Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της διάταξης με την οποία μειώνεται το αφορολόγητο

Tην κατάρ­γη­ση της διά­τα­ξης του ν. 4472/2017 με την οποία μειώ­νε­ται το αφο­ρο­λό­γη­το για τα εισο­δή­μα­τα μισθω­τών και συντα­ξιού­χων, προ­τεί­νει το ΚΚΕ με τρο­πο­λο­γία που κατά­θε­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα στη Βου­λή. «Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προ­βλέ­πε­ται η μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του από 9.500 ευρώ σε λιγό­τε­ρο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισο­δή­μα­τα των μισθω­τών και συντα­ξιού­χων, γεγο­νός που θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα μια περαι­τέ­ρω αφαί­μα­ξη στα ήδη συρ­ρι­κνω­μέ­να λαϊ­κά εισοδήματα.

Το ΚΚΕ ζητά την ουσια­στι­κή αύξη­ση του αφο­ρο­λό­γη­του σε επί­πε­δα που να καλύ­πτει τις βασι­κές λαϊ­κές ανά­γκες και να προ­στα­τεύ­ει τα λαϊ­κά εισο­δή­μα­τα. Για τους λόγους αυτούς με την παρού­σα τρο­πο­λο­γία προ­τεί­νε­ται η κατάρ­γη­ση τoυ αντι­λαϊ­κού μέτρου μεί­ω­σης του αφο­ρο­λό­γη­του που προ­βλέ­πε­ται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017», ανα­φέ­ρε­ται στην αιτιο­λο­γι­κή έκθε­ση της τρο­πο­λο­γί­ας την οποία υπο­γρά­φει σύσ­σω­μη η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα με επι­κε­φα­λής τον γγ του κόμ­μα­τος Δημή­τρη Κουτσούμπα.

Συγκε­κρι­μέ­να, η τρο­πο­λο­γία αναφέρει:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ — ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέ­διο Νόμου του Υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών: «Κύρω­ση Σύμ­βα­σης Παρα­χώ­ρη­σης του Έργου της Μελέ­της — Κατα­σκευ­ής — Χρη­μα­το­δό­τη­σης — Λει­τουρ­γί­ας — Συντή­ρη­σης και Εκμε­τάλ­λευ­σης του Νέου Διε­θνούς Αερο­λι­μέ­να Ηρα­κλεί­ου Κρή­της και Μελέ­τη — Κατα­σκευή και Χρη­μα­το­δό­τη­ση των Οδι­κών του Συνδέσεων».

Θέμα: «Κατάρ­γη­ση της διά­τα­ξης του νόμου 4472/2017 με την οποία μειώ­νε­ται το αφο­ρο­λό­γη­το για τα εισο­δή­μα­τα μισθω­τών και συνταξιούχων».

Αιτιο­λο­γι­κή έκθεση 

Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προ­βλέ­πε­ται η μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του από 9.500 ευρώ σε λιγό­τε­ρο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισο­δή­μα­τα των μισθω­τών και συντα­ξιού­χων, γεγο­νός που θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα μια περαι­τέ­ρω αφαί­μα­ξη στα ήδη συρ­ρι­κνω­μέ­να λαϊ­κά εισοδήματα.

Το ΚΚΕ ζητά την ουσια­στι­κή αύξη­ση του αφο­ρο­λό­γη­του σε επί­πε­δα που να καλύ­πτει τις βασι­κές λαϊ­κές ανά­γκες και να προ­στα­τεύ­ει τα λαϊ­κά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς με την παρού­σα τρο­πο­λο­γία προ­τεί­νε­ται η κατάρ­γη­ση του αντι­λαϊ­κού μέτρου μεί­ω­σης του αφο­ρο­λό­γη­του που προ­βλέ­πε­ται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ — ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέ­διο Νόμου του Υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών: «Κύρω­ση Σύμ­βα­σης Παρα­χώ­ρη­σης του Έργου της Μελέ­της — Κατα­σκευ­ής — Χρη­μα­το­δό­τη­σης — Λει­τουρ­γί­ας — Συντή­ρη­σης και Εκμε­τάλ­λευ­σης του Νέου Διε­θνούς Αερο­λι­μέ­να Ηρα­κλεί­ου Κρή­της και Μελέ­τη — Κατα­σκευή και Χρη­μα­το­δό­τη­ση των Οδι­κών του Συν­δέ­σε­ων», προ­στί­θε­ται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

Οι δια­τά­ξεις του άρθρου 10 του Ν. 4472/2017 καταργούνται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο