Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιόνια και «βουτιά» δέκα βαθμών το θερμόμετρο — Έκτακτο Δελτίο Καιρού από την ΕΜΥ

Βαθ­μιαία επι­δεί­νω­ση θα παρου­σιά­σει, σύμ­φω­να με έκτα­κτο δελ­τίο επι­δεί­νω­σης και­ρού της ΕΜΥ, ο και­ρός καθώς δύο δια­τα­ρα­χές, η πρώ­τη αύριο και η δεύ­τε­ρη από το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας (29/1) και την Τρί­τη (30/1) θα επη­ρε­ά­σουν τη χώρα. Εντο­νό­τε­ρα φαι­νό­με­να θα εκδη­λω­θούν από τη δεύ­τε­ρη διαταραχή.

Κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά θα είναι η αισθη­τή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας κατά τη διάρ­κεια του τρι­η­μέ­ρου Κυρια­κής — Τρί­της (της τάξε­ως των 10 βαθ­μών Κελ­σί­ου) και οι χιο­νο­πτώ­σεις κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά προ­σή­νε­μα της χώρας από το ύψος της Θεσ­σα­λί­ας και νοτιότερα.

Παράλ­λη­λα θα επι­κρα­τή­σουν θυελ­λώ­δεις βοριά­δες στο Αιγαίο και θα εκδη­λω­θούν ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες κυρί­ως στα νότια θαλάσ­σια — παρα­θα­λάσ­σια τμήματα.

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

Α. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρω­ι­νές ώρες αύριο, στα ορει­νά της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης, της Θεσ­σα­λί­ας, της κεντρι­κής και ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς, της Εύβοιας και της Πελο­πον­νή­σου ενώ τις μεσημ­βρι­νές — απο­γευ­μα­τι­νές ώρες θα χιο­νί­σει και σε ορει­νές περιο­χές της Κρήτης.

β) Από τις πρω­ι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας (29/1) οι χιο­νο­πτώ­σεις θα συνε­χι­στούν ακό­μα και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης, από αργά το από­γευ­μα όμως θα εξα­σθε­νή­σουν. Αντι­θέ­τως, έντα­ση των χιο­νο­πτώ­σε­ων προ­βλέ­πε­ται μετά το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας στη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα της Πελο­πον­νή­σου. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν και στα νησιά του Αιγαί­ου (στα ορει­νά) καθώς και σε ορει­νές — ημιο­ρει­νές περιο­χές της Κρήτης.

Ειδι­κό­τε­ρα για την Αττι­κή προ­βλέ­πε­ται έντα­ση των χιο­νο­πτώ­σε­ων από το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο από το βράδυ.

γ) Την Τρί­τη (30/1) οι χιο­νο­πτώ­σεις θα συνε­χι­στούν ακό­μα και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο στη Θεσ­σα­λία, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής), την Εύβοια, τις Σπο­ρά­δες, τις βόρειες και ανα­το­λι­κές περιο­χές της Πελο­πον­νή­σου καθώς και στις ορει­νές και ημιο­ρει­νές περιο­χές των νησιών του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, των Κυκλά­δων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρ­τη (31/1) οι χιο­νο­πτώ­σεις βαθ­μιαία θα εξα­σθε­νή­σουν και θα περιο­ρι­στούν στα ορει­νά — ημιο­ρει­νά της Κρήτης.

Β. Θυελ­λώ­δεις βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι 8 με 9 και τοπι­κά 10 μπο­φόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρω­ι­νές ώρες της Τρί­της αρχι­κά στο βόρειο και βαθ­μιαία στο κεντρι­κό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρ­τη οι θυελ­λώ­δεις βοριά­δες θα δια­τη­ρη­θούν στο Αιγαίο αλλά από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες στα βόρεια θα περιο­ρι­στούν στα 8 μπο­φόρ και βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες προ­βλέ­πο­νται από την δεύ­τε­ρη δια­τα­ρα­χή (από το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας έως και την Τρί­τη κυρί­ως στις Σπο­ρά­δες, τις Κυκλά­δες και την Κρήτη.

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο