Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φασιστική βία στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Σαπίσαμε στο ξύλο έναν μαθητή που είναι στην ΚΝΕ»

Οι επι­θέ­σεις στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης έφε­ραν ξανά στο προ­σκή­νιο την ακρο­δε­ξιά, η οποία φαί­νε­ται πως μετά τις συγκε­ντρώ­σεις ενά­ντια στη συμ­φω­νία των Πρε­σπών και αυτές κατά του εμβο­λια­σμού, επι­χει­ρεί αυτή τη φορά να βρει πρό­σφο­ρο έδα­φος σε σχο­λι­κές μονάδες.

Το Magazine βρέ­θη­κε την εβδο­μά­δα που πέρα­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και μίλη­σε με ανθρώ­πους της περιο­χής, μαθη­τές τους 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης, φοι­τη­τές που βρί­σκο­νταν στο σημείο κατά τη διάρ­κεια των επι­θέ­σε­ων των φασι­στι­κών ομά­δων, ενώ ζήτη­σε και την άπο­ψη των διευ­θυ­ντών των 2 ΕΠΑΛ, χωρίς να πάρει καμία απάντηση.

«Έδερναν όσους ήταν αντίθετοι με τις επιθέσεις»

Στο συγκρό­τη­μα που στε­γά­ζει το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ στη Σταυ­ρού­πο­λη φοι­τούν περί­που 1.200 μαθη­τές και μαθή­τριες. Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία αυτών δεν έλα­βε χώρα στις επι­θέ­σεις με φασι­στι­κά συν­θή­μα­τα, μολό­τοφ, ξύλα, πέτρες και ναζι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς. Στα δύο σχο­λεία οι περισ­σό­τε­ροι από τους μαθη­τές φοβού­νται να μιλή­σουν και όσοι το κάνουν θέτουν ως όρο να μιλή­σουν χωρίς το όνο­μά τους μετά τα περι­στα­τι­κά της περα­σμέ­νης Τρί­της και Τετάρτης.

Ενδει­κτι­κό είναι πως ορι­σμέ­να από τα παι­διά που την πρώ­τη ημέ­ρα των επι­θέ­σε­ων μίλη­σαν στους δημο­σιο­γρά­φους, την επο­μέ­νη ξυλο­κο­πή­θη­καν άγρια, μαζί με άλλους συμ­μα­θη­τές τους που επι­χεί­ρη­σαν να τους προ­στα­τεύ­σουν αλλά και μαθη­τές που είχαν στο­χο­ποι­η­θεί ως αρι­στε­ρών πεποι­θή­σε­ων. «Άκου­γα να λένε σε ένα από τα θύμα­τα των επι­θέ­σε­ων πως το δέρ­νουν για­τί δεν τους άρε­σαν αυτά που άκου­σαν να λέει στην τηλε­ό­ρα­ση» περι­γρά­φει στο Magazine μαθη­τής του 1ου ΕΠΑΛ που βρέ­θη­κε μπρο­στά σε έναν από τους ξυλο­δαρ­μούς συμ­μα­θη­τή του εντός του σχο­λεί­ου. «Την Τετάρ­τη την ώρα του δια­λείμ­μα­τος, παρα­κο­λου­θού­σα μια ομά­δα 3–4 μαθη­τών να περι­κυ­κλώ­νουν ένα από τα παι­διά. Ήμουν στο προ­αύ­λιο και κοι­τού­σα από μερι­κά μέτρα από­στα­ση. Στην αρχή επι­τέ­θη­καν με λόγια και ξαφ­νι­κά άρχι­σαν να χτυ­πούν πρώ­τα με σφα­λιά­ρες και μετά με μπου­νιές. Μέσα σε δύο λεπτά είχαν μαζευ­τεί άλλα δέκα άτο­μα και το έδερ­ναν όλοι μαζί. Αντέ­δρα­σαν αρκε­τοί από τους υπό­λοι­πους μαθη­τές προ­σπα­θώ­ντας να στα­μα­τή­σουν την επί­θε­ση αλλά μετά από λίγο κάποιοι από αυτούς είχαν στο­χο­ποι­η­θεί και έφα­γαν επί­σης ξύλο», λέει ο μαθητής.

«Προσπαθούσα να προστατεύσω τα ζωτικά μου όργανα»

Αργό­τε­ρα, σε άλλο σημείο του σχο­λεί­ου ένα ακό­μη παι­δί δέχτη­κε επί­θε­ση. Περιέ­γρα­ψε στο Magazine τη στιγ­μή που άρχι­σε να δέχε­ται τα χτυ­πή­μα­τα: «Με περι­κύ­κλω­σαν, με έπια­σαν από το κεφά­λι και με τρά­βη­ξαν πίσω, μετά με πέτα­ξαν προς τα μπρος και άρχι­σαν να με κλω­τσά­νε και να μου ρίχνουν μπου­νιές παντού. Έβα­ζα τα χέρια μου να προ­στα­τεύ­σω την κοι­λιά μου, το κεφά­λι μου, και όποια σημεία του σώμα­τός μου μπο­ρού­σα. Ήταν πάνω από δέκα άτο­μα αλλά δεν μπο­ρού­σα να τους μετρή­σω. Δεν κατα­λά­βαι­να που με χτυ­πού­σαν, δεν προ­λά­βαι­να. Το μόνο που με ένοια­ζε ήταν να προ­στα­τεύ­σω ζωτι­κά μου όργανα».

«Το πανηγυρικό μήνυμα μετά τους ξυλοδαρμούς»

Την στο­χο­ποί­η­ση μαθη­τών ανά­λο­γα με το αν ήταν σύμ­φω­νοι ή όχι με τις ακρο­δε­ξιές πρα­κτι­κές, δεί­χνει και μήνυ­μα από group συνο­μι­λί­ας που είδε το Magazine και το οποίο ανα­φέ­ρει: «Να ξέρε­τε σήμε­ρα ήταν κι ένας μαθη­τής μέσα στο σχο­λείο μας που ήταν στην ΚΝΕ, μόλις τον κατα­λά­βα­με τον σαπί­σα­με στο ξύλο, ασθε­νο­φό­ρο τον πήρε. Μέσα στο σχο­λείο τον δεί­ρα­με». Το μήνυ­μα ακο­λου­θεί φωτο­γρα­φία με τα αίμα­τα στο πάτω­μα του σχο­λεί­ου μετά τον άγριο ξυλο­δαρ­μό του μαθητή.

fasistes stauroupoli2

«Αυτός που είπε «Πάμε» είχε τατουάζ σβάστικα»

Όπως περι­γρά­φουν μαθη­τές που βρί­σκο­νταν και τις δύο ημέ­ρες στους χώρους του σχο­λι­κού συγκρο­τή­μα­τος, ήδη από την Τρί­τη, αρκε­τά από τα άτο­μα που βγή­καν με ξύλα, κρο­τί­δες, κρά­νη, λοστούς και επι­τέ­θη­καν στους φοι­τη­τές που ήταν απ’ έξω οποία δεν ήταν μαθη­τές του σχο­λεί­ου. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως στα σπί­τια τριων εκ των συλ­λη­φθέ­ντων για τα επει­σό­δια, βρέ­θη­κε οπλο­στά­σιο από μαχαί­ρια, αερο­βό­λα όπλα, ρόπα­λα κ.α. «Ο άνθρω­πος που φώνα­ξε “Πάμε-Πάμε” φορού­σε μπλού­ζα με σβά­στι­κα και είχε και ίδιο τατουάζ. Ηλι­κί­ας 20 ετών του­λά­χι­στον. Δεν ήταν από το σχο­λείο μας» λέει μαθη­τής και συμπλη­ρώ­νει: «Στις επι­θέ­σεις της επό­με­νης ημέ­ρας, ο αριθ­μός των εξω­σχο­λι­κών ήταν πολύ μεγα­λύ­τε­ρος. Μάλι­στα ενώ εκεί­νοι πετού­σαν μολό­τοφ, πέτρες και άλλα αντι­κεί­με­να μέσα από την περί­φρα­ξη του σχο­λεί­ου, μια άλλη ομά­δα αγνώ­στων ξεπή­δη­σε μέσα από την λαϊ­κή αγο­ρά που βρι­σκό­ταν απέ­να­ντι και ήρθε να τους ενι­σχύ­σει. Το σχο­λείο μας έχει τρεις ακά­λυ­πτες πλευ­ρές όπου υπήρ­χε αστυ­νο­μία. Η τέταρ­τη πλευ­ρά καλύ­πτε­ται από σπί­τια. Παρ’ όλα αυτά από τις πλευ­ρές που υπήρ­χαν οι αστυ­νο­μι­κοί, τρύ­πω­ναν συνε­χώς άτο­μα με κου­κού­λες και κρά­νη. Πηδού­σαν τα κάγκε­λα μπρο­στά στα μάτια των αστυ­νο­μι­κών και έμπαι­ναν μέσα».

epal stayroypolhs2 epal stayroypolhs1 epal stayroypolhs

Το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ είχαν πρω­το­στα­τή­σει στις κατα­λή­ψεις την περί­ο­δο των αντι­δρά­σε­ων για την συμ­φω­νία των Πρε­σπών, με πανό που έγρα­φαν συν­θή­μα­τα όπως «ΕΛΛΑΣ ή Τέφρα» να βρί­σκο­νται κρε­μα­σμέ­να στα κάγκε­λα. Η κατά­στα­ση την περ­σι­νή χρο­νιά φαι­νό­ταν να έχει αλλά­ξει αφού και πέρυ­σι έγι­ναν κατα­λή­ψεις, με αιτή­μα­τα όμως δια­φο­ρε­τι­κής φύσης, που είχαν να κάνουν με την ενί­σχυ­ση των μέτρων για την παν­δη­μία. «Την περυ­σι­νή χρο­νιά, όσο και­ρό γινό­ταν μάθη­μα, οι ακρο­δε­ξιές ομά­δες δεν είχαν κατα­φέ­ρει να επι­βλη­θούν ούτε στα 15μελη ούτε να πάρουν πολ­λούς με το μέρος τους. Τα αιτή­μα­τα των μαθη­τών ήταν τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κά» λέει μαθη­τής του 1ου ΕΠΑΛ.

Αυτό φαί­νε­ται πως άλλα­ξε και πάλι φέτος. Εξω­σχο­λι­κοί που προ­σπα­θού­σαν να «στρα­το­λο­γή­σουν» μαθη­τές επι­σκέ­πτο­νται συχνά το συγκρό­τη­μα, σύμ­φω­να με τα παι­διά που φοι­τούν εκεί. «Επί­σης αρκε­τά από τα άτο­μα που συμ­με­τεί­χαν στα γεγο­νό­τα της Τρί­της και της Τετάρ­της, έχουν άμε­ση σχέ­ση με εκεί­νους που έκα­ναν τις κατα­λή­ψεις για το Μακε­δο­νι­κό. Εγώ ξέρω του­λά­χι­στον τρια άτο­μα που γρά­φτη­καν φέτος στο σχο­λείο και είναι αδέρ­φια τότε μαθη­τών» εξηγεί.

Πάντως οι μαθη­τές που μίλη­σαν στο Magazine επι­μέ­νουν ότι αυτό που κυριαρ­χεί είναι η τρο­μο­κρα­τία από περί­που 20–30 άτο­μα του σχο­λι­κού συγκρο­τή­μα­τος προς τους υπό­λοι­πους μαθη­τές. Επι­ση­μαί­νουν ότι μετα­ξύ των παι­διών που χτυ­πή­θη­καν από τις ακρο­δε­ξιές ομά­δες ήταν και μια συμ­μα­θή­τρια τους από τη Συρία, που στο­χο­ποι­ή­θη­κε λόγω της κατα­γω­γής της. «Η αλή­θεια είναι ότι από ένα σχο­λείο 1.200 ατό­μων γίνε­ται εμφα­νές πως μιλά­με για πολύ μικρή ομά­δα που συμ­με­τεί­χε στις επι­θέ­σεις. Η πλειο­ψη­φία των μαθη­τών είναι αντί­θε­τη. Όμως δεν μπο­ρούν καν να εκφρά­σουν τη δια­φω­νία τους. Υπήρ­ξαν περι­πτώ­σεις μαθη­τών που ξέρω και μίλη­σα μαζί τους οι οποί­οι δέχτη­καν τηλε­φω­νι­κές απει­λές για τη ζωή τους μετά τις επι­θέ­σεις της πρώ­της ημέ­ρας, επει­δή μίλη­σαν σε δημο­σιο­γρά­φους. Τρο­μο­κρα­τή­θη­καν με απο­τέ­λε­σμα οι ίδιοι να παίρ­νουν τηλέ­φω­νο και να παρα­κα­λά­νε τα σάιτ να κατε­βά­σουν τα βίντεο».

«Ευθύνες διευθυντών και δευτεροβάθμιας»

Για σοβα­ρές ευθύ­νες της διεύ­θυν­σης των σχο­λεί­ων μιλά στο Magazine ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Γονέ­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Θανά­σης Κοκο­νάς: «Μιλά­με για ναζι­στι­κά στοι­χεία. Θύλα­κες που έχουν δημιουρ­γη­θεί μέσα στο σχο­λείο εδώ και και­ρό. Εις γνώ­ση των διευ­θυ­ντών και της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας. Ξέρε­τε όποιος γρά­φε­ται σε ένα ΕΠΑΛ δεν είναι αυτό­μα­τα μαθη­τής. Μαθη­τής είναι αυτός που γρά­φε­ται και πάει για τη μάθη­ση. Εδώ μιλά­με για ακρο­δε­ξιά στοι­χεία που περι­φέ­ρο­νται από σχο­λείο σε σχο­λείο φοβί­ζο­ντας μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς. Αυτή η κατά­στα­ση με κου­κου­λο­φό­ρους να κου­βα­λά­νε γκλομπ, μολό­τοφ, ξύλα και να μπαί­νουν και να βγαί­νουν στο σχο­λείο πραγ­μα­τι­κά σοκά­ρει. Να είναι εκεί η αστυ­νο­μία και μπρο­στά στα μάτια της να πηδούν τα κάγκε­λα κου­κου­λο­φό­ροι και να μην αντι­δρούν καθόλου;».

«Εξωσχολικοί ετοίμαζαν τις μολότοφ μέχρι να βγουν οι μαθητές»

Το πρώ­το δείγ­μα του τι πρό­κει­ται να ακο­λου­θή­σει δόθη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Τότε ομά­δα τριών φοι­τη­τών, μελών των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, βρέ­θη­κε έξω από το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης, μοι­ρά­ζο­ντας ενη­με­ρω­τι­κά φυλ­λά­δια που τάσ­σο­νταν κατά της ελά­χι­στης βάσης εισα­γω­γής στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση. Βλέ­πο­ντας τους, περί­που 15 μαθη­τές του ΕΠΑΛ κινή­θη­καν ενα­ντί­ον τους αρχι­κά φρα­στι­κά, με εκφρά­σεις όπως «κομ­μού­νια σηκω­θεί­τε φύγε­τε από την περιο­χή» ενώ στην συνέ­χεια ο ένας από τους φοι­τη­τές χτυπήθηκε.

Ο φοι­τη­τής Τάσος Παπα­δό­που­λος, γραμ­μα­τέ­ας του Φοι­τη­τι­κού Συλ­λό­γου Νομι­κής ήταν παρών στα γεγο­νό­τα αυτής της εβδο­μά­δας. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, όσα έγι­ναν δεν έχουν καμία σχέ­ση με τα μαθη­τι­κά συμ­βού­λια αλλά πρό­κει­ται για καθα­ρά υπο­κι­νού­με­νες επι­θέ­σεις. «Στις 08:00 το πρωί της Τετάρ­της πίσω από τον προ­αύ­λιο χώρο του ΕΠΑΛ, εξω­σχο­λι­κοί ακρο­δε­ξιοί, άρχι­σαν να προ­ε­τοι­μά­ζουν μολό­τοφ και πέτρες. Μόλις χτύ­πη­σε το κου­δού­νι ενώ­θη­καν με κάποιους μαθη­τές από το ΕΠΑΛ και ξεκί­νη­σαν τις επι­θέ­σεις και τους ναζι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς. Μας προ­κά­λε­σε μεγά­λη εντύ­πω­ση πως η αστυ­νο­μία απέ­κλει­σε τους φοι­τη­τές που βρί­σκο­νταν απέ­ξω αφή­νο­ντας ελεύ­θε­ρους να κυκλο­φο­ρούν εκεί­νους που πραγ­μα­το­ποιού­σαν και συντό­νι­ζαν τις επιθέσεις».

«Στοιχεία χουλιγκανισμού και προσπάθειες στρατολόγησης»

Άνθρω­ποι που μένουν στην περιο­χή και έχουν γνώ­ση των όσων συμ­βαί­νουν στη Δυτι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη, είπαν στο Magazine πως η δρά­ση ακρο­δε­ξιών θυλά­κων δεν είναι άγνω­στη στους κατοί­κους της Σταυ­ρού­πο­λης και της ευρύ­τε­ρης δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης. «Τέτοιοι πυρή­νες ήταν παρό­ντες περισ­σό­τε­ρο την περί­ο­δο των αντι­δρά­σε­ων για τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, αλλά βρί­σκουν στέ­γη και κάλυ­ψη και μέσα σε οπα­δι­κούς συν­δέ­σμους. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι προ­χθές κατά τη διάρ­κεια των επι­θέ­σε­ων ακρο­βο­λι­σμέ­νοι σε δρό­μους περι­με­τρι­κά του ΕΠΑΛ ήταν γνω­στοί νεο­να­ζί της δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης τόσο από τη Σταυ­ρού­πο­λη όσο και από γει­το­νι­κές περιο­χές, όπως οι Αμπε­λό­κη­ποι, η Πολί­χνη και άλλοι με παρου­σία και σε οπα­δι­κούς συν­δέ­σμους και σε επει­σό­δια μετα­ξύ χού­λι­γκαν» λέει κάτοι­κος της περιοχής.

Στη δρα­στη­ριό­τη­τα των ατό­μων αυτών, σύμ­φω­να με όσα υπο­στη­ρί­ζουν άνθρω­ποι που μίλη­σαν στο Magazine, περι­λαμ­βά­νε­ται και μαφιό­ζι­κες πρα­κτι­κές, όπως η εκβια­στι­κή «προ­στα­σία» κατα­στη­μά­των. Δηλα­δή κάποιοι εξ αυτών απει­λούν κατα­στη­μα­τάρ­χες και στη συνέ­χεια κάποιος τρί­τος πηγαί­νει ζητώ­ντας χρή­μα­τα, με αντάλ­λαγ­μα την προ­στα­σία του κατα­στή­μα­τος από ενδε­χό­με­νη επίθεση.

«Γίνο­νται συστη­μα­τι­κά, εδώ και και­ρό προ­σπά­θειες να κάνουν στρα­το­λό­γη­ση μέσα στα σχο­λεία. Μάλι­στα αρκε­τοί μαθη­τές από διά­φο­ρα σχο­λεία της δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης πηγαί­νουν τις Παρα­σκευ­ές το από­γευ­μα στη «ΣΑΡΙΣΑ» στην περιο­χή των δικα­στη­ρί­ων» λέει άνθρω­πος που παρα­κο­λου­θεί τι συμ­βαί­νει στην περιοχή.

Η «ΣΑΡΙΣΑ» παρου­σιά­ζε­ται ως “στέ­κι” το οποίο λει­τουρ­γεί στα γρα­φεία της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Μάλι­στα τα εγκαί­νιά του ανα­και­νι­σμέ­νου ‑όπως δια­φη­μί­ζε­ται στο site της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης- χώρου, έγι­ναν τον Μάιο του 2021, επτά μήνες μετά την κατα­δί­κη από το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των. Οι επι­γρα­φές «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» είναι ολο­καί­νου­ριες και κρε­μα­σμέ­νες στο μπαλ­κό­νι, σε εμφα­νές σημείο από τον δρό­μο, ενώ στο κανά­λι της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης στο youtube βρί­σκε­ται αναρ­τη­μέ­νο πανη­γυ­ρι­κό βίντεο από τα εγκαί­νια του χώρου.

Η οργάνωση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα μια ημέρα πριν τις επιθέσεις

Δεδο­μέ­να πάντως χρή­ζει διε­ρεύ­νη­σης ο ρόλος που έπαι­ξαν ακρο­δε­ξιές οργα­νώ­σεις στις επι­θέ­σεις των προη­γού­με­νων ημε­ρών. Από αναρ­τή­σεις στο δια­δί­κτυο και συνεν­νο­ή­σεις που έγι­ναν στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα φαί­νε­ται να ζητεί­ται η συν­δρο­μή τους και να δηλώ­νουν την στή­ρι­ξη και την παρου­σία τους στο ΕΠΑΛ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την Τρί­τη το «Μέτω­πο Νεο­λαί­ας» της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση με την οποία τάχθη­κε στο πλευ­ρό των ατό­μων που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τις επιθέσεις.

Μια άλλη εθνι­κι­στι­κή οργά­νω­ση νεο­λαί­ας, το «Ιερό Τάγ­μα» στη σελί­δα της στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, την Τρί­τη, ανήρ­τη­σε κάλε­σμα για τις 08:00 το πρωί της Τετάρ­της. Στην ανάρ­τη­ση ανέ­φε­ρε: «Αύριο 08:00 π.μ. Δημαρ­χείο Ευό­σμου, Θεσ­σα­λο­νί­κη. Όλοι εκεί, Έλλη­νες Εθνι­κι­στές στέ­κο­νται στο πλευ­ρό μαθη­τών του ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης που αντι­στέ­κο­νται κατά του μαρ­ξι­σμού και ανθελ­λη­νι­σμού στο σχο­λείο τους».

fasistes stauroupoli3

Εκεί­νη την ημέ­ρα, σε σχό­λια στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, γίνε­ται σαφές πως οργα­νω­νό­ταν η συγκέ­ντρω­ση ατό­μων άσχε­των με το ΕΠΑΛ ώστε να συνα­ντη­θούν όλοι μαζί την επο­μέ­νη το πρωί στο σχο­λείο, όπως και τελι­κά έγι­νε. Σε σχό­λια ανα­φέ­ρε­ται από άτο­μο που φαί­νε­ται να είναι μαθη­τής του ΕΠΑΛ: «Μάγκες καλύ­τε­ρα να είστε 8 στο σχο­λείο μας και όχι 8 στον Εύο­σμο, θα πέσει λογι­κά πολύ ξυλί­κι, οπό­τε ελά­τε νωρίς, θα χρεια­στού­με λογι­κά βοή­θεια». Άλλο σχό­λιο λέει: «Αύριο όλοι Σταυ­ρού­πο­λη να μάθουν να φέρο­νται». Ενώ σε μια τρί­τη συζή­τη­ση χρή­στης γρά­φει: «Παι­διά καλύ­τε­ρα ελά­τε στο ΕΠΑΛ για­τί θα έρθουν πάλι τα κομ­μού­νια». Η σελί­δα “Ιερό Τάγ­μα” απα­ντά: «Στο ΕΠΑΛ θα πάνε τα παι­διά που το οργα­νώ­νουν από τον Εύο­σμο, απλά θεώ­ρη­σαν ότι είναι ένα καλό σημείο συνά­ντη­σης για ασφά­λεια ώστε να πάμε όλοι μαζί στο ΕΠΑΛ μην την πέσουν σε άτο­μα που κυκλο­φο­ρούν μόνοι», με τον πρώ­το χρή­στη να τους επι­ση­μαί­νει: «Έξυ­πνο αλλά 8 πρέ­πει να είστε ήδη στο ΕΠΑΛ».

fasistes stauroupoli4 fasistes stauroupoli5 fasistes stauroupoli6

Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις επιθέσεις η ακροδεξιά οργάνωση «Ιερό Τάγμα» ανήρτησε δύο φορές φωτογραφία με άτομα που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούν ανάποδα ένα πανό της ΚΝΕ, λάφυρο από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα. Τα μηνύματα που συνοδεύουν τις αναρτήσεις είναι «Ούτε σε σχολεία ούτε σε σχολές, έξω οι ανθέλληνες από τις γειτονιές» και «Ζήτω η εθνικιστική νεολαία».

fasistes stauroupoli7 fasistes stauroupoli8

Ντό­μι­νο;

Ερώ­τη­μα πλέ­ον είναι το πως θα αντι­με­τω­πι­στεί, έστω και καθυ­στε­ρη­μέ­να το γεγο­νός πως ακρο­δε­ξιοί θύλα­κες έχουν παρει­σφρή­σει σε σχο­λεία, πριν αυτό εξε­λι­χθεί σε ντό­μι­νο. Είναι ενδει­κτι­κό πως το πρωί της Πέμ­πτης, μια ημέ­ρα μετά τις επι­θέ­σεις στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης, έγι­νε κατά­λη­ψη κατά την πρώ­τη διδα­κτι­κή ώρα στο ΕΠΑΛ Ευό­σμου. Καθη­γη­τές επι­χεί­ρη­σαν να στα­μα­τή­σουν την κατά­λη­ψη και τότε ομά­δα περί­που 100 μαθη­τών απέ­κλει­σε την είσο­δο του σχο­λεί­ου και τον δρό­μο έξω από αυτό.

Το Magazine βρέ­θη­κε στο σημείο και πέρα­σε αρκε­τή ώρα ανά­με­σα στα περί­που 100 άτο­μα που βρί­σκο­νταν συγκε­ντρω­μέ­να έξω από το ΕΠΑΛ Ευό­σμου. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι πως αρκε­τοί από τους συγκε­ντρω­μέ­νους δεν ήξε­ραν καν για­τί βρί­σκο­νταν εκεί. Ρωτώ­ντας τι έχει γίνει, έπαιρ­ναν απά­ντη­ση από άλλα άτο­μα της συγκέ­ντρω­σης: «Ετοι­μα­στεί­τε έχουν μαζευ­τεί κομ­μού­νια στην πλα­τεία και έρχο­νται προς τα εδώ».

Η πλη­ρο­φο­ρία ήταν ψευ­δής, στην πλα­τεία δεν υπήρ­χε οποια­δή­πο­τε συγκέ­ντρω­ση, ωστό­σο ανα­πα­ρή­χθη από στό­μα σε στό­μα μέχρι που λίγη ώρα αργό­τε­ρα είχε μετα­φερ­θεί σε όλους. Αφού τελι­κά δεν ερχό­ταν κανείς, τα περί­που 100 άτο­μα έβα­λαν φωτιά σε κάδους, πέτα­ξαν κρο­τί­δες, επι­τέ­θη­καν σε δημο­σιο­γρά­φους και στη συνέ­χεια έψα­χναν να δουν που βρί­σκο­νταν αστυ­νο­μι­κοί για να κινη­θούν ενα­ντί­ον τους.

Ενδια­φέ­ρον είχε όμως και το γεγο­νός πως ανά­με­σα στην ομά­δα των συγκε­ντρω­μέ­νων νεα­ρών, βρί­σκο­νταν από νωρίς άτο­μα που την προη­γού­με­νη ημέ­ρα ήταν στην Σταυ­ρού­πο­λη, όπως οι ίδιοι έλε­γαν στις συζη­τή­σεις, αφη­γού­με­νοι τις επι­θέ­σεις που έγι­ναν στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ την προη­γού­με­νη ημέ­ρα. Το γεγο­νός ενι­σχύ­ει αυτό που τόνι­σαν άνθρω­ποι της δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης, πως οι ακρο­δε­ξιοί θύλα­κες περι­φέ­ρο­νται από σχο­λείο σε σχο­λείο και όπου βρουν πρό­σφο­ρο έδα­φος προ­σπα­θούν να δημιουρ­γή­σουν κατα­στά­σεις έντασης.

Τελι­κά την Παρα­σκευή το σκη­νι­κό επα­να­λή­φθη­κε με τους συγκε­ντρω­μέ­νους αυτή τη φορά να πραγ­μα­το­ποιούν και πορεία στους δρό­μους του Ευό­σμου, με πανό που ανέ­φε­ρε «Θέλου­με σχο­λεία Ελλη­νι­κά. ΕΛΛΑΣ ή Τέφρα». Όταν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι πέτα­ξαν πέτρες κατά των αστυ­νο­μι­κών, εκεί­νοι πραγ­μα­το­ποί­η­σαν 38 προ­σα­γω­γές, 8 εκ των οποί­ων μετα­τρά­πη­καν τελι­κά σε συλλήψεις.

Πηγή: news247.gr / ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μάνος Φραγκιουδάκης

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο