Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ειδι­κή στις πάσης φύσε­ως “συγκα­λύ­ψεις”, προ­σπα­θεί ‑με αφορ­μή τις σημε­ρι­νές ανα­κοι­νώ­σεις- να συγκα­λύ­ψει την πραγ­μα­τι­κή ληστεία που συντε­λεί­ται σε βάρος του εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, αξιο­ποιώ­ντας το γνω­στό άθλιο νόμο ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ (Βρού­τση — Αχτσιό­γλου) περί κυβερ­νη­τι­κού καθο­ρι­σμού του κατώ­τα­του μισθού», σημειώ­νει σε ανα­κοί­νω­σή του σχε­τι­κά με τις κυβερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με τον κατώ­τα­το μισθό, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και συνε­χί­ζει: «Η κυβέρ­νη­ση ουσια­στι­κά κρα­τά παγω­μέ­νο τον κατώ­τα­το μισθό στο επί­πε­δο των 706 ευρώ καθα­ρά, αγνο­ώ­ντας επι­δει­κτι­κά τα αιτή­μα­τα των συν­δι­κά­των για ουσια­στι­κές αυξή­σεις, τη στιγ­μή που οι γενι­κευ­μέ­νες ανα­τι­μή­σεις σε τρό­φι­μα, ενοί­κια, είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης οδη­γούν τους μισθούς να τελειώ­νουν, με βάση τα επί­ση­μα στοι­χεία, την 19η μέρα για τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των εργα­τι­κών νοι­κο­κυ­ριών. Επι­πλέ­ον, λόγω των ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, τα part time με τη μερι­κή εργα­σία και ζωή, αλλά και των απα­ρά­δε­κτων συμ­βά­σε­ων που η ίδια κυβέρ­νη­ση νομο­θε­τεί (λευ­κές συμ­βά­σεις, μηδε­νι­κές ώρες), χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι καλού­νται να τα βγά­λουν πέρα με καθα­ρούς μισθούς που δεν ξεπερ­νούν τα 350 ευρώ!

Αυτά είναι τα πραγ­μα­τι­κά νού­με­ρα, αυτά είναι τα πραγ­μα­τι­κά εισο­δή­μα­τα για τους πολ­λούς και όχι τα ψέμα­τα που αρα­διά­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση με θράσος.

Ο κατώ­τα­τος μισθός, που πριν 15 χρό­νια με υπο­γρα­φή Εθνι­κής Γενι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης έφτα­νε στα 751 ευρώ, ήταν η βάση έναρ­ξης της εργα­σια­κής ζωής και αφο­ρού­σε νέους, άγα­μους, νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νους και ανει­δί­κευ­τους εργα­ζό­με­νους. Με αυτό το ποσό αμει­βό­ταν ένα μικρό κομ­μά­τι του συνό­λου των εργα­ζο­μέ­νων της χώρας. Σήμε­ρα με τους συνε­χό­με­νους απα­ρά­δε­κτους νόμους που έχουν τορ­πι­λί­σει τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, με το νομο­θε­τι­κό δικαί­ω­μα που κρα­τά­ει στα χέρια της η κυβέρ­νη­ση για να ορί­ζει ό,τι θέλει (βλ. ΣΕΒ) ως κατώ­τα­το μισθό, με το δικαί­ω­μα που έχει απο­κτή­σει να βάζει εμπό­δια σε κλα­δι­κές και επι­χει­ρη­σια­κές συμ­βά­σεις, έχουν κατρα­κυ­λή­σει στο κατώ­τε­ρο επί­πε­δο αμοι­βής την πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων, που πλέ­ον αμεί­βο­νται με τον κατώ­τα­το μισθό που υπήρ­χε πριν 15 χρό­νια. Δηλα­δή συμπα­ρα­σύ­ρε­ται συνο­λι­κά προς τα κάτω ο μέσος μισθός, γεγο­νός που απο­τε­λεί δια­καή πόθο των εργο­δο­τι­κών ενώ­σε­ων. Ενδει­κτι­κά, με βάση τα στοι­χεία του ίδιου του Υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας και του συστή­μα­τος ΕΡΓΑΝΗ, το 53,7% των εργα­ζο­μέ­νων στον ιδιω­τι­κό τομέα αμεί­βε­ται κάτω από 1000 ευρώ μει­κτά! Το 12,7% από αυτούς μάλι­στα αμεί­βο­νται με 500 ευρώ και κάτω!

Δεν πρέ­πει να γίνει απο­δε­κτή η μεγά­λη κλο­πή που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις 3ετίες, δηλα­δή στα επι­δό­μα­τα προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας και στις ωρι­μάν­σεις των μισθών, που υπήρ­χαν στην εργα­τι­κή νομο­θε­σία και αντι­στοι­χού­σαν σε 10% αύξη­ση για κάθε τρία χρό­νια εργα­σί­ας. Θυμί­ζου­με ότι οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ κρά­τη­σαν παγω­μέ­νο το δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων στις 3ετίες “μέχρι να μειω­θεί η ανερ­γία”. Τώρα η κυβέρ­νη­ση το επα­να­φέ­ρει, αφαι­ρώ­ντας, χωρίς ίχνος ντρο­πής, 12 ολό­κλη­ρα χρό­νια δου­λειάς (2012 – 2024) για τα οποία η κυβέρ­νη­ση λέει: “Τα δου­λέ­ψα­τε αλλά είναι σαν να μη τα δου­λέ­ψα­τε”. Δηλα­δή, την ίδια στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει αύξη­ση 40 ή 50 ευρώ το μήνα, βάζει το χέρι της στην τσέ­πη χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων και τους κλέ­βει, για χάρη των εργο­δο­τών, 250 ευρώ τον μήνα!

Αυτή την περί­ο­δο οι εργα­ζό­με­νοι με τα συν­δι­κά­τα τους και τις διεκ­δι­κή­σεις τους σε χώρους δου­λειάς και κλά­δους πετυ­χαί­νουν υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας με αυξή­σεις, κατο­χυ­ρώ­νουν δικαιώ­μα­τα κόντρα στην εργο­δο­τι­κή βία, την κατα­στο­λή, το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο, τις μεθο­δεύ­σεις και τα εμπό­δια που βάζουν η κυβέρ­νη­ση και το Υπουρ­γείο Εργασίας.

Εκεί βρί­σκε­ται η ελπί­δα! Στους εργα­τι­κούς αγώ­νες για πραγ­μα­τι­κές, ουσια­στι­κές, αξιο­πρε­πείς αυξή­σεις στους μισθούς. Οι εργα­ζό­με­νοι της χώρας θα δώσουν ένα ακό­μα μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση και στις εργο­δο­τι­κές ενώ­σεις με την συμ­με­το­χή τους στην απερ­γία στις 17 Απρίλη».

Αυξήσεις-κοροϊδία στον κατώτατο μισθό στα όρια των «αντοχών» της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας

Στα όρια της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερ­δών και των περι­βό­η­των «αντο­χών» της οικο­νο­μί­ας που πάντα «αντέ­χει» για να μπου­κώ­νει τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και ποτέ τον λαό, κινεί­ται η αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης καυ­χή­θη­κε στη συνε­δρί­α­ση του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου ότι από την 1η Απρί­λη όσοι αμεί­βο­νται με τον κατώ­τα­το μισθό θα λαμ­βά­νουν …το αστρο­νο­μι­κό ποσό των 830 ευρώ τον μήνα μει­κτά, δηλα­δή επι­πλέ­ον 50 ευρώ στα ψίχου­λα που έπαιρ­ναν, ποσό που έχει εξα­ε­ρω­θεί άλλω­στε πριν κάνουν το λάβουν από το γενι­κευ­μέ­νο κύμα ανα­τι­μή­σε­ων και ακρί­βειας σε καύ­σι­μα, τρό­φι­μα και άλλα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

Η αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού θα γίνει με βάση τον κατά­πτυ­στο νόμο «Βρού­τση — Αχτσιό­γλου», φέρ­νο­ντάς τον στα επί­πε­δα του 2012!!! Άλλω­στε όπως ο ίδιος παρα­δέ­χτη­κε κυνι­κά ‑στέλ­νο­ντας σαφέ­στα­το μήνυ­μα προς το κεφά­λαιο- οι αυξή­σεις στον κατώ­τε­ρο μισθό «δεν θίγουν τις αντο­χές της οικο­νο­μί­ας και την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επιχειρήσεων».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε το θρά­σος να βαφτί­σει «ανα­κού­φι­ση» των εργα­ζο­μέ­νων τη δια­τή­ρη­ση στο ακέ­ραιο των αντερ­γα­τι­κών νόμων που διαιω­νί­ζουν την επί­θε­ση στους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων. Ενώ κλι­μα­κώ­νο­ντας το ρεσι­τάλ εμπαιγ­μού και εξα­πά­τη­σης, ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι αυξή­σεις αυτές θα συμπα­ρα­σύ­ρουν 18 επι­δό­μα­τα προς τα πάνω και ότι «ξεπα­γώ­νουν» οι τριε­τί­ες μετά από 12 χρόνια.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρό­κει­ται για «μού­φα» «ξεπά­γω­μα» των τριε­τιών, για­τί την ίδια στιγ­μή αφαι­ρού­νται οι τριε­τί­ες δεδου­λευ­μέ­νης προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας για όσους π.χ. πήραν τον πρώ­το μισθό από το 2012 και μετά. Οι συγκε­κρι­μέ­νοι εργα­ζό­με­νοι θα έπρε­πε να παίρ­νουν 10% αύξη­ση επί του κατώ­τα­του μισθού για κάθε τρία χρό­νια δου­λειάς από τότε μέχρι σήμε­ρα. Έτσι με βάση ότι ο κατώ­τα­τος μισθός δια­μορ­φώ­νε­ται στα 830 ευρώ, αυτοί θα έπρε­πε να πάρουν επι­πλέ­ον 250 ευρώ κάθε μήνα, ενσω­μα­τώ­νο­ντας το ανώ­τα­το που δικαιού­ται ένας μισθω­τός, δηλα­δή τρεις τριετίες!

Η κυβέρ­νη­ση, όμως, δια­γρά­φει για λογα­ρια­σμό των εργο­δο­τών όλα αυτά τα χρό­νια προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας, μηδε­νί­ζει το «κοντέρ» και βάζει χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους να μετρά­νε τριε­τί­ες από το 2024, περι­μέ­νο­ντας την πρώ­τη αύξη­ση το 2027! Αντί δηλα­δή να δώσει — ως όφει­λε — αυτά τα 250 ευρώ τον μήνα, πετά­ει ένα ξερο­κόμ­μα­το 50 ευρώ αύξη­ση και απαι­τεί να της πουν και «ευχα­ρι­στώ»…

Μάλι­στα, συνε­χί­ζο­ντας το ρεσι­τάλ προ­κλη­τι­κό­τη­τας και εξα­πά­τη­σης, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είπε ότι η αύξη­ση δίνε­ται από την 1η Απρί­λη για να ωφε­λη­θούν και οι εργα­ζό­με­νοι στον του­ρι­σμό, οι οποί­οι άγο­νται και φέρο­νται με ευθύ­νη των εκά­στο­τε κυβερ­νή­σε­ων με πολ­λές δια­φο­ρε­τι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης, ενώ ακό­μα και η Κλα­δι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση δεν εφαρ­μό­ζε­ται για χιλιά­δες εργαζόμενους.

Η απά­ντη­ση σ’ αυτήν την πρό­κλη­ση δεν μπο­ρεί να είναι άλλη από τον αγώ­να για αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού στα 900 ευρώ, κατάρ­γη­ση του αντερ­γα­τι­κού νόμου Βρού­τση — Αχτσιό­γλου και καθο­λι­κή επα­να­φο­ρά των τριε­τιών, ενσω­μα­τώ­νο­ντας όλα τα χρό­νια από το 2012 μέχρι σήμε­ρα, με σταθ­μό την πανελ­λα­δι­κή, πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στις 17 Απρίλη.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο