Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τσεκουράτη» η εισαγγελέας στην πρότασή της για τους 12 δολοφόνους του Άλκη Καμπανού

«Λυπά­μαι πραγ­μα­τι­κά, έχου­με 12 νέα παι­διά που ήταν στο χέρι τους να ακο­λου­θή­σουν έναν καλύ­τε­ρο δρό­μο στη ζωή τους κι όχι το σκο­τά­δι. Σε έναν “ανορ­θό­δο­ξο πόλε­μο” η νίκη σημαί­νει κατα­δί­κη». Με τα λόγια αυτά ολο­κλή­ρω­σε την μαρα­θώ­νια αγό­ρευ­σή της — κρά­τη­σε 3 μέρες — η εισαγ­γε­λέ­ας του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, προ­τεί­νο­ντας την κατα­δί­κη και των 12 κατη­γο­ρου­μέ­νων για τη δολο­φο­νία του ‘Αλκη Καμπα­νού και τον τραυ­μα­τι­σμό των δύο φίλων του, κατά την «τυφλή» οπα­δι­κή επί­θε­ση που τέλε­σαν, τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου 2022, στην περιο­χή της Χαριλάου.

Ανά­λο­γα με την περί­πτω­ση και το βαθ­μό συμ­με­το­χής στην τέλε­ση του άγριου οπα­δι­κού επει­σο­δί­ου, η εισαγ­γε­λέ­ας Κυρια­κή Κλιά­μπα ειση­γή­θη­κε προς τους δικα­στές να κηρυ­χθούν ένο­χοι οι 12 κατη­γο­ρού­με­νοι για τις εξής πράξεις:

*** Ο 1ος κατη­γο­ρού­με­νος, τον οποίο χαρα­κτή­ρι­σε ως «ιθύ­νο­ντα νου» της επί­θε­σης, για ηθι­κή αυτουρ­γία στην ανθρω­πο­κτο­νία με δόλο σε βάρος του ‘Αλκη, ηθι­κή αυτουρ­γία στις από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νί­ας με δόλο σε βάρος των δύο φίλων του, ηθι­κή αυτουρ­γία σε συνέρ­γεια σε ανθρω­πο­κτο­νία και σε δύο από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νί­ες, συμπλο­κή με τη μορ­φή της επί­θε­σης εξαι­τί­ας της οποί­ας επήλ­θε θάνα­τος με αθλη­τι­κή ανα­φο­ρά και κατο­χή αντι­κει­μέ­νου που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σωμα­τι­κή βλάβη.

*** Οι 2ος, 3ος, 4ος, 5ος, 7ος, 9ος, 11ος, 12ος για ανθρω­πο­κτο­νία με δόλο σε βάρος του ‘Αλκη, από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος του φίλου του και συνέρ­γεια σε από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρους του δεύ­τε­ρου φίλου, συμπλο­κή με τη μορ­φή της επί­θε­σης εξαι­τί­ας της οποί­ας επήλ­θε θάνα­τος με αθλη­τι­κή ανα­φο­ρά και κατο­χή-χρή­ση αντι­κει­μέ­νου που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σωμα­τι­κή βλάβη.

*** Ο 10ος για ανθρω­πο­κτο­νία με δόλο σε βάρος του ‘Αλκη και δύο από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος των δύο φίλων του, συμπλο­κή με τη μορ­φή της επί­θε­σης εξαι­τί­ας της οποί­ας επήλ­θε θάνα­τος με αθλη­τι­κή ανα­φο­ρά και κατο­χή- χρή­ση αντι­κει­μέ­νου που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σωμα­τι­κή βλάβη.

*** Οι 6ος και 8ος, που κατά την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση δεν πρό­λα­βαν να φτά­σουν στον τόπο του φονι­κού, για συνέρ­γεια σε ανθρω­πο­κτο­νία με δόλο σε βάρος του ‘Αλκη και συνέρ­γεια σε δύο από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νί­ες (των φίλων του), συμπλο­κή με τη μορ­φή της επί­θε­σης εξαι­τί­ας της οποί­ας επήλ­θε θάνα­τος με αθλη­τι­κή ανα­φο­ρά και κατο­χή αντι­κει­μέ­νου που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σωμα­τι­κή βλάβη.

«Δράμα σφραγισμένο με θάνατο»

Τεκ­μη­ριώ­νο­ντας την πρό­τα­σή της, η εισαγ­γε­λέ­ας ανέ­φε­ρε πως όλοι οι κατη­γο­ρού­με­νοι «ξεκί­νη­σαν να σκο­τώ­σουν και το πέτυ­χαν, συμ­με­τεί­χαν με τον ίδιο ανθρω­πο­κτό­νο δόλο», ενώ σχο­λιά­ζο­ντας τα όπλα που είχαν μαζί τους (όπως δρε­πά­νι, μαχαί­ρια, “κάρα­μπιτ”, πτυσ­σό­με­να γκλοπ, στει­λιά­ρια κλπ.), σχο­λί­α­σε ότι «με αυτά ορμάς σαν αγρί­μι, σαν θηρίο για να αφαι­ρέ­σεις ανθρώ­πι­νες ζωές».

«Μη σας ξεγε­λά­ει αυτό το προ­σω­πείο- το αλη­θι­νό πρό­σω­πο είναι αυτό που είδα­με στα βίντεο της δικο­γρα­φί­ας» είπε η κ. Κλιά­μπα, κάνο­ντας λόγο για «δρά­μα» με σκη­νο­θέ­τη τον 1ο κατη­γο­ρού­με­νο και πρω­τα­γω­νι­στές τους υπό­λοι­πους 11. «Ένα δρά­μα σφρα­γι­σμέ­νο με θάνα­το και χει­ρο­κρό­τη­μα- το δικό τους χει­ρο­κρό­τη­μα (σ.σ. επει­δή οι ίδιοι πανη­γύ­ρι­ζαν για το «κατόρ­θω­μά» τους, όπως ανέ­φε­ρε)» είπε η κα. Κλιάμπα.

Δηλώσεις των γονιών του Αλκη

Σχο­λιά­ζο­ντας την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση, ο πατέ­ρας του Αλκη, Αρι­στεί­δης Καμπα­νός δήλω­σε: «Η εισαγ­γε­λέ­ας ήταν καται­γι­στι­κή, συγκλο­νι­στι­κή. Έκα­νε το καθή­κον της, το λει­τούρ­γη­μά της, ήταν άψο­γη». Από την πλευ­ρά της η μητέ­ρα του 19χρονου, Μελί­να Κακου­λί­δου, ανέ­φε­ρε: «Ευτυ­χώς υπάρ­χουν φωτι­σμέ­νοι εισαγ­γε­λείς, όπως η κα. Κλιά­μπα, και ίσως κατα­φέ­ρουν να στα­μα­τή­σουν την ατι­μω­ρη­σία στην Ελλά­δα. Όχι άλλη ατιμωρησία».

Συνέχεια δίκης με αγορεύσεις συνηγόρων

Η δια­δι­κα­σία θα συνε­χι­στεί τη Δευ­τέ­ρα με την αγό­ρευ­ση των συνη­γό­ρων πολι­τι­κής αγω­γής. Στη συνέ­χεια θα λάβουν το λόγο οι συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης για να τοπο­θε­τη­θούν επί του περιε­χο­μέ­νου της εισαγ­γε­λι­κής πρό­τα­σης, δια­δι­κα­σία που ανα­μέ­νε­ται να κρα­τή­σει μέρες. Η δίκη εκτι­μά­ται ότι θα ολο­κλη­ρω­θεί μέσα στον Ιού­λιο με την εκφώ­νη­ση της ετυ­μη­γο­ρί­ας των δικα­στών, ένα μήνα προ­τού ολο­κλη­ρω­θεί το 18μηνο της προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης των κατηγορουμένων.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο