Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υγεία: Άνθρακες ο θησαυρός της «μεταμνημονιακής» εποχής

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενη­μέ­ρω­ση από τη συνά­ντη­ση εκπρο­σώ­πων ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, σωμα­τεί­ων με τον Υπουρ­γό Υγεί­ας 16/7/18

Άνθρα­κες ο θησαυ­ρός της «μετα­μνη­μο­νια­κής» εποχής

Για άλλη μια φορά ξεφού­σκω­σε η κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα περί «δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης» και «μετα­μνη­μο­νια­κής» επο­χής, όταν κατά τη διάρ­κεια της κινη­το­ποί­η­σης 16 Ιου­λί­ου — στο πλαί­σιο της πανελ­λα­δι­κής στά­σης εργα­σί­ας που είχε προ­κη­ρύ­ξει η ΟΕΝΓΕ και συμ­με­τεί­χαν η ΕΙΝΑΠ και 15 σωμα­τεία που συντο­νί­ζουν τη δρά­ση τους με πρω­το­βου­λία του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στον «Ευαγ­γε­λι­σμό» — ο υπουρ­γός Υγεί­ας δια­βε­βαί­ω­σε ότι οι μνη­μο­νια­κοί νόμοι θα τηρού­νται, οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας θα διευ­ρυν­θούν, τα δικαιώ­μα­τα και οι μισθοί των εργα­ζο­μέ­νων στα νοσο­κο­μεία θα παρα­μεί­νουν πετσο­κομ­μέ­να, ο λαός θα απο­λαμ­βά­νει όλο και χαμη­λό­τε­ρης ποιό­τη­τας δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες υγείας.

Συγκε­κρι­μέ­να ο υπουρ­γός Υγεί­ας Αν. Ξαν­θός ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι προ­σλή­ψεις με ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις είναι «ανά­γκη κι όχι επι­λο­γή». Ανα­γκά­στη­κε να παρα­δε­χτεί ότι οι ανά­γκες είναι περισ­σό­τε­ρες από τους πόρους που δια­τί­θε­ται, ενώ υπο­στή­ρι­ξε ότι μέσα στην τελευ­ταία 3ετία έχουν προ­κη­ρυ­χθεί πάνω από …8.000 θέσεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού. Εκτός απ΄ το ανυ­πό­στα­το της συγκε­κρι­μέ­νης δήλω­σης, οι προ­σλή­ψεις που έχουν γίνει δεν ανα­πλη­ρώ­νουν ούτε καν τις απο­χω­ρή­σεις των τελευ­ταί­ων ετών.

Να σημειω­θεί ότι μέσα στο 2018 θα συντα­ξιο­δο­τη­θούν 364 για­τροί σε νοσο­κο­μεία όλης της Ελλά­δας, μέχρι 31/1/19 εκα­το­ντά­δες επι­κου­ρι­κοί θα απο­λυ­θούν και 31/1 θα απο­λυ­θούν κι εκα­το­ντά­δες για­τροί που έχουν προ­σλη­φθεί μέσω ΕΣΠΑ, πρό­κει­ται συνο­λι­κά για περί­που 1.500 αποχωρήσεις/απολύσεις για­τρών. Τα κενά, είπε, θα «καλυ­φθούν» με ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ. Είπε ακό­μη, ότι θα προ­κη­ρυ­χθούν 1.200 θέσεις για επι­κου­ρι­κούς μη για­τρούς, με κρι­τή­ρια ΑΣΕΠ και φυσι­κά θα απο­λυ­θούν πολ­λοί από τους υπη­ρε­τού­ντες. Να σημειω­θεί ότι σε πολ­λά τμή­μα­τα και κλι­νι­κές η κατά­στα­ση είναι ορια­κή, ακό­μη κι ένας εργα­ζό­με­νος να απο­λυ­θεί θα τινα­χτεί η λει­τουρ­γία τους στον αέρα.

Για το 2019 θα γίνει προ­κή­ρυ­ξη 8.000 μόνι­μων εργα­ζό­με­νων για τον ευρύ­τε­ρο δημό­σιο τομέα, στους οποί­ους θα περι­λαμ­βά­νο­νται και οι 1.200 μη για­τροί. Υπο­στή­ρι­ξε ότι στη «μετα­μνη­μο­νια­κή» περί­ο­δο οι προ­σλή­ψεις θα είναι 1 προς 1 (1 συντα­ξιο­δό­τη­ση — 1 πρό­σλη­ψη) σ’ όλο το δημό­σιο και απ’ αυτή τη μοι­ρα­σιά «θα προ­σπα­θή­σει να πάρουν τα νοσο­κο­μεία ένα μεγά­λο κομ­μά­τι». Υπο­σχέ­θη­κε δηλα­δή ότι θα ρίξει κάποιους άλλους, για προ­σλή­ψεις που έτσι κι αλλιώς είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό των ελλεί­ψε­ων των νοσοκομείων.

Ακό­μη παρου­σί­α­σε ως κοσμο­γο­νία την «προ­σπά­θεια από 1/1/19 οι νέες συμ­βά­σεις να είναι διε­τείς και όχι ενός έτους». Για τους 2.800 συμ­βα­σιού­χους του ΟΑΕΔ που πρό­κει­ται να απο­λυ­θούν Φλε­βά­ρη — Μάρ­τη και 1.200 το Σεπτέμ­βρη του 2019, είπε ότι ακό­μη δεν έχει βρε­θεί λύση.

Πανη­γύ­ρι­σε ακό­μη ότι η κυβέρ­νη­ση έχει πετά­ξει τους εργο­λά­βους έξω από τα μισά νοσο­κο­μεία, απο­σιω­πώ­ντας πόσοι απ’ τους εργο­λα­βι­κούς ξανα­βιώ­νουν το ίδιο έργο με απλη­ρω­σιά μηνών, λει­ψά δικαιώ­μα­τα, εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία κι απο­λύ­σεις. Για τους εργα­ζό­με­νους με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις (καθα­ριό­τη­τα, σίτι­ση, φύλα­ξη) που λήγει η θητεία τους στις 31/12 ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν πρό­κει­ται να γίνει ανα­νέ­ω­ση συμ­βά­σε­ων, αλλά θα γίνουν νέες προ­κη­ρύ­ξεις με κρι­τή­ρια ΑΣΕΠ, δια­ψεύ­δο­ντας οικτρά τις διοι­κή­σεις των νοσο­κο­μεί­ων που τάζουν ανα­νε­ώ­σεις, προ­κει­μέ­νου να τους καθησυχάσουν.

Στο μεγά­λο πρό­βλη­μα της έλλει­ψης ειδι­κευό­με­νων (80 κενά στον Ευαγ­γε­λι­σμό, 90 στο ΚΑΤ, τρο­μα­κτι­κά κενά στην επαρ­χία) η απά­ντη­ση του υπουρ­γού ήταν ότι δεν υπάρ­χει επι­δεί­νω­ση της μετα­νά­στευ­σης. Οι ταξι­κές δυνά­μεις τόνι­σαν ότι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας, η κακο­πλη­ρω­σιά, η έλλει­ψη προ­σω­πι­κού κι ιατρι­κού εξο­πλι­σμού ωθούν τους ειδι­κευό­με­νους να μετα­να­στεύ­ουν και το πρό­βλη­μα θα διο­γκώ­νε­ται όσο υπάρ­χουν αυτές οι συνθήκες.

Σε ότι αφο­ρά την από­φα­ση του ΣτΕ (δικα­στών, στρα­τιω­τι­κών, για­τρών κ.α.) για τα ειδι­κά μισθο­λό­για ανέ­φε­ρε ως πρό­βλη­μα ότι απαι­τεί­ται 1,1 δις για την υλο­ποί­η­σή της. Για­τί οι για­τροί να πάρουν ένα μικρό βοή­θη­μα στο τέλος του χρό­νου; ήταν το ερώ­τη­μα που έβα­λαν χθες οι για­τροί. Για το πρό­βλη­μα των επι­κου­ρι­κών και την άρνη­ση παρέ­δρων να υπο­γρά­φουν εντάλ­μα­τα πλη­ρω­μής τους υπο­στή­ρι­ξε ότι γίνε­ται προ­σπά­θεια να καμ­φθούν οι αντι­δρά­σεις τους, ενώ δήλω­σε άγνοια για πολ­λά νοσο­κο­μεία (π.χ. Χαλ­κί­δας, Καρ­δί­τσας, Αγρι­νί­ου, Χίου, Ιωαν­νί­νων) που δεν πλη­ρώ­νο­νται οι επικουρικοί.

Για το Ερρί­κος Ντυ­νάν είπε ότι υπάρ­χει πρό­θε­ση να επα­νέλ­θει με «την ευρεία έννοια στο δημό­σιο», καθώς αν πήγαι­νε με την «στε­νή» η κυβέρ­νη­ση θα έπρε­πε να μονι­μο­ποι­ή­σει τους 950 εργα­ζό­με­νούς του και κάτι τέτοιο «αντι­βαί­νει τις μνη­μο­νια­κές δεσμεύσεις».

Όσο για το αίτη­μα υπο­γρα­φής κλα­δι­κής συμ­φω­νί­ας των για­τρών απέ­φυ­γε να δώσει οποια­δή­πο­τε απά­ντη­ση. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πριν 15 μέρες σε αντί­στοι­χες συνα­ντή­σεις με συν­δι­κα­λι­στι­κούς φορείς, η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου υπο­στή­ρι­ζε ότι πολ­λά από τα προ­βλή­μα­τα θα λυθούν μετά τη λύση των μνη­μο­νί­ων. Χθες ο υπουρ­γός Υγεί­ας τα «μάζε­ψε», ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι «ποτέ δεν ειπώ­θη­κε  κάτι τέτοιο».

Οι εργα­ζό­με­νοι στα δημό­σια νοσο­κο­μεία παρα­μέ­νουν σε εγρή­γορ­ση και θα κλι­μα­κώ­σουν τη δρά­ση τους το επό­με­νο διάστημα.

Ήδη κατά τη διάρ­κεια της πλα­τιάς σύσκε­ψης που έγι­νε πριν λίγες μέρες στον Ευαγ­γε­λι­σμό και συμ­με­τεί­χαν ΔΣ 15 Σωμα­τεί­ων Εργα­ζο­μέ­νων, μέλη Δ.Σ. και επι­τρο­πές αγώ­να, προ­σα­να­το­λί­ζο­νται σε:

  • Νέα σύσκε­ψη ακό­μα περισ­σό­τε­ρων Σωμα­τεί­ων στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • Κινη­το­ποί­η­ση αρχές του Φθι­νο­πώ­ρου ως ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • Συμ­με­το­χή στη συναυ­λία που προ­γραμ­μα­τί­ζει το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμ­βρη ενά­ντια στην υπο­βάθ­μι­ση των ψυχια­τρι­κών νοσοκομείων.

ΥΓ:1
Όταν ο Υπουρ­γός λέει ότι από το 2019 για κάθε απο­χώ­ρη­ση υπαλ­λή­λου θα προ­κη­ρύσ­σε­ται άμε­σα η θέση του (μας τα είπαν κι άλλοι στο παρελ­θόν) άμε­σα υπο­νο­εί ότι οι νέοι οργα­νι­σμοί που συντάσ­σο­νται θα περι­λαμ­βά­νουν μόνι­μο προ­σω­πι­κό στα νοσο­κο­μεία όλο και λιγό­τε­ρο και ένα μόνο μέρος από αυτούς θα αντι­κα­θί­στα­ται από υγειο­νο­μι­κούς με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας. Αυτοί θα πλη­ρώ­νο­νται φυσι­κά από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του κάθε νοσο­κο­μεί­ου για να πετύ­χουν έτσι τον στρα­τη­γι­κό τους στό­χο νοσο­κο­μεία – επι­χεί­ρη­ση με ελα­χι­στό­τα­τη συμ­βο­λή του κρα­τι­κού προϋπολογισμού.

ΥΓ:2
Ο υπουρ­γός ισχυ­ρί­στη­κε όπως ανα­φέ­ρα­με ότι οι προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας είναι ανά­γκη και όχι επι­λο­γή τους. Πριν στε­γνώ­σει το σάλιο του πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε ότι μόνο στον Ευαγ­γε­λι­σμό προ­ε­τοι­μά­ζουν προ­σλή­ψεις 120 επι­κου­ρι­κών (13 για­τρών και 107 λοι­πών κλά­δων) τη στιγ­μή που δεν προ­κη­ρύσ­σουν καμία θέση για μόνι­μο προσωπικό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο