Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Κούβα: υπερασπίζοντας την επανάσταση

Γρά­φει ο \\ Αστέ­ρης Αλα­μπής _Μίδας

Από τις 7:00 πμ. σήμε­ρα (ώρα Κού­βας) _σε κάποιες απο­μα­κρυ­σμέ­νες ή δυσπρό­σι­τες περιο­χές και νωρί­τε­ρα και έως τις 6:00 μμ. 23.648 εκλο­γι­κά τμή­μα­τα, υπο­δέ­χο­νται τους ψηφοφόρους

  • Όλοι οι Κου­βα­νοί πολί­τες 18+ ετών και έχουν πλή­ρη πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα ψήφου
  • Το 50% των υπο­ψη­φί­ων πρέ­πει να προ­τα­θούν από τη γει­το­νιά ή το δημο­τι­κό δια­μέ­ρι­σμα και να εκλε­γούν με άμε­ση ψηφο­φο­ρία στις τοπι­κές συνελεύσεις.
  • Το υπό­λοι­πο 50% προ­τεί­νε­ται από τις μαζι­κές οργα­νώ­σεις και απο­τε­λού­νται από εκπρο­σώ­πους συν­δι­κά­των, εργα­ζο­μέ­νων, νεο­λαί­ας, γυναι­κών, φοι­τη­τών, αγρο­τών και μέλη των Επα­να­στα­τι­κών Επι­τρο­πών για την Άμυ­να –CDR.
  • Ο τελι­κός κατά­λο­γος των υπο­ψη­φί­ων, ο οποί­ος αντι­στοι­χεί στον αριθ­μό των εδρών που θα καλυ­φθούν, καταρ­τί­ζε­ται από την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υπο­ψη­φί­ων λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη κρι­τή­ρια όπως η “αξία ως άτο­μο στην υπη­ρε­σία του λαού”, ο πατριω­τι­σμός, οι ηθι­κές αξί­ες και η δρά­ση του στην υπη­ρέ­τη­ση της επα­νά­στα­σης κλπ.
  • Για να εκλε­γούν πρέ­πει να συγκε­ντρώ­σουν περισ­σό­τε­ρο από το 50% των έγκυ­ρων ψήφων στην εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια στην οποία συμ­με­τέ­χουν. Εάν αυτό δεν επι­τευ­χθεί, η εν λόγω έδρα παρα­μέ­νει κενή εκτός εάν το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας απο­φα­σί­σει τη διε­ξα­γω­γή δεύ­τε­ρου γύρου ψηφοφορίας.
  • Οι ψηφο­φό­ροι πρέ­πει να είναι Κου­βα­νοί πολί­τες που έχουν συμπλη­ρώ­σει την ηλι­κία των 16 ετών και δεν έχουν κηρυ­χθεί δια­νοη­τι­κά ανά­πη­ροι από δικα­στή­ριο ή έχουν δια­πρά­ξει έγκλημα.

Η Κού­βα μπρο­στά στις εκλο­γές 🇨🇺 γνή­σια, αυθε­ντι­κή –όχι εισα­γό­με­νη– έχει επί­θε­το 🎈 “σοσια­λι­στι­κή”!

Η Granma επί­ση­μο όργα­νο της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας, καλύ­πτει από νωρίς “en vivo” ζωντα­νά τις εκλο­γές, με στιγ­μιό­τυ­πα, αντα­πο­κρί­σεις και ρεπορ­τάζ μέσω και των ΜΚΔ της FaceBook & Tweeter.

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

 

9:38 πμ. Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Η Γενι­κή Γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών της Κού­βας (FMC), Teresa María Amarelle Boué, μέλος kai του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Κού­βας, άσκη­σε το εκλο­γι­κό της δικαί­ω­μα νωρίς το πρωί

 

9:35 π.μ. Η ιστο­ρι­κή γενιά ψηφίζει
Ο Comandante de la Revolución, Ramiro Valdés Menéndez, άσκη­σε το εκλο­γι­κό του δικαί­ω­μα στην Artemisa, όπου ήταν ο πρώ­τος ψηφο­φό­ρος στο σχο­λείο …στη γει­το­νιά La Matilde.
Σύμ­φω­να με το Cubadebate, ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης συνο­δευό­ταν από την επί­σης υπο­ψή­φια βου­λευ­τή, μέλος του ΠΓ και πρώ­τη γραμ­μα­τέα του Κόμ­μα­τος Gladys Martínez Verdecia.

Foto: ACN

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Manuel Marrero Cruz, άσκη­σε το εκλο­γι­κό του δικαί­ω­μα στο Holguín.
Σε δηλώ­σεις του στον Τύπο, τόνι­σε τη σημα­σία και την ανα­γκαιό­τη­τα αυτής της δημο­κρα­τι­κής εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας, εξαι­ρε­τι­κής στις στιγ­μές και τις συν­θή­κες που διέρ­χε­ται η χώρα, που χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από τις επι­πτώ­σεις του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού απο­κλει­σμού που επέ­βα­λε στο νησί οι κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, εν μέσω παγκό­σμιας οικο­νο­μι­κής κρί­σης και επι­πτώ­σε­ων της πανδημίας.
Σήμε­ρα δεσμευό­μα­στε για τον πιο στε­νό δεσμό με τον λαό, με μια κυβέρ­νη­ση που βγαί­νει στους δρό­μους και έρχε­ται σε επα­φή μαζί του, όπως έγι­νε και κατά τη δια­δι­κα­σία ανταλ­λα­γής από­ψε­ων σχε­τι­κά με τους υποψήφιους.
Επι­βε­βαί­ω­σε επί­σης ότι αυτές οι συνα­ντή­σεις με τον λαό θα συνε­χι­στούν μόλις εκλε­γούν οι βου­λευ­τές του κου­βα­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, καθώς είναι εμπλου­τι­στι­κές και απο­φα­σι­στι­κές συνα­ντή­σεις για να καλύ­ψουν τις λαϊ­κές ανά­γκες εξα­λεί­φο­ντας εμπό­δια της καθη­με­ρι­νής ζωής και δίνο­ντας λύσεις μέσα από τον διάλογο.
Επι­πλέ­ον, τόνι­σε την ευθύ­νη της τοπι­κής και περι­φε­ρεια­κής διοί­κη­σης σε όλα τα παραπάνω.

9:15 π.μ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
ΘΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Παρα­κο­λου­θή­στε ζωντα­νά τα τηλε­ο­πτι­κά ρεπορ­τάζ της Revista Informativa especial de la TV Cubana εδώ:

 

9:00 πμ. ΑΝΟΙΞΑΝ όλα τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα στα Σχο­λεία χωρίς πρόβλημα
Η πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Εκλο­γι­κού Συμ­βου­λί­ου Alina Balseiro, μαζί με τους συνερ­γά­τες της, έπια­σαν δου­λειά από τις 7:00 πμ. και γύρω στις 9:00 πμ.εξέδωσαν το πρώ­το ενη­με­ρω­τι­κό που ανα­φε­ρό­ταν ανα­λυ­τι­κά στις δια­δι­κα­σί­ες που αφο­ρούν 8.120.072 ψηφο­φό­ρους σε 12.427 εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες + τα ειδι­κά τμή­μα­τα (250), εκ των οποί­ων 80 βρί­σκο­νται σε ξενο­δο­χεία, 106 σε νοσο­κο­μεία και 64 σε κάμπινγκ και άλλα κέντρα.
Όλα πάνε καλά είπε και ενη­μέ­ρω­σε ότι αργό­τε­ρα θα δοθούν πλη­ρο­φο­ρί­ες για το πόσοι έχουν ψηφί­σει κλπ.

 

Foto: Ventura de Jesús García

Το ειδι­κό εκλο­γι­κό σώμα στο Επαρ­χια­κό Νοσο­κο­μείο Faustino Pérez, ένα από τα κύρια κέντρα υγεί­ας στην επαρ­χία, δια­τή­ρη­σε ενερ­γή συμ­με­το­χή από νωρίς.
Έδω­σα την ψήφο μου σε όλους, είπε ο Elianes González Fuentes, ειδι­κός στην Περιε­κτι­κή Γενι­κή Ιατρι­κή (MGI), ένας από τους πρώ­τους που άσκη­σαν το δικαί­ω­μα ψήφου τους αφού ολο­κλή­ρω­σαν την 24ωρη εφη­με­ρία στην εντατική.
Πιστεύω ότι η ενω­τι­κή ψήφος είναι η πιο δίκαιη για την Κού­βα, δια­βε­βαί­ω­σε μια νεα­ρή για­τρός καθώς έφευ­γε από το σχο­λείο που βρί­σκε­ται προς το νοσο­κο­μείο για να διευ­κο­λύ­νει συντρό­φους και εργαζόμενους.
Ο José Andrés Peña, οικο­νο­μι­κός υπάλ­λη­λος στο Κέντρο Ηλε­κτροϊ­α­τρι­κής, είπε με πεποί­θη­ση: “Σε αυτές τις εκλο­γές δια­κυ­βεύ­ο­νται πολ­λά και η στή­ρι­ξη όλου του λαού της προ­έ­χει για την Πατρίδα”.
10άδες άλλοι εργα­ζό­με­νοι _μεταξύ άλλων για­τροί, στο μέτω­πο της νοση­λευ­τι­κής, χει­ρι­στές μονά­δας επε­ξερ­γα­σί­ας νερού που υπο­στη­ρί­ζει την αίθου­σα αιμο­κά­θαρ­σης, δήλω­σαν με ενθου­σια­σμό το «ενω­μέ­νοι για την πατρί­δα και το λαό της».

8:42 πμ. Ο Υπ_Εξ της Κού­βας δηλώ­νει «Η ΨΗΦΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»
Ο Bruno Rodríguez Parrilla, χαρα­κτή­ρι­σε την ημέ­ρα αυτή των εθνι­κών εκλο­γών ως υπερ­βα­τι­κή και δια­βε­βαί­ω­σε ότι η ψήφος για όλους σημαί­νει ψήφος για μια Συνέ­λευ­ση Λαϊ­κής Εξου­σί­ας, αντα­νά­κλα­ση του ευγε­νούς, επα­να­στα­τι­κού και πατριω­τι­κού λαού του.«Η ψήφος μου είναι για την Πατρί­δα, για τη συνέ­χι­ση της οικο­δό­μη­σης μιας πιο δίκαι­ης και δημο­κρα­τι­κής σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας και για τη συνέ­χεια της Επα­νά­στα­σης», έγρα­ψε στο Twitter.

Ο λαός μας καλεί­ται στις κάλ­πες, για να εκλέ­ξει τους βου­λευ­τές στην Asamblea Nacional del Poder Popular _Εθνοσυνέλευση της Λαϊ­κής Εξου­σί­ας, το ανώ­τα­το όργα­νο του Κρά­τους, που θα εγκρί­νει νέους νόμους που θα μας επι­τρέ­ψουν να ξεπε­ρά­σου­με μαζί τις δυσκο­λί­ες και να ματαιώ­σου­με, για άλλη μια φορά, τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ να μας διχά­σει και να κατα­στρέ­ψει την Κου­βα­νι­κή Επανάσταση.

Η στιγ­μή είναι τετα­μέ­νη, το ξέρου­με. Τα 243 μέτρα που επέ­βα­λε ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ και τα οποία δια­τή­ρη­σε σχε­δόν ανέ­πα­φα η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση Τζο Μπάι­ντεν, έχουν φέρει τον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό κατά της χώρας μας σε πρω­το­φα­νές επί­πε­δο για περισ­σό­τε­ρες από έξι δεκαετίες.

Σε αυτό το δύσκο­λο πλαί­σιο, είναι σκό­πι­μο να θυμη­θού­με το κάλε­σμα του Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρουζ στην ομι­λία του την 1η Μάη του 2000, όταν δήλω­σε ότι «η επα­νά­στα­ση είναι ενό­τη­τα, είναι ανε­ξαρ­τη­σία, παλεύ­ει για τα όνει­ρά μας για δικαιο­σύ­νη για την Κού­βα και για τον κόσμο, που είναι η βάση του πατριω­τι­σμού, του σοσια­λι­σμού και του διε­θνι­σμού μας».

Και είναι τον Από­στο­λο José Martí, που μας κάλε­σε σε ενό­τη­τα όταν, όταν οργά­νω­σε “la Guerra Necesaria” _ τον Ανα­γκαίο Πόλε­μο, προει­δο­ποί­ώ­ντας, το 1892, ότι «ο εχθρός μας υπη­ρε­τεί ένα σχέ­διο: να μας φιμώ­σει, να μας δια­λύ­σει, να μας διχά­σει, να μας πνί­ξει. Γι’ αυτό εμείς υπα­κού­με σε ένα άλλο: να μάθου­με τον εαυ­τό μας σε όλο μας το μπόι, να στρι­μω­χτού­με, να ζορι­στού­με, να τον ξεγε­λά­σου­με… Σχε­διά­στε ενά­ντια στο σχέ­διο».

Κατά την αντί­λη­ψη του Martí, το ενιαίο Κόμ­μα που δημιούρ­γη­σε δεν θα μπο­ρού­σε να είναι μια φατρία ή μια αίρε­ση, ούτε ένα εργα­λείο για διαι­ρέ­σεις μετα­ξύ Κρε­ο­λών και μη. Ήταν η φόρ­μου­λα για την εγγύ­η­ση της ενό­τη­τας και της επι­τυ­χί­ας, η φόρ­μου­λα για την εγκάρ­δια και αήτ­τη­τη ένω­ση όλων των επα­να­στα­τι­κών στοι­χεί­ων του κου­βα­νι­κού λαού, με το καθή­κον να ενω­θούν και να προ­ε­τοι­μα­στούν για δράση.

Είναι σαφές ότι, για να “προ­κα­λέ­σου­με ισχυ­ρές κυρί­αρ­χες δυνά­μεις εντός και εκτός της κοι­νω­νι­κής και εθνι­κής σφαί­ρας” και “να υπε­ρα­σπι­στού­με τις αξί­ες στις οποί­ες κάποιος πιστεύ­ει με τίμη­μα οποιασ­δή­πο­τε θυσί­ας”, χρεια­ζό­μα­στε ένα ενω­μέ­νο Κοι­νο­βού­λιο, ικα­νό να κάνει την Poder Popular _δύναμη του λαού δια­θέ­σι­μη και ετοι­μο­πό­λε­μη σε όλα τα επί­πε­δα απο­τε­λε­σμα­τι­κή στην αντι­με­τώ­πι­ση και την υπέρ­βα­ση των μεγά­λων προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζει αυτή τη στιγ­μή η χώρα.

Η κληρονομιά του Φιντέλ μας καλεί: 
Η ενωτική ψήφος δεν είναι σύνθημα, είναι μια επαναστατική στρατηγική. 
Δεν είναι πράξη πειθαρχίας, είναι πράξη συνείδησης.

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο