Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τo Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

To Συμ­βού­λιο της ΕΕ ενέ­κρι­νε την όγδοη δέσμη κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας, ως μια ισχυ­ρή απά­ντη­ση στην προ­σάρ­τη­ση των περι­φε­ρειών Ντο­νέ­τσκ, Λου­χάνσκ, Ζαπο­ρί­ζια και Χερ­σώ­να της Ουκρα­νί­ας από τον Πού­τιν, κλι­μα­κώ­νο­ντας την ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρουση.

«Το συμ­φω­νη­μέ­νο πακέ­το περι­λαμ­βά­νει μια σει­ρά από αυστη­ρά μέτρα που απο­σκο­πούν να ενι­σχύ­σουν την πίε­ση στη ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση και την οικο­νο­μία, να απο­δυ­να­μώ­σουν τις στρα­τιω­τι­κές δυνα­τό­τη­τες της Ρωσί­ας και να υπο­χρε­ώ­σουν το Κρεμ­λί­νο να πλη­ρώ­σει για την πρό­σφα­τη κλι­μά­κω­ση», τονί­ζει στην ανα­κοί­νω­σή του το Συμ­βού­λιο της ΕΕ.

Ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος της ΕΕ Ζοζέπ Μπο­ρέλ δήλω­σε: «Αυτό το νέο πακέ­το κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας είναι από­δει­ξη της απο­φα­σι­στι­κό­τη­τάς μας να στα­μα­τή­σου­με την πολε­μι­κή μηχα­νή του Πού­τιν και να απα­ντή­σου­με στην τελευ­ταία του κλι­μά­κω­ση με πλα­στά ‘δημο­ψη­φί­σμα­τα’ και παρά­νο­μη προ­σάρ­τη­ση ουκρα­νι­κών εδα­φών. Χτυ­πά­με περαι­τέ­ρω την πολε­μι­κή οικο­νο­μία της Ρωσί­ας, περιο­ρί­ζου­με τις δυνα­τό­τη­τες εισαγωγών/εξαγωγών της και βρι­σκό­μα­στε σε γρή­γο­ρο δρό­μο για να απε­λευ­θε­ρω­θού­με από τη ρωσι­κή ενερ­γεια­κή εξάρ­τη­ση. Στο­χεύ­ου­με επί­σης τους υπεύ­θυ­νους για την παρά­νο­μη προ­σάρ­τη­ση ουκρα­νι­κών εδα­φών. Η ΕΕ θα στα­θεί στο πλευ­ρό της Ουκρα­νί­ας για όσο διά­στη­μα χρειαστεί.»

Το νέο πακέ­το κυρώ­σε­ων εισά­γει στη νομο­θε­σία της ΕΕ τη βάση για τη θέσπι­ση ανώ­τα­του ορί­ου τιμών που σχε­τί­ζε­ται με τη θαλάσ­σια μετα­φο­ρά ρωσι­κού πετρε­λαί­ου για τρί­τες χώρες και περαι­τέ­ρω περιο­ρι­σμούς στη θαλάσ­σια μετα­φο­ρά αργού πετρε­λαί­ου και προ­ϊ­ό­ντων πετρε­λαί­ου σε τρί­τες χώρες.

Συγκε­κρι­μέ­να, θα απα­γο­ρευ­τεί η παρο­χή θαλάσ­σιων μετα­φο­ρών και η παρο­χή τεχνι­κής βοή­θειας, μεσι­τεί­ας ή χρη­μα­το­δό­τη­σης ή οικο­νο­μι­κής βοή­θειας σχε­τι­κά με τη θαλάσ­σια μετα­φο­ρά αργού πετρε­λαί­ου σε τρί­τες χώρες (από τον Δεκέμ­βριο του 2022) ή προ­ϊ­ό­ντων πετρε­λαί­ου (από τον Φεβρουά­ριο 2023) που προ­έρ­χο­νται στη Ρωσία ή εξά­γο­νται από τη Ρωσία. Η παρέκ­κλι­ση του ανώ­τα­του ορί­ου τιμής θα επέ­τρε­πε την παρο­χή των μετα­φο­ρών και αυτών των υπη­ρε­σιών εάν το πετρέ­λαιο ή τα προ­ϊ­ό­ντα πετρε­λαί­ου αγο­ρά­ζο­νται με ή κάτω από ένα προ­κα­θο­ρι­σμέ­νο ανώ­τα­το όριο τιμής. Η νέα απα­γό­ρευ­ση για τα πλοία της ΕΕ να παρέ­χουν θαλάσ­σια μετα­φο­ρά τέτοιων προ­ϊ­ό­ντων σε τρί­τες χώρες θα ισχύ­ει από την ημε­ρο­μη­νία κατά την οποία το Συμ­βού­λιο θα απο­φα­σί­σει ομό­φω­να να εισα­γά­γει το ανώ­τα­το όριο τιμών.

Όσον αφο­ρά το εμπό­ριο, η ΕΕ επε­κτεί­νει την απα­γό­ρευ­ση εισα­γω­γής προ­ϊ­ό­ντων χάλυ­βα που είτε προ­έρ­χο­νται από τη Ρωσία είτε εξά­γο­νται από τη Ρωσία. Περαι­τέ­ρω περιο­ρι­σμοί στις εισα­γω­γές επι­βάλ­λο­νται επί­σης σε χαρ­το­πολ­τό και χαρ­τί ξύλου, τσι­γά­ρα, πλα­στι­κά και καλ­λυ­ντι­κά, καθώς και στοι­χεία που χρη­σι­μο­ποιού­νται στη βιο­μη­χα­νία κοσμη­μά­των, όπως πέτρες και πολύ­τι­μα μέταλ­λα, τα οποία συνο­λι­κά δημιουρ­γούν σημα­ντι­κά έσο­δα για τη Ρωσία. Θα περιο­ρι­στεί επί­σης η πώλη­ση, η μετα­φο­ρά ή η εξα­γω­γή πρό­σθε­των αγα­θών που χρη­σι­μο­ποιού­νται στον τομέα των αερομεταφορών.

Επι­πλέ­ον, το νέο πακέ­το περι­λαμ­βά­νει τα εξής:

- Την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων σε άτο­μα και οντό­τη­τες που έπαι­ξαν ρόλο στη διορ­γά­νω­ση παρά­νο­μων «δημο­ψη­φι­σμά­των», σε εκπρο­σώ­πους του αμυ­ντι­κού τομέα και σε γνω­στά πρό­σω­πα που δια­δί­δουν παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση για τον πόλε­μο. Το Συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε επί­σης να συμπε­ρι­λά­βει στη λίστα με τις κυρώ­σεις εκεί­νους που διευ­κο­λύ­νουν την παρά­καμ­ψη των κυρώ­σε­ων της ΕΕ.

- Την επέ­κτα­ση του κατα­λό­γου των απα­γο­ρευ­μέ­νων ειδών που μπο­ρεί να συμ­βά­λουν στη στρα­τιω­τι­κή και τεχνο­λο­γι­κή βελ­τί­ω­ση της Ρωσί­ας ή στην ανά­πτυ­ξη του τομέα της άμυ­νας και της ασφάλειας.

-Την απα­γό­ρευ­ση πώλη­σης, προ­μή­θειας, μετα­φο­ράς ή εξα­γω­γής πολι­τι­κών πυρο­βό­λων όπλων και των βασι­κών εξαρ­τη­μά­των και πυρο­μα­χι­κών τους, στρα­τιω­τι­κών οχη­μά­των και εξο­πλι­σμού, παρα­στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού και ανταλλακτικών.

- Την απα­γό­ρευ­ση στους υπη­κό­ους της ΕΕ να κατέ­χουν θέσεις στα διοι­κη­τι­κά όργα­να ορι­σμέ­νων ρωσι­κών κρα­τι­κών ή ελεγ­χό­με­νων νομι­κών προ­σώ­πων, οντο­τή­των ή φορέων.

- Την εισα­γω­γή στον κατά­λο­γο των κρα­τι­κών φορέ­ων που υπό­κει­νται στην απα­γό­ρευ­ση συναλ­λα­γών του Russian Maritime Shipping Register, μιας οντό­τη­τας 100% κρα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας που εκτε­λεί δρα­στη­ριό­τη­τες που σχε­τί­ζο­νται με την ταξι­νό­μη­ση και την επι­θε­ώ­ρη­ση, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του τομέα της ασφά­λειας, των ρωσι­κών και μη ρωσι­κών πλοί­ων και σκαφών.

- Την πλή­ρη απα­γό­ρευ­ση της παρο­χής κρυ­πτο­στοι­χεί­ων, λογα­ρια­σμού ή υπη­ρε­σιών φύλα­ξης κρυ­πτο­στοι­χεί­ων σε πρό­σω­πα και κατοί­κους της Ρωσί­ας, ανε­ξάρ­τη­τα από τη συνο­λι­κή αξία τους.

- Την απα­γό­ρευ­ση παρο­χής αρχι­τε­κτο­νι­κών και μηχα­νι­κών υπη­ρε­σιών, καθώς και συμ­βου­λευ­τι­κών υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ρι­κής και νομι­κών συμ­βου­λευ­τι­κών υπη­ρε­σιών στη Ρωσία.

Το Συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε επί­σης ότι από σήμε­ρα, το γεω­γρα­φι­κό πεδίο των περιο­ρι­σμών που θεσπί­στη­καν στις 23 Φεβρουα­ρί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης ιδί­ως της απα­γό­ρευ­σης εισα­γω­γής αγα­θών από τις μη ελεγ­χό­με­νες από την κυβέρ­νη­ση περιο­χές των περι­φε­ρειών του Ντό­νε­τσκ και του Λου­χάνσκ, θα επε­κτα­θεί για να καλύ­ψει επί­σης τις μη ελεγ­χό­με­νες περιο­χές των περι­φε­ρειών Ζαπο­ρί­ζια και Χερσώνα.

Σημειώ­νε­ται, τέλος, ότι οι σχε­τι­κές νομι­κές πρά­ξεις θα δημο­σιευ­θούν σύντο­μα στην Επί­ση­μη Εφη­με­ρί­δα της ΕΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο