Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία: Νίκη της κεντροδεξιάς, ήττα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σάνα Μαρίν – Τεράστια άνοδος της ακροδεξιάς

Ο ηγέ­της της φιν­λαν­δι­κής κεντρο­δε­ξιάς Πέτε­ρι Όρπο ανα­δεί­χθη­κε χθες Κυρια­κή νικη­τής στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στη Φιν­λαν­δία, αν και λιγό­τε­ρο καθα­ρά από ό,τι ανα­με­νό­ταν, κι ανα­μέ­νε­ται να δια­δε­χθεί την απερ­χό­με­νη πρω­θυ­πουρ­γό Σάνα Μάριν, έπει­τα από αμφίρ­ρο­πη ανα­μέ­τρη­ση, ενώ η ακρο­δε­ξιά, που δεν απο­κλεί­ε­ται να κατα­λή­ξει να συμ­με­τέ­χει στην κυβέρ­νη­ση, σημεί­ω­σε ρεκόρ.

Ο προ­α­λει­φό­με­νος νέος επι­κε­φα­λής της φιν­λαν­δι­κής κυβέρ­νη­σης, καλεί­ται πλέ­ον να επι­λέ­ξει αν θα συμ­μα­χή­σει με την κεντρο­α­ρι­στε­ρά της κυρί­ας Μάριν ή το αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό και ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό κόμ­μα των Φιν­λαν­δών υπό τη Ρίι­κα Πούρα.

Κατά τα σχε­δόν ορι­στι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα ‑με πάνω από το 98% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί‑, η Εθνι­κή Συμ­μα­χία (NCP) κατα­λαμ­βά­νει την πρώ­τη θέση και θα εξα­σφα­λί­σει τις 48 από τις 200 έδρες του κοι­νο­βου­λί­ου, ακο­λου­θού­με­νη από το κόμ­μα των Φιν­λαν­δών (46) και τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες (43).

Παρα­δο­σια­κά, ο/η επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος που έρχε­ται πρώ­το στις εκλο­γές ανα­λαμ­βά­νει τον θώκο του πρω­θυ­πουρ­γού, υπό τον όρο πως μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειοψηφία.

Η δια­φο­ρά των κομ­μά­των ήταν ορια­κή: 20,8% για την κεντρο­δε­ξιά, 20,1% για την ακρο­δε­ξιά, 19,9% για το SDP της κυρί­ας Μάριν.

Και τα τρία κόμ­μα­τα που τερ­μά­τι­σαν μπρο­στά ανέ­βα­σαν τα ποσο­στά τους σε σύγκρι­ση με το 2019. Η μάχη για τρεις έβα­λε στο περι­θώ­ριο τις επι­δό­σεις των άλλων παρατάξεων.

Μένει να φανεί αν η κεντρο­δε­ξιά παρά­τα­ξη θα συμ­μα­χή­σει με το κόμ­μα των Φιν­λαν­δών (των πρώ­ην Αλη­θι­νών Φινλανδών).

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο