Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Ξεχειλίζει η οργή — Σε 75 πόλεις διαδηλώσεις — Όργιο καταστολής με 4 νεκρούς

Υπό­θε­ση Τζορτζ Φλόιντ: Με αμεί­ω­τη έντα­ση συνε­χί­ζο­νται οι δια­δη­λώ­σεις στις ΗΠΑ, μετά  την εν ψυχρώ δολο­φο­νία του Τζορτζ Φλόιντ, από αστυ­νο­μι­κούς, γεγο­νός το οποίο μετα­τρά­πη­κε σε σύμ­βο­λο του βαθιά εδραιω­μέ­νου ρατσι­σμού σε βάρος των μελών των φυλε­τι­κών μειο­νο­τή­των. Χτες βρά­δυ οι δια­δη­λω­τές να φτά­νουν το βρά­δυ της Κυρια­κής στην πόρ­τα του Λευ­κού Οίκου.

Η αστυ­νο­μία έκα­νε εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση δακρυ­γό­νων για να δια­λύ­σει τους συμ­με­τέ­χο­ντες σε δια­δή­λω­ση ενα­ντί­ον της αστυ­νο­μι­κής βίας και του ρατσι­σμού μπρο­στά στον Λευ­κό Οίκο ενώ σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ουά­σιγ­κτον ξέσπα­σαν επεισόδια.

Πλή­θος δια­δη­λω­τών συγκε­ντρώ­θη­κε μπρο­στά στην επί­ση­μη κατοι­κία του Ρεπου­μπλι­κά­νου προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα, κρα­τώ­ντας πλα­κάτ και βάζο­ντας φωτιές, παρό­τι στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα είχε τεθεί σε εφαρ­μο­γή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας κατ’ εντο­λή της δημάρ­χου Μιού­ριελ Μπά­ου­ζερ. Μάλι­στα πολ­λοί δια­δη­λω­τές πετού­σαν τού­βλα και μπου­κά­λια ενώ όπως μετέ­δω­σαν οι New York Times ο πρό­ε­δρος Τραμπ φυγα­δεύ­τη­κε την Παρα­σκευή σε υπό­γειο κατα­φύ­γιο το οποίο είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στο παρελ­θόν στη διάρ­κεια τρο­μο­κρα­τι­κών επιθέσεων. 

Πρό­κει­ται για το κατα­φύ­γιο που είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και την 11η Σεπτεμ­βρί­ου του 2001 όταν μετα­φέρ­θη­κε εκεί ο αντι­πρό­ε­δρος Ντικ Τσέ­νεϊ καθώς υπήρ­χαν φόβοι ότι ένα από τα αερο­σκά­φη που είχαν κατα­λά­βει τρο­μο­κρά­τες της Αλ Κάι­ντα ίσως να κατευ­θυ­νό­ταν στον Λευ­κό Οίκο. Και ο τότε πρό­ε­δρος Τζορτζ Μπους μετα­φέρ­θη­κε εκεί το βρά­δυ έπει­τα από ψευ­δές σήμα συνα­γερ­μού για ακό­μα μια απει­λή από αεροσκάφος.

Το κατα­φύ­γιο που δεν έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί πολύ από τις πρώ­τες μέρες του πολέ­μου κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας, είναι τόσο ενι­σχυ­μέ­νο που μπο­ρεί να αντέ­ξει τη δύνα­μη ενός επι­βα­τι­κού αερο­σκά­φους σε περί­πτω­ση που αυτό προ­σκρού­σει στον Λευ­κό Οίκο.

Οι δια­δη­λω­τές στη διάρ­κεια της νύχτας κινή­θη­καν βίαια ενα­ντί­ον των αστυ­νο­μι­κών πετώ­ντας μπου­κά­λια με νερό, ανά­βο­ντας πυρο­τε­χνή­μα­τα και καί­γο­ντας ξύλα και του­λά­χι­στον ένα αυτοκίνητο.

Μια από τις φωτιές σε από­στα­ση ενός τετρα­γώ­νου από τον Λευ­κό Οίκο επε­κτά­θη­κε ενδε­χο­μέ­νως καθώς φλό­γες ξέσπα­σαν στο υπό­γειο της επι­σκο­πι­κής εκκλη­σί­ας του Αγί­ου Ιωάν­νη. Η φωτιά κατα­σβέ­στη­κε τελι­κά έπει­τα από παρέμ­βα­ση των πυροσβεστών.

Στη διάρ­κεια της Κυρια­κής ο Τραμπ ήταν άφα­ντος αν και ορι­σμέ­νοι σύμ­βου­λοί του πρό­τει­ναν να απευ­θύ­νει διάγ­γελ­μα στον λαό προ­τού ξεσπά­σει άλλη μία νύχτα ταραχών.

Ωστό­σο, δεν παρέ­λει­πε να εμφα­νί­ζε­ται κατά δια­στή­μα­τα μέσω Twitter ανε­βά­ζο­ντας μηνύ­μα­τα όπως «νόμος και τάξη». Αν και συνερ­γά­τες του τον παρό­τρυ­ναν να απέ­χει από το Twitter ο ίδιος δεν κατά­φε­ρε να αντι­στα­θεί ενώ δεν παρέ­λει­ψε να κατη­γο­ρή­σει τους Δημο­κρα­τι­κούς ότι δεν είναι αρκε­τά σκληροί.

Απέ­δω­σε την ανα­τα­ρα­χή σε ριζο­σπα­στι­κούς αρι­στε­ρούς κάνο­ντας μάλι­στα γνω­στή την πρό­θε­σή του να χαρα­κτη­ρί­σει τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση το αντι­φα­σι­στι­κό κίνη­μα “Antifa”.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έκα­νε την σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση στο Twitter, ρίχνο­ντας λαδι στη φωτιά που καί­ει από την οργή του πλή­θους ενα­ντί­ον του ρατσι­σμού και της υπέρ­με­τρης αστυ­νο­μι­κής βίας ενα­ντί­ον των Αφροαμερικανών. 

Ξεχειλίζει η οργή

Πολ­λές αμε­ρι­κα­νι­κές πόλεις συγκλο­νί­ζο­νται από κύμα δια­δη­λώ­σε­ων και ταρα­χών. Συγκε­κρι­μέ­να, δια­δη­λώ­σεις ξέσπα­σαν σε του­λά­χι­στον 75 πόλεις τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες με κυβερ­νή­τες και δημάρ­χους να ανα­πτύσ­σουν την Εθνο­φρου­ρά ή να επι­βά­λουν απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας σε κλί­μα­κα που έχει να συμ­βεί από τη δολο­φο­νία του Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ το 1968. 

Από το Λος Άντζε­λες ως το Μαϊ­ά­μι και το Σικά­γο, η οργή ξεχει­λί­ζει. Στην Ουά­σιγ­κτον δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν κοντά στο υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης φωνά­ζο­ντας «Οι ζωές των μαύ­ρων μετρούν».

Λεη­λα­σί­ες κατα­στη­μά­των ανα­φέρ­θη­καν στη Σάντα Μόνι­κα, παρα­θα­λάσ­σια πόλη σε μικρή από­στα­ση από το Λος Άντζελες.

Το από­γευ­μα της Κυρια­κής (τοπι­κή ώρα), τοπι­κά ΜΜΕ μετέ­δω­σαν πλά­να με ανθρώ­πους να ορμούν σε κατα­στή­μα­τα σε πεζό­δρο­μο στη Σάντα Μόνι­κα. Αστυ­νο­μι­κοί έφθα­σαν επι­τό­που και το πλή­θος φάνη­κε να σκορπίζει.

Στο κέντρο του Λος Άντζε­λες ταυ­τό­χρο­να βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη μαζι­κή πορεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενα­ντί­ον του ρατσισμού.

Στη Μινε­ά­πο­λη ο οδη­γός δεξα­με­νο­φό­ρου κινή­θη­κε μέσα σε πλή­θος δια­δη­λω­τών στον κλει­στό δια­πο­λι­τεια­κό αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο 35 West στη Μινε­ά­πο­λη, πάντως δεν τραυ­μα­τί­στη­κε κανείς, μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Ο οδη­γός του φορ­τη­γού κατέ­βη­κε από το όχη­μα και υπέ­στη ξυλο­δαρ­μό από δια­δη­λω­τές, προ­σθέ­τει το πρακτορείο.

Μέχρι στιγ­μής, έχουν ανα­φερ­θεί τέσ­σε­ρις νεκροί στις δια­δη­λώ­σεις για τον Φλόιντ.

Οι δια­δη­λω­τές προ­τάσ­σουν το σύν­θη­μα «Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», τα τελευ­ταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρού­σεις με την αστυ­νο­μία είναι ιδιαί­τε­ρα σφο­δρές και οι συλ­λή­ψεις χιλιά­δες. Ενδει­κτι­κό της αστυ­νο­μι­κής κατα­στο­λής και αυθαι­ρε­σί­ας είναι το περι­στα­τι­κό στη Νέα Υόρ­κη, όπου δύο περι­πο­λι­κά έπε­σαν πάνω στο συγκε­ντρω­μέ­νο πλή­θος, ενώ δύο μέλη τηλε­ο­πτι­κού συνερ­γεί­ου του Reuters, που κάλυ­πταν τις ταρα­χές, τραυ­μα­τί­στη­καν από σφαί­ρες με καουτσούκ.

Διχογνωμία στο Λευκό Οίκο

Καθώς οι δια­δη­λώ­σεις εξα­πλώ­νο­νται σε ολό­κλη­ρες τις ΗΠΑ, ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ και οι υψη­λό­βαθ­μοι σύμ­βου­λοί του δεν μπο­ρούν να συμ­φω­νή­σουν στα επό­με­να βήμα­τα του Λευ­κού Οίκου για την απο­κλι­μά­κω­ση της έντασης.

Ο Προ­σω­πάρ­χης του Λευ­κού Οίκου Μαρκ Μίντο­ους ασκεί πιέ­σεις ώστε ο πρό­ε­δρος Τραμπ να απευ­θύ­νει ένα επί­ση­μο διάγ­γελ­μα προς το αμε­ρι­κα­νι­κό έθνος για να δώσει έμφα­ση στην υπο­στή­ρι­ξή του στην τήρη­ση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψη­λό­βαθ­μος σύμ­βου­λος του Τραμπ Τζά­ρεντ Κούσ­νερ μαζί με άλλους υψη­λό­βαθ­μους συμ­βού­λους επι­χει­ρη­μα­το­λο­γούν κατά μιας τέτοιας κίνη­σης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο τόνος που θα έχει μπο­ρεί να απο­μα­κρύ­νει σημα­ντι­κούς ψηφο­φό­ρους ενό­ψει των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών του Νοεμ­βρί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των Αφρο­α­με­ρι­κα­νών, την υπο­στή­ρι­ξη των οποί­ων προ­σπα­θεί να κερ­δί­σει η κυβέρ­νη­ση Τραμπ.

Ένα προ­ε­δρι­κό διάγ­γελ­μα θα απο­σπά­σει την προ­σο­χή της κοι­νής γνώ­μης από το μήνυ­μα του προ­έ­δρου Τραμπ για την επα­νεκ­κί­νη­ση της οικο­νο­μί­ας το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό, όπως υπο­στη­ρί­ζουν όσοι είναι αντί­θε­τοι προς την κίνη­ση αυτή.

Το τελευ­ταίο προ­ε­δρι­κό διάγ­γελ­μα του Τραμπ που έγι­νε στα μέσα Μαρ­τί­ου από το Οβάλ Γρα­φείο είχε κεντρι­κό θέμα την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης του κορο­νοϊ­ού, ενώ δεν κατα­γρά­φη­κε εσω­τε­ρι­κά ως επι­τυ­χία, καθώς ο Λευ­κός Οίκος έπρε­πε μετά την πραγ­μα­το­ποί­η­σή του να ξεκα­θα­ρί­σει σημεία από το γρα­πτό κεί­με­νο που εκφώ­νη­σε ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, ο οποί­ος είχε γρα­φτεί βιαστικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο