Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπηρεσίες της Bundestag: Η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν το εμπλέκει σε πόλεμο με την Ρωσία

Τρό­πους με τους οποί­ους η απο­στο­λή στρα­τευ­μά­των χώρας μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία, δεν θα εμπλέ­ξει την ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία σε πόλε­μο με την Ρωσία, μελε­τά η Γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, σε μια ακό­μη ένδει­ξη της όξυν­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με την Μόσχα. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την πρό­τα­ση αυτή έρι­ξε πρώ­τος στο τρα­πέ­ζι ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος Εμ. Μακρόν, προ­κα­λώ­ντας αντι­δρά­σεις, τόσο μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και από την Ρωσία.

Σε αυτό το πλαί­σιο, η Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών σχέ­σε­ων του κοι­νο­βου­λί­ου (Bundestag), έδω­σε εντο­λή στις Ερευ­νη­τι­κές Υπη­ρε­σί­ες του, για την έκφρα­ση γνώ­μης εάν η μεμο­νω­μέ­νη απο­στο­λή στρα­τευ­μά­των από χώρα μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία, θα εμπλέ­ξει και τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση των εμπει­ρο­γνω­μό­νων, που επι­κα­λεί­ται το Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (DPA), οι Ερευ­νη­τι­κές Υπη­ρε­σί­ες δηλώ­νουν ότι η ανά­πτυ­ξη χερ­σαί­ων στρα­τευ­μά­των από χώρα του ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία δεν θα καθι­στού­σε αυτό­μα­τα όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμ­βαλ­λό­με­να μέρη στη σύγκρου­ση. Είναι αλή­θεια ότι το εν λόγω κρά­τος θα γινό­ταν το ίδιο μέρος στη σύγκρου­ση, όπως προ­κύ­πτει από την αδη­μο­σί­ευ­τη ακό­μη έκθεση.

«Εάν το κρά­τος μέλος του ΝΑΤΟ ενερ­γή­σει μονο­με­ρώς — δηλα­δή όχι στο πλαί­σιο μιας επι­χεί­ρη­σης του ΝΑΤΟ που είχε απο­φα­σι­στεί προη­γου­μέ­νως και εκτός των δομών στρα­τιω­τι­κής διοί­κη­σης του ΝΑΤΟ — ούτε το ΝΑΤΟ στο σύνο­λό του, ούτε τα άλλα κρά­τη-εταί­ροι του ΝΑΤΟ γίνο­νται συμ­βαλ­λό­με­να μέρη στη σύγκρου­ση», ανα­φέ­ρει η έκθε­ση, σύμ­φω­να με το DPA.

Συγκε­κρι­μέ­να, οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες της γερ­μα­νι­κής βου­λής ανα­φέ­ρουν: «Εάν τα στρα­τεύ­μα­τα ενός κρά­τους μέλους του ΝΑΤΟ εμπλα­κούν σε συλ­λο­γι­κή αυτο­ά­μυ­να (άρθρο 51 του Χάρ­τη του ΟΗΕ) υπέρ της Ουκρα­νί­ας σε μια υπάρ­χου­σα σύγκρου­ση (μετα­ξύ Ρωσί­ας και Ουκρα­νί­ας) και δεχθούν επί­θε­ση από το άλλο μέρος στη σύγκρου­ση (Ρωσία) κατά τη διάρ­κεια της μάχης στην περιο­χή της σύγκρου­σης, αυτό δεν απο­τε­λεί περί­πτω­ση του άρθρου 5 της Συν­θή­κης ΝΑΤΟ».

Τόνι­σαν ότι, το Άρθρο 5 της Συν­θή­κης του ΝΑΤΟ συν­δέ­ε­ται με χώρες και στρα­τεύ­μα­τα του ΝΑΤΟ που δέχο­νται επί­θε­ση στο έδα­φός τους ή πάνω από αυτό.

«Μια στρα­τιω­τι­κή εμπλο­κή γαλ­λι­κών χερ­σαί­ων στρα­τευ­μά­των υπέρ της Ουκρα­νί­ας θα βασι­ζό­ταν στο συλ­λο­γι­κό δικαί­ω­μα αυτο­ά­μυ­νας σύμ­φω­να με το άρθρο 51 του Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών και ως εκ τού­του θα ήταν επι­τρε­πτή βάσει του διε­θνούς δικαί­ου», ανα­φέ­ρει η έκθεση.

Στον αντί­πο­δα σύμ­φω­να με την έκθε­ση, «Μια στρα­τιω­τι­κή αντί­δρα­ση της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον στό­χων στη Γαλ­λία, από την άλλη πλευ­ρά, θα συνι­στού­σε “ένο­πλη επί­θε­ση” (σε αντί­θε­ση με το διε­θνές δίκαιο) κατά την έννοια του άρθρου 5 της Συν­θή­κης ΝΑΤΟ, το οποίο θα καθό­ρι­ζε τις πραγ­μα­τι­κές απαι­τή­σεις για μια συλ­λο­γι­κή απά­ντη­σης της συμ­μα­χί­ας του ΝΑΤΟ».

Οι Ερευ­νη­τι­κές Υπη­ρε­σί­ες είναι μια υπη­ρε­σία της Bundestag που απο­τε­λεί­ται από οκτώ εξει­δι­κευ­μέ­να τμή­μα­τα με περί­που 100 υπαλ­λή­λους. Οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες ερευ­νούν θέμα­τα κατό­πιν αιτή­μα­τος μεμο­νω­μέ­νων βου­λευ­τών, αλλά και για επι­τρο­πές της Bundestag. Παρά­γουν σύντο­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, τεκ­μη­ρί­ω­ση, τεκ­μη­ριω­μέ­νες εκθέ­σεις, λεπτο­με­ρείς ανα­λύ­σεις και γνω­μο­δο­τή­σεις εμπει­ρο­γνω­μό­νων. Σύμ­φω­να με τον κανο­νι­σμό λει­τουρ­γί­ας της Bundestag ανα­φέ­ρο­νται και ως «δεξα­με­νή σκέ­ψης του κοινοβουλίου».

 

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο