Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φλώρινα: Μαχητική πορεία του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία φασιστών στην πόλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκέ­ντρω­ση και μαχη­τι­κή πορεία ενά­ντια στην παρου­σία της Χρυ­σής Αυγής και άλλων φασι­στών στην πόλη, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις Φλώ­ρι­νας του ΚΚΕ. Στην δια­δή­λω­ση είχαν καλέ­σει επί­σης το Σωμα­τείο Εμπο­ρι­κών και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Φλώ­ρι­νας και άλλοι φορείς.

Η κινη­το­ποί­η­ση έγι­νε στην κεντρι­κή πλα­τεία της πόλης, βάζο­ντας έτσι εμπό­διο στη συγκέ­ντρω­ση των φασι­στών, που είχαν ανα­κοι­νώ­σει ότι θα συγκε­ντρω­θούν στον ίδιο χώρο.

Οι δια­δη­λω­τές έκα­ναν πορεία δια­μη­νύ­ο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να κυκλο­φο­ρούν στην πόλη οι δολο­φό­νοι, τρα­μπού­κοι φασί­στες της Χρυ­σής Αυγής. Στην πορεία μέσα στην πόλη της Φλώ­ρι­νας ακού­στη­καν συν­θή­μα­τα όπως «τότε ρου­φιά­νοι, τώρα χρυ­σαυ­γί­τες, όπλο του συστή­μα­τος είναι οι φασί­στες», «είστε η σαπί­λα όλου του ντου­νιά, μπλό­κο στους φασί­στες σε κάθε γει­το­νιά», «ο λαός δεν σκύ­βει το κεφά­λι, τον φασι­σμό τσα­κί­ζει, μ΄ αντί­στα­ση και πάλη» κ.α.

Όπως καταγ­γέλ­θη­κε, οι φασι­στι­κές δυνά­μεις πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία μέσα στην πόλη, με προ­ο­ρι­σμό τα Δικα­στή­ρια Φλώ­ρι­νας, με την ανο­χή της Αστυ­νο­μί­ας, η οποία υλο­ποιώ­ντας κυβερ­νη­τι­κές εντο­λές τους άφη­σε να φτά­σουν μέχρι εκεί. Οι κατά τα άλλα «αντι­συ­στη­μι­κοί», κατέ­θε­σαν σχέ­διο πορεί­ας, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος, το οποίο επι­κα­λού­νταν οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις ως δικαιο­λο­γία για να τους αφή­σουν ανενόχλητους.

Στο τέλος της αντι­φα­σι­στι­κής συγκέ­ντρω­σης, ο Νίκος Χρι­στά­νης, γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ανέ­φε­ρε: «Κλι­μα­κώ­νου­με την πάλη και τον αγώ­να ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του συστη­μά­τος. Απο­δεί­χτη­κε ότι οι Χρυ­σαυ­γί­τες φασί­στες είναι ‘’όπλο’’ του συστή­μα­τος που αξιο­ποιεί­ται ενά­ντια στο εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα. Συνε­χί­ζου­με! Ο αγώ­νας για την απο­μό­νω­ση των φασι­στών να συν­δε­θεί με τον αγώ­να ενά­ντια στο σύστη­μα που τους γεν­νά και τους θρέφει».

Διά­φο­ρες φασι­στι­κές και ακρο­δε­ξιές ομά­δες, κυρί­ως από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, είχαν καλέ­σει σε συγκέ­ντρω­ση με αφορ­μή την έγκρι­ση από το Ειρη­νο­δι­κείο Φλώ­ρι­νας του κατα­στα­τι­κού της οργά­νω­σης με την επω­νυ­μία «Κέντρο μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας στην Ελλά­δα» και έδρα την πόλη της Φλώ­ρι­νας, κατ’ εφαρ­μο­γή της ΝΑΤΟι­κής Συμ­φω­νί­ας των Πρεσπών.

Τόσο αυτή η εξέ­λι­ξη, όσο και η αξιο­ποί­η­σή της από εθνι­κι­στι­κούς — ακρο­δε­ξιούς κύκλους, που δεν λένε βέβαια κου­βέ­ντα για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιο­χή, επι­βε­βαιώ­νουν τα όσα κατήγ­γει­λε από την πρώ­τη στιγ­μή το ΚΚΕ για την απα­ρά­δε­κτη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών: Οτι προ­ω­θεί τα σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην περιο­χή και όχι μόνο δεν δια­σφα­λί­ζει την ειρή­νη και τη φιλία ανά­με­σα στους δύο λαούς, αλλά αντί­θε­τα, με τα όσα προ­βλέ­πει περί «Μακε­δό­να πολί­τη» και «μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας», δια­φυ­λάσ­σει τα σπέρ­μα­τα του αλυ­τρω­τι­σμού, της πολι­τι­κής τού «διαί­ρει και βασί­λευε», που ενσω­μα­τώ­νουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί σχε­δια­σμοί, με την αξιο­ποί­η­ση και των δια­φό­ρων εθνι­κι­στι­κών δυνά­με­ων και από τις δύο πλευ­ρές των συνόρων.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο