Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπουργείο Οικονομικών: Συνεχίζουν την άνοδο τα ματωμένα πλεονάσματα από την φορολεηλασία του λαού

Αυξη­μέ­νο σε σχέ­ση με τους στό­χους είναι το ματω­μέ­νο πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας για το διά­στη­μα Γενά­ρη — Ιού­λη του 2023, σύμ­φω­να με τα προ­σω­ρι­νά στοι­χεία εκτέ­λε­σης του κρα­τι­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, που δημο­σί­ευ­σε το υπουρ­γείο Οικονομικών.

Συγκε­κρι­μέ­να, το πρω­το­γε­νές απο­τέ­λε­σμα δια­μορ­φώ­θη­κε σε πλε­ό­να­σμα ύψους 3.555 εκατ. ευρώ, ένα­ντι στό­χου για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 1.830 εκατ. ευρώ και πρω­το­γε­νούς ελλείμ­μα­τος 1.161 εκατ. ευρώ για την ίδια περί­ο­δο το 2022.

Όπως ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά το υπουρ­γείο, υπε­ρε­κτέ­λε­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού παρου­σιά­ζε­ται όσον αφο­ρά στα φορο­λο­γι­κά έσο­δα, δηλα­δή την άγρια φορο­λη­στεία του λαού, καθώς τα έσο­δα από φόρους ανήλ­θαν σε 33.768 εκατ. ευρώ, αυξη­μέ­να κατά 2.347 εκατ. ευρώ ή 7,5% ένα­ντι του στό­χου που έχει περι­λη­φθεί στην ειση­γη­τι­κή έκθε­ση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2023.

Παρό­μοια είναι η εικό­να και από την είσπρα­ξη των ληστρι­κών έμμε­σων φόρων, μιας και οι επι­στρο­φές εσό­δων ανήλ­θαν σε 3.947 εκατ. ευρώ, αυξη­μέ­νες κατά 636 εκατ. ευρώ από τον στό­χο (3.311 εκατ. ευρώ), μέρος των οποί­ων οφεί­λε­ται στην επι­στρο­φή ΦΠΑ κατά τον Μάρτη.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο