Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το τανκ με την Κόκκινη Σημαία στην Χερσώνα…

Σε διά­φο­ρα ΜΜΕ τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες και στη χώρα μας αξιο­ποιεί­ται η εικό­να ενός ρωσι­κού τανκ, που συμ­με­τέ­χει στη στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, αλλά σε αντί­θε­ση με τα άλλα, που έχουν μόνον το επι­χει­ρη­σια­κό δια­κρι­τι­κό «Ζ», ή την τρι­κο­λό­ρε σημαία των τσά­ρων και του Ρώσου συνερ­γά­τη των Γερ­μα­νών ναζί, Βλά­σοφ, που είναι και η επί­ση­μη σημαία της Ρωσί­ας, αυτό έχει υψώ­σει μια Κόκ­κι­νη, σοβιε­τι­κή σημαία. Σύμ­φω­να με ορι­σμέ­να ρωσι­κά ΜΜΕ το τανκ με τη σοβιε­τι­κή σημαία εμφα­νί­στη­κε στις μάχες γύρω από τη Χερσώνα.

Αυτό το ένα και μονα­δι­κό τανκ με την Κόκ­κι­νη Σημαία, επι­λέ­γουν κάποια δυτι­κά ΜΜΕ να δεί­χνουν διαρ­κώς, πιθα­νόν σε μια προ­σπά­θεια απα­ρά­δε­κτης ταύ­τι­σης της σημε­ρι­νής καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας με τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση, στα πλαί­σια και της αξιο­ποί­η­σης της πολύ­χρο­νης αντι­σο­βιε­τι­κής ψύχωσης.

Ωστό­σο, αυτή η εικό­να αξιο­ποιεί­ται και από δυνά­μεις, που έκα­ναν πως δεν πρό­σε­ξαν τα αντι­κομ­μου­νι­στι­κά «μαρ­γα­ρι­τά­ρια» του διαγ­γέλ­μα­τος Πού­τιν, τη δήλω­σή του «είμα­στε έτοι­μοι να σας δεί­ξου­με τι σημαί­νει πραγ­μα­τι­κή απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­ση», με το οποίο κηρύ­χθη­κε ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία και εστί­α­σαν μόνον στα «αντι­φα­σι­στι­κά» προ­σχή­μα­τα, που επι­κα­λέ­στη­κε. Δεν είναι γνω­στό αν το πλή­ρω­μα του συγκε­κρι­μέ­νου τανκ με δια­τα­γή ή με δική του πρω­το­βου­λία σήκω­σε τη Κόκ­κι­νη Σημαία.

Ωστό­σο αξί­ζει να σημειώ­σου­με το σχό­λιο ενός ενός Ρώσου ανα­γνώ­στη το οποίο δεν μετα­δό­θη­κε από τα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης: «Αυτό το τανκ πάει σε λάθος κατεύ­θυν­ση. Γυρί­στε το προς τη Μόσχα, προς το Κρεμ­λί­νο!». Σαφώς αυτό το δηκτι­κό σχό­λιο έχει μόνον μετα­φο­ρι­κή αξία, μιας και η πάλη για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού είναι υπό­θε­ση της εργα­τι­κής τάξης, του λαού της Ρωσί­ας και της οργα­νω­μέ­νης, μαζι­κής πάλης για το σοσια­λι­σμό και όχι βέβαια της πορεί­ας ενός τανκ.

902.gr

Η στά­ση των κομ­μου­νι­στών απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο της Ουκρανίας

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο