Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΤΑΛΙΑ: Νέες συμφωνίες συνδικάτων — «Stellantis» για χιλιάδες απολύσεις

Νέες συμ­φω­νί­ες για «εθε­λού­σιες απο­χω­ρή­σεις» υπέ­γρα­ψαν συν­δι­κά­τα στην Ιτα­λία με τον όμι­λο «Stellantis», τον κατα­σκευα­στή αυτο­κι­νή­των Fiat, προ­κει­μέ­νου η αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία να περι­κό­ψει χιλιά­δες θέσεις εργα­σί­ας και να δια­τη­ρή­σει την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τά της κατά τη μετά­βα­ση σε «καθα­ρό­τε­ρη Ενέρ­γεια».

Με αυτές τις συμ­φω­νί­ες η αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία έχει το «πρά­σι­νο φως» να μειώ­σει το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό κατά πάνω από 3.000 θέσεις στη χώρα. «Απο­τε­λούν μέρος των πρω­το­βου­λιών που εφαρ­μό­ζει η “Stellantis” για την αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πτώ­σε­ων της συνε­χι­ζό­με­νης δια­δι­κα­σί­ας μετά­βα­σης στην Ενέρ­γεια και στην τεχνο­λο­γία», είπε ο εκπρό­σω­πος του ομίλου.

Την ίδια στιγ­μή ο ευρω­παϊ­κός — αμε­ρι­κα­νι­κός όμι­λος βρί­σκε­ται σε συνο­μι­λί­ες με την ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση για τους όρους που θα της επι­τρέ­ψουν να αυξή­σει την ετή­σια παρα­γω­γή στη χώρα σε ένα εκα­τομ­μύ­ριο οχή­μα­τα, από περί­που 750.000 πέρυσι.

Προ­χθές οι συμ­φω­νί­ες με τα συν­δι­κά­τα προ­έ­βλε­παν πάνω από 1.000 απο­λύ­σεις σε εγκα­τα­στά­σεις στην Ιτα­λία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των εργο­στα­σί­ων και δομών στις περιο­χές Melfi, Pomigliano d’Arco και Termoli, για εργα­ζό­με­νους τόσο στη γραμ­μή παρα­γω­γής όσο και σε άλλες λει­τουρ­γί­ες, ανέ­φε­ρε το σωμα­τείο FIOM σε ανα­κοί­νω­σή του.

Την Τρί­τη παρό­μοιες συμ­φω­νί­ες ανα­κοι­νώ­θη­καν για τις επι­χει­ρή­σεις «Stellantis» στο Τορί­νο, με πάνω από 1.500 «εθε­λού­σιες απο­χω­ρή­σεις». Δημιουρ­γού­νται 100 επι­πλέ­ον θέσεις εργα­σί­ας για την εγκα­τά­στα­ση κατα­σκευ­ής κινη­τή­ρων στην Pratola Serra.

Δεν έχει υπο­γρα­φεί ακό­μα συμ­φω­νία για το εργο­στά­σιο «Cassino», άλλη μεγά­λη εγκα­τά­στα­ση συναρ­μο­λό­γη­σης για τη «Stellantis» στην Ιταλία.

Η «Stellantis» απα­σχο­λεί περί­που 43.000 άτο­μα στην Ιτα­λία, μετα­ξύ τους περί­που 15.000 στην περιο­χή του Τορί­νο, την ιστο­ρι­κή πατρί­δα της «Fiat».

Τα πακέ­τα «εθε­λού­σιας από­λυ­σης» ήταν το κύριο εργα­λείο που χρη­σι­μο­ποί­η­σε η «Stellantis» για να μειώ­σει το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό της στην Ιτα­λία, το οποίο ανερ­χό­ταν σε περί­που 55.000 άτο­μα όταν ιδρύ­θη­κε ο όμι­λος τον Γενά­ρη του 2021. Ο όμι­λος «Stellantis» έχει 300.000 υπαλ­λή­λους, με παρου­σία σε του­λά­χι­στον 130 χώρες και με εγκα­τα­στά­σεις παρα­γω­γής σε 30 χώρες.

Πηγή:
Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο