Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τυνησία: Δεκάδες 29 νεκροί από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

Σύμ­φω­να με τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, του­λά­χι­στον είκο­σι εννέα άνθρω­ποι έχα­σαν την ζωή τους, σε ναυά­γιο που σημειώ­θη­κε στ΄ανοικτά των ακτών της Τυνη­σί­ας. Στο πλε­ού­με­νο επέ­βαι­ναν μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες προ­ερ­χό­με­νοι από την υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή, οι οποί­οι είχαν ξεκι­νή­σει τον διά­πλου της Μεσο­γεί­ου, με προ­ο­ρι­σμό την Ιτα­λία. Η ακτο­φυ­λα­κή της Τυνη­σί­ας, σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, διέ­σω­σε πέντε ανθρώ­πους και ανέ­συ­ρε δέκα πτώματα.

Στην Λαμπε­ντού­ζα, παράλ­λη­λα, οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν σε προ­σω­ρι­νή κατά­σχε­ση πλοιά­ριου της ΜΚΟ Louis Michele, η δρά­ση της οποί­ας έχει στη­ρι­χθεί, οικο­νο­μι­κά, από τον γνω­στό καλ­λι­τέ­χνη Bansky.

Σύμ­φω­να με τα μέλη της ΜΚΟ «οι ιτα­λι­κές αρχές δεν τους επι­τρέ­πουν να σαλ­πά­ρουν και να μπο­ρέ­σουν να ξεκι­νή­σουν νέα επι­χεί­ρη­ση στην κεντρι­κή Μεσό­γειο». Όπως γρά­φει ο τύπος, η προ­σω­ρι­νή αυτή κατά­σχε­ση, οφεί­λε­ται, πιθα­νώς, στο ότι το πλοίο μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποί­η­σε πολ­λα­πλές επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης μετα­να­στών, πριν εισέλ­θει σε ιτα­λι­κό λιμά­νι. Κάτι που απα­γο­ρεύ­ε­ται από την νέα, σχε­τι­κή, νομο­θε­σία της χώρας.

Τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις ημέ­ρες πέντε σκά­φη που μετέ­φε­ραν μετα­νά­στες έχουν βυθι­στεί στα ανοι­χτά της πόλης Σφαξ με απο­τέ­λε­σμα δεκά­δες άνθρω­ποι να αγνο­ού­νται ή να έχουν βρει τον θάνα­το, καθώς έχουν αυξη­θεί σημα­ντι­κά οι ανα­χω­ρή­σεις πλοια­ρί­ων μετα­να­στών για την ευρω­παϊ­κή ήπειρο.

Παράλ­λη­λα, το λιμε­νι­κό έχει στα­μα­τή­σει τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις ημέ­ρες περί­που 80 σκά­φη που είχαν προ­ο­ρι­σμό την Ιτα­λία και έχει συλ­λά­βει περισ­σό­τε­ρους από 3.000 μετα­νά­στες, κυρί­ως από χώρες της υπο­σα­χά­ριας Αφρικής.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο