Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φλώρινα: Τριών μηνών αρκουδάκι περιέθαλψε ο Αρκτούρος

Μικρό­τε­ρο από παι­δι­κό παι­χνί­δι είναι ένα αρκου­δά­κι που βρέ­θη­κε να περι­φέ­ρε­ται μόνο του σε περιο­χή της Φλώ­ρι­νας και βρί­σκε­ται πλέ­ον στις εγκα­τα­στά­σεις του Αρκτού­ρου, όπου θα φιλο­ξε­νη­θεί για έναν χρό­νο προ­κει­μέ­νου, στη συνέ­χεια, να γίνει προ­σπά­θεια επα­νέ­ντα­ξής του.

Το αρκου­δά­κι, περί­που τριών μηνών, σώθη­κε έπει­τα από κινη­το­ποί­η­ση κατοί­κων του Πολυ­πό­τα­μου Φλώ­ρι­νας, που ειδο­ποί­η­σαν την Ομά­δα Άμε­σης Επέμ­βα­σης (ΟΑΕ) του Αρκτού­ρου. Ο Θωμάς, που βαπτί­στη­κε έτσι από τους κατοί­κους για­τί βρέ­θη­κε την Κυρια­κή του Θωμά, κατά­φε­ρε να επι­βιώ­σει παρά τις δύσκο­λες συνθήκες.

Όπως περι­γρά­φε­ται σε ανα­κοί­νω­ση της οργά­νω­σης, έχα­σε τη μαμά του για άγνω­στους λόγους και περι­πλα­νή­θη­κε μόνος για του­λά­χι­στον 2–3 ημέ­ρες σε μία ηλι­κία που η επι­βί­ω­σή του εξαρ­τά­ται άμε­σα από το μητρι­κό γάλα, καθώς είναι η κύρια τρο­φή του, αλλά αυτός κατά­φε­ρε να επι­βιώ­σει τρώ­γο­ντας καρ­πούς και χόρτα.

Μάλι­στα, από τα 11 αρκου­δά­κια που έχει επα­νε­ντά­ξει στη φύση ο Αρκτού­ρος ως τώρα, είναι ο μονα­δι­κός που έζη­σε για τόσες ημέ­ρες χωρίς τη μητέ­ρα του.

Ο πρώ­τος έλεγ­χος που έγι­νε στο αρκου­δά­κι στο Κτη­νια­τρείο Άγριων Ζώων του Διε­θνούς Περι­βαλ­λο­ντι­κού Κέντρου έδει­ξε μόνο ότι ήταν ελα­φρώς λιπο­βα­ρές και υπο­σι­τι­σμέ­νο, όμως σε άρι­στη υγεία. Τρέ­φε­ται ήδη με ειδι­κό παρα­σκεύ­α­σμα γάλα­κτος, υπο­κα­τά­στα­το του μητρι­κού, ενώ ήδη δεί­χνει προ­τί­μη­ση και σε μικρά κομ­μά­τια φρούτων.

Ο Θωμάς θα εντα­χθεί στο πρό­γραμ­μα περί­θαλ­ψης και επα­νέ­ντα­ξης του Αρκτού­ρου, με σκο­πό την επι­στρο­φή του στο φυσι­κό περι­βάλ­λον σε περί­που έναν χρόνο.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο