεί­νη. Η οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή των δικτα­τό­ρων δεν διέ­φε­ρε όμως και πολύ από τις πολι­τι­κές των προη­γού­με­νων ή των μετέ­πει­τα κυβερ­νή­σε­ων. Ο σκο­πός τους ήταν η αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Για αυτό αύξη­σαν την φορο­λο­γία των λαϊ­κών στρω­μά­των και έδω­σαν μεγά­λες φορο­α­παλ­λα­γές στους εφο­πλι­στές και στο βιο­μη­χα­νι­κό κεφά­λαιο. Την τριε­τία 1970–1973 υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το 25% του πλη­θυ­σμού ζού­σε κάτω από το όριο της φτώ­χειας. Στις αρχές του 1972 η φιλο­χου­ντι­κή εφη­με­ρί­δα «Ακρό­πο­λις» έγρα­φε: «η φορο­δο­τι­κή ικα­νό­τη­τα του λαού έχει φτά­σει στο έσχα­το όριο και δεν πρέ­πει να ληφθούν νέα μέτρα».

Επί χού­ντας, αυτοί που έκα­ναν πάρ­τι, ήταν μια ομά­δα μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών. Μάλι­στα το 1972 οι εφο­πλι­στές ανα­κή­ρυ­ξαν τον δικτά­το­ρα Παπα­δό­που­λο σε ισό­βιο πρό­ε­δρό τους, ενώ το 1973 για πρώ­τη φορά στην Ελλά­δα υπήρ­χαν 20 δισεκατομμυριούχοι!

Το μεγά­λο κεφά­λαιο ευη­με­ρού­σε, ενώ ο λαός βίω­νε την σκλη­ρή εκμετάλλευση.

Για περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες διαβάστε:

1. Το βιβλίο «ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ» του Διο­νύ­ση Ελευθεράτου
2. Την εργα­σία των Χαρά­λα­μπου και Αθα­νά­σιου Που­λά­κη, η οποία παρου­σιά­στη­κε στο συνέ­δριο Νέων Οικο­νο­μο­λό­γων (2 – 3 Δεκεμ­βρί­ου του 2017, με τίτλο: “H Πολι­τι­κή Οικο­νο­μία 1967–1974”.https://www.imerodromos.gr/chounta-to-ikonomiko-thavma-itan-olethros/
3. Την επι­σκό­πη­ση του Βασί­λη Καρί­φη, «Η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία κατά τη διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας (1967 – 1974)», στο «greekjunda.blogspot.com».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο