Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το TikTok «πωλείται» — Θέλει όμως κανείς να το αγοράσει;

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση απαι­τεί την πώλη­ση του TikTok, εάν η εται­ρεία θέλει να συνε­χί­σει να λει­τουρ­γεί στις ΗΠΑ. Πόσο πιθα­νή είναι όμως μία πώλη­ση; Και τι προ­κλή­σεις επιφυλάσσει;

Πωλεί­ται: Μία από τις πιο πετυ­χη­μέ­νες πλατ­φόρ­μες κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης παγκο­σμί­ως με ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο χρή­στες από 140 χώρες.

Σε κάποιον με φιλο­δο­ξί­ες και χρή­μα­τα, κάτι τέτοιο ακού­γε­ται ως μία πολύ καλή ευκαι­ρία. Όμως το κινε­ζι­κής ιδιο­κτη­σί­ας  TikTok δεν είναι απλώς μία εφαρ­μο­γή με μικρής διάρ­κειας βίντεο. Αντι­θέ­τως, είναι μία πλατ­φόρ­μα-φαι­νό­με­νο, η οποία άλλα­ξε τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και τον τρό­πο με τον οποίο επι­κοι­νω­νούν οι άνθρωποι.

Τα πράγ­μα­τα περι­πλέ­κο­νται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο από το γεγο­νός ότι ορι­σμέ­νοι ανη­συ­χούν πως η πλατ­φόρ­μα απο­τε­λεί ενδε­χο­μέ­νως κίν­δυ­νο για την εθνι­κή ασφά­λεια των ΗΠΑ – αλλά και το γενι­κό­τε­ρο αίσθη­μα που επι­κρα­τεί απέ­να­ντι στην Κίνα. Εξ ου και το Κογκρέ­σο κινεί­ται ταχέ­ως για να πιέ­σει περισ­σό­τε­ρο την εταιρεία.

Το να επι­βλη­θεί πάντως μία πώλη­ση θα δημιουρ­γού­σε και ένα επι­κίν­δυ­νο προη­γού­με­νο, το οποίο θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από άλλες κυβερ­νή­σεις ενα­ντί­ον αμε­ρι­κα­νι­κών εται­ρειών κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Ο Μίλερ ανα­μέ­νει πως ένας τέτοιος ψηφια­κός προ­στα­τευ­τι­σμός θα οδη­γή­σει σε «λιγό­τε­ρο αντα­γω­νι­σμό και και­νο­το­μί­ες στην αγο­ρά των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης». Και πάντο­τε θα υπάρ­χει η επό­με­νη απει­λή για την εθνι­κή ασφά­λεια – ίσως τα κινε­ζι­κής παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κά αυτο­κί­νη­τα ή συστή­μα­τα μπα­τα­ριών; Τα αντί­ποι­να δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σουν ποτέ.

Πηγή: DW
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο