Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουδάν: 24ωρη κατάπαυση πυρός ανακοίνωσαν οι RSF – Αρνούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Κατά­παυ­ση του πυρός για 24 ώρες στο Σου­δάν ανα­κοί­νω­σαν οι παρα­στρα­τιω­τι­κές Δυνά­μεις Ταχεί­ας Υπο­στή­ρι­ξης (RSF), έπει­τα από σχε­τι­κή έγκρι­ση του επι­κε­φα­λής τους, στρα­τη­γού Μοχά­μεντ Χαμντάν Ντα­γκά­λο (γνω­στού και ως «Χεμέ­ντι»).

Από την άλλη, ο στρα­τός του Σου­δάν αρνή­θη­κε ότι συμ­φώ­νη­σε. Έτσι, ο Χεμε­ντί κατη­γο­ρεί τώρα τον σου­δα­νι­κό στρα­τό ότι «απέ­τυ­χε να τηρή­σει την εκε­χει­ρία, βομ­βαρ­δί­ζο­ντας πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές από αέρος και θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο ανθρώ­πι­νες ζωές».

«Ανα­μέ­νου­με να έχου­με περισ­σό­τε­ρες συζη­τή­σεις με τον Αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών (Άντο­νι Μπλίν­κεν) για το πώς να αντι­με­τω­πί­σου­με καλύ­τε­ρα αυτές τις παρα­βιά­σεις», τόνι­σε ο Ντα­γκά­λο σε σει­ρά αναρ­τή­σε­ών του στο Twitter.

Από τη μεριά τους, οι Ένο­πλες Δυνά­μεις του Σου­δάν δήλω­σαν απλώς: «Έχου­με μπει σε μια κρί­σι­μη φάση και οι προ­σπά­θειές μας είναι επι­κε­ντρω­μέ­νες στην επί­τευ­ξη στό­χων σε επι­χει­ρη­σια­κό επίπεδο».

Νωρί­τε­ρα, σε ανα­κοί­νω­σή τους, οι RSF είχαν επι­ση­μά­νει ότι μάχο­νται για να απο­κα­τα­στή­σουν «τα δικαιώ­μα­τα του λαού μας».

«Η νέα επα­νά­στα­ση (…) συνε­χί­ζε­ται με στό­χο να επι­τευ­χθούν οι ευγε­νείς στό­χοι της, ο κυριό­τε­ρος από τους οποί­ους είναι ο σχη­μα­τι­σμός πολι­τι­κής κυβέρ­νη­σης, η οποία θα μας οδη­γή­σει σε πραγ­μα­τι­κή δημο­κρα­τι­κή μετά­βα­ση», ανέ­φε­ρε η ανακοίνωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο