Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΥΠΠΟΑ σχετικά με την αποκάλυψη κεφαλής Ερμού στην οδό Αιόλου

«Την Παρα­σκευή 13 Νοεμ­βρί­ου 2020, κατά τη διάρ­κεια εκσκα­φι­κών εργα­σιών στο πλαί­σιο του έργου “Κατα­σκευή απο­χε­τευ­τι­κών δικτύ­ων ακα­θάρ­των και των συν­δέ­σε­ων των ακι­νή­των 4ης και 5ης Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας” του δήμου Αθη­ναί­ων, που επο­πτεύ­ει η Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των πόλε­ως Αθη­νών, ένα­ντι του Ιερού Ναού Αγί­ας Ειρή­νης, στο ύψος της οδού Αιό­λου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδό­στρω­μα, απε­κα­λύ­φθη κεφα­λή Ερμού, εικο­νί­ζου­σα τον θεό σε ώρι­μη ηλι­κία, προ­φα­νώς από­τμη­μα ερμαϊ­κής στή­λης. Η εικο­νο­γρα­φία του γλυ­πτού προ­σι­διά­ζει στον τύπο του Ερμού Προ­πυ­λαί­ου του Αλκαμένους».

Τα παρα­πά­νω πλη­ρο­φο­ρεί με ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, συμπλη­ρώ­νο­ντας τα εξής:

«Η κεφα­λή είχε εντοι­χι­στεί σε β΄χρήση στο νότιο πλευ­ρι­κό τοι­χίο σύγ­χρο­νου συν­δε­τή­ριου αγω­γού απο­χέ­τευ­σης. Το εύρη­μα που δια­τη­ρεί­ται σε καλή κατά­στα­ση, αμέ­σως μετε­φέρ­θη σε απο­θή­κη της Εφο­ρεί­ας Αρχαιο­τή­των. Πρό­κει­ται για πρω­τό­τυ­πο έργο, πιθα­νό­τα­τα του τέλους του 4ου ή αρχών του 3ου αι π.Χ.. Οι ερμαϊ­κές στή­λες ήταν ιδρυ­μέ­νες σε σταυ­ρο­δρό­μια και οδούς και χρη­σί­μευαν ως οδοδείκτες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο