Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση F‑35 στην Ελλάδα

Την πώλη­ση μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών F‑35 στην Ελλά­δα ένα­ντι 8,6 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων ενέ­κρι­νε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ. H έγκρι­ση ακο­λού­θη­σε την προ ημε­ρών έγκρι­ση πώλη­σης F‑16 στην Τουρ­κία κάνο­ντας φανε­ρό και το αντί­στοι­χο παζά­ρι που διεξάγεται…

Στο στρα­τιω­τι­κό υλι­κό περι­λαμ­βά­νο­νται μετα­ξύ άλλων, τέσ­σε­ρις φρε­γά­τες LCS, δύο μετα­γω­γι­κά C‑130, 60 θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μάχης, περι­πο­λι­κά πλοία, προ­κει­μέ­νου να ανα­βαθ­μι­στούν οι δυνα­τό­τη­τες της ντό­πιας αστι­κής τάξης ως ευρω­α­τλα­ντι­κού χωρο­φύ­λα­κα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

«Ανα­δει­κνύ­ε­ται και επι­σφρα­γί­ζε­ται το στρα­τη­γι­κό βάθος των ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέ­σε­ων» δήλω­σε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης κάνο­ντας λόγο για «απο­τέ­λε­σμα το οποίο εδραιώ­νει, παράλ­λη­λα, τη δυνα­μι­κή και αυτο­τε­λή ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή στρα­τη­γι­κή σχέση».

Σημεί­ω­σε ότι αυτή η εξέ­λι­ξη «δικαιώ­νει την ενερ­γή διπλω­μα­τία της αξιο­πι­στί­ας που ακο­λου­θού­με παντού τα τελευ­ταία χρό­νια: από τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, τη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ και την ενερ­γεια­κή ασφά­λεια της Ευρώ­πης, μέχρι την έντα­ση στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και το δρά­μα της Μέσης Ανα­το­λής» κρύ­βο­ντας τους τερά­στιους κιν­δύ­νους που προ­κύ­πτουν για τον λαό από την ανα­βαθ­μι­σμέ­νη ελλη­νι­κή εμπλο­κή στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και τους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς ανταγωνισμούς.

Και αυτοί οι νέοι ΝΑΤΟι­κοι εξο­πλι­σμοί θα πλη­ρω­θούν χρυ­σά­φι από τον ελλη­νι­κό λαό. Τα κρα­τι­κά ταμεία είναι γεμά­τα — 8,6 δισε­κα­τομ­μύ­ρια υπο­λο­γί­ζε­ται το κόστος των νέων ΝΑΤΟι­κών εξο­πλι­σμών — όταν πρό­κει­ται για τις ανά­γκες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της άρχου­σας τάξης, αλλά είναι «άδεια» όταν πρό­κει­ται για τις λαϊ­κές ανά­γκες, όπως πχ. για μέτρα ενά­ντια στην ακρί­βεια, την κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ κ.ά.

Την ίδια στιγ­μή που η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, με τις πλά­τες όλων των κομ­μά­των — πλην ΚΚΕ — ετοι­μά­ζε­ται να στεί­λει ελλη­νι­κή φρε­γά­τα στην εμπό­λε­μη ζώνη της Ερυ­θράς Θάλασ­σας απο­δει­κνύ­ε­ται ότι μόνο κατ’ επί­φα­ση όλη αυτή η κούρ­σα των εξο­πλι­σμών αφο­ρά την άμυ­να της χώρας, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση. Οι εξο­πλι­σμοί αφο­ρούν την πιο βαθιά εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ. Άλλω­στε η χώρα μας εμπλέ­κε­ται ήδη σε δύο πολέ­μους (Ουκρα­νία, Μέση Ανα­το­λή), ενώ είναι ομο­λο­γη­μέ­νος στό­χος να ανα­βαθ­μι­στεί η ελλη­νι­κή εμπλο­κή σε όλα τα μέτω­πα, προς όφε­λος των κερ­δών και των συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης της Ελλάδας.

Πηγή: 902.gr

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο