Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ — ΕΚΤΡΩΜΑ: Ψέματα και λαθροχειρίες για να κρυφτεί η φοροεξόντωση των μικρών επαγγελματιών

🤔  Συκο­φα­ντί­ες, κοι­νω­νι­κός αυτο­μα­τι­σμός, fake news και λαθρο­χει­ρί­ες επι­στρα­τεύ­ει η κυβέρ­νη­ση, προ­πα­γαν­δί­ζο­ντας το νομο­σχέ­διο φορο­ε­ξό­ντω­σης που φέρ­νει για μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους ΕΒΕ και επι­στή­μο­νες, και το οποίο είναι στη δια­δι­κα­σία της διαβούλευσης.

💥 Με τις προ­βλέ­ψεις του μία προς μία να απο­τε­λούν εφαρ­μο­γή στην πρά­ξη προ­α­παι­τού­με­νων του υπερ­μνη­μό­νιου του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ για την τόνω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και την ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, η θηλιά στον λαι­μό των βιο­πα­λαι­στών επαγ­γελ­μα­τιών αν ψηφι­στεί το έκτρω­μα θα σφί­ξει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, υψώ­νο­ντας νέα αδιέ­ξο­δα. Κι αυτό σε μια περί­ο­δο που τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, όπως και όλοι οι εργα­ζό­με­νοι στε­νά­ζουν από την ακρί­βεια και τις ανα­τι­μή­σεις, την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, τις συνέ­πειες από την εμπλο­κή της χώρας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

🤔  “Κεφαλική” η φορολεηλασία

Τα ψέμα­τα της κυβέρ­νη­σης όμως καταρ­ρί­πτο­νται μέρα με τη μέρα, με τον αγω­νι­στι­κό ανα­βρα­σμό των μικρών ΕΒΕ και των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επι­στη­μό­νων να μετα­τρέ­πε­ται σε ξεση­κω­μό ενό­ψει των μεγά­λων συλ­λα­λη­τη­ρί­ων την Τετάρ­τη 22 Νοέμ­βρη, με κεντρι­κό αίτη­μα την από­συρ­ση του νομοσχεδίου.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το νομο­σχέ­διο, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας συνο­λι­κά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επι­στή­μο­νες ως «μπα­τα­χτσή­δες», καθιε­ρώ­νει «τεκ­μαρ­τό εισό­δη­μα» ανά­λο­γο του κατώ­τα­του μισθού που ισχύ­ει για τους εργα­ζό­με­νους στον ιδιω­τι­κό τομέα. Δηλα­δή, κρά­τος και κυβέρ­νη­ση θεω­ρούν με βάση το νομο­σχέ­διο ότι κάθε επαγ­γελ­μα­τί­ας, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτα­σή τους, κερ­δί­ζει του­λά­χι­στον 10.920 ευρώ κάθε χρό­νο, και με βάση αυτή την παρα­δο­χή θα φορο­λο­γεί­ται με τους αντί­στοι­χους συντε­λε­στές. Το «τεκ­μαρ­τό» αυτό εισό­δη­μα θα προ­σαυ­ξά­νε­ται με διά­φο­ρα κρι­τή­ρια μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Ενα από αυτά τα κρι­τή­ρια είναι οι «τριε­τί­ες», με βάση τις οποί­ες η κυβέρ­νη­ση θεω­ρεί αυθαί­ρε­τα ότι κάθε τρία χρό­νια, και μέχρι 4 τριε­τί­ες, το εισό­δη­μα των επαγ­γελ­μα­τιών θα αυξά­νε­ται κατά 10%. Ετσι, το «τεκ­μαρ­τό εισό­δη­μα» για επαγ­γελ­μα­τία με δρα­στη­ριό­τη­τα πάνω από 9 και έως 12 έτη είναι 13.104 ευρώ, ενώ για πάνω από 12 χρό­νια είναι 14.196 ευρώ! Επι­πλέ­ον «καπέ­λο» στο «τεκ­μαρ­τό εισό­δη­μα» θα επι­βάλ­λε­ται και ένα 10% επί των αμοι­βών προ­σω­πι­κού στην επι­χεί­ρη­ση, και άλλα ποσά ανά­λο­γα με το αν αυξά­νε­ται ο τζίρος.

Με το ίδιο νομο­σχέ­διο το κρά­τος εκσυγ­χρο­νί­ζει και το «χέρι» με το οποίο θα βου­τά­ει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, ώστε η επι­δρο­μή να γίνε­ται και ψηφια­κά, μέσω των ηλε­κτρο­νι­κών τιμο­λο­γί­ων κ.ά.: Ένας ψηφια­κός λαβύ­ριν­θος που εκτι­νάσ­σει το κόστος και κάνει πιο ασφυ­κτι­κές συν­θή­κες λει­τουρ­γί­ας των μικρών επιχειρήσεων.

Τετάρτη 22 Νοέμβρη
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση
ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

🤔 Ψέματα και λαθροχειρίες

Έχου­με και λέμε λοι­πόν για τα ψέμα­τα και τις λαθρο­χει­ρί­ες της κυβέρνησης:

🤔 Ψέμα Νο1:
«Οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία φορο­δια­φεύ­γουν για­τί δηλώ­νουν εισό­δη­μα κάτω από 10.000 ευρώ».

Η αλή­θεια: Οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες φορο­λο­γού­νται από το πρώ­το ευρώ, καθώς έχει καταρ­γη­θεί το αφο­ρο­λό­γη­το. Επι­βα­ρύ­νο­νται με το χαρά­τσι του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, αλλά και με «τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης», που για έναν μέσο επαγ­γελ­μα­τία, π.χ. έγγα­μο με παι­διά, με ιδιό­κτη­το σπί­τι και αυτο­κί­νη­το 10ετίας, ξεπερ­νά­νε τα 10.000 ευρώ, επο­μέ­νως φορο­λο­γού­νται κανο­νι­κά. Στα παρα­πά­νω πρέ­πει να προ­στε­θούν και οι δεκά­δες έμμε­σοι φόροι που ρου­φά­νε συνο­λι­κά το λαϊ­κό εισόδημα.

🤔 Ψέμα Νο2:
«Που­θε­νά στο νομο­σχέ­διο δεν προ­βλέ­πε­ται η οποια­δή­πο­τε επι­βο­λή νέου φόρου».

Η αλή­θεια: Όπως προ­κύ­πτει από το νομο­σχέ­διο, ένας αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος χωρίς προ­σω­πι­κό, με επαγ­γελ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα από 12 έτη και πάνω, με δηλω­θέν εισό­δη­μα π.χ. 11.000 ευρώ — που απο­τε­λεί ένα αρκε­τά αντι­προ­σω­πευ­τι­κό δείγ­μα των επαγ­γελ­μα­τιών — θα επι­βα­ρυν­θεί με του­λά­χι­στον 500 ευρώ επι­πλέ­ον φόρο τον χρό­νο! Κι αν έχει και έναν εργα­ζό­με­νο, η επι­βά­ρυν­ση ξεπερ­νά­ει τα 860 ευρώ! Το ίδιο το υπουρ­γείο, άλλω­στε, στο προ­πα­γαν­δι­στι­κό σημεί­ω­μα που δια­κι­νεί τις τελευ­ταί­ες μέρες, ανα­φέ­ρει ότι από τους 735.000 ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πλη­ρώ­σουν μεγα­λύ­τε­ρο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

🤔 Ψέμα Νο3:
«Η κυβέρ­νη­ση με το νομο­σχέ­διο εξα­σφα­λί­ζει τη “φορο­λο­γι­κή δικαιο­σύ­νη”».

Η αλή­θεια: Η κυβέρ­νη­ση και με το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο προ­σθέ­τει περισ­σό­τε­ρα βάρη στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, ενώ φορο­α­παλ­λάσ­σει το μεγά­λο κεφά­λαιο. Αυτό άλλω­στε απο­τυ­πώ­νε­ται και στον νέο κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, όπου για μια ακό­μα χρο­νιά φαί­νε­ται ότι οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί κολοσ­σοί πλη­ρώ­νουν μόλις το 5% των φόρων. Την ίδια στιγ­μή απο­λαμ­βά­νουν μια σει­ρά από «κίνη­τρα» και «διευ­κο­λύν­σεις», όπως την εθε­λο­ντι­κή φορο­λό­γη­ση και τις 58 ειδι­κές φορο­α­παλ­λα­γές των εφο­πλι­στών, τον «ανα­βαλ­λό­με­νο» φόρο των τρα­πε­ζών, τις 12ετείς και άλλες φορο­α­παλ­λα­γές των στρα­τη­γι­κών επεν­δυ­τών, τα νέα «δωρά­κια» σε κανα­λάρ­χες, αλλά και τις offshore, τις τρι­γω­νι­κές συναλ­λα­γές κ.ά., που κανείς από τους «ράμπο» της εφο­ρί­ας δεν πιά­νει ποτέ. Μάλι­στα, ασυ­γκρά­τη­τη η κυβέρ­νη­ση, ακό­μα και σε αυτό το φορο­λο­γι­κό νομο­σχέ­διο «δικαιο­σύ­νης» όπως το ονο­μά­ζει, ενσω­μα­τώ­νει νέες φορο­α­παλ­λα­γές για το μεγά­λο κεφά­λαιο, αφού με το άρθρο 46 μειώ­νε­ται ο «συντε­λε­στής του φόρου συγκέ­ντρω­σης κεφα­λαί­ου», από 0,5% στο 0,2%, και με το άρθρο 47 μειώ­νε­ται και ο φορο­λο­γι­κός συντε­λε­στής στις πωλή­σεις μετο­χών εισηγ­μέ­νων εται­ρειών (από 2 τοις χιλί­οις σε 1 τοις χιλίοις).

🤔  Ψέμα Νο4: 
«Οι μισθω­τοί επω­μί­ζο­νται μεγα­λύ­τε­ρα βάρη επει­δή οι επαγ­γελ­μα­τί­ες “φορο­δια­φεύ­γουν”»

Η αλή­θεια: Η κυβέρ­νη­ση σκό­πι­μα επι­χει­ρεί να καλ­λιερ­γή­σει όρους «κοι­νω­νι­κού αυτο­μα­τι­σμού», δεί­χνο­ντας σαν «εχθρούς» των μισθω­τών τους «μπα­τα­χτσή­δες» ΕΒΕ, που με τη «φορο­δια­φυ­γή» προ­κα­λούν «αδι­κί­ες». Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών μάλι­στα, απο­γειώ­νο­ντας τη χυδαιό­τη­τα, έφτα­σε να ισχυ­ρι­στεί ότι η κατάρ­ρευ­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και των Κέντρων Υγεί­ας οφεί­λε­ται στη …φορο­δια­φυ­γή! Η αλή­θεια είναι ότι δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει μεί­ω­ση φόρων ούτε κατά ένα ευρώ για μισθω­τούς και συντα­ξιού­χους. Αλλω­στε, η κυβέρ­νη­ση προσ­δο­κά αύξη­ση εσό­δων το 2024, επω­φε­λού­με­νη από τη γενι­κευ­μέ­νη ακρί­βεια και τις εισπρά­ξεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύ­σι­μα κ.λπ. Αυτό απο­τυ­πώ­νε­ται και στην υπε­ρα­πό­δο­ση του φετι­νού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, με εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ να πέφτουν επι­πλέ­ον στα κρα­τι­κά ταμεία από τη φορο­α­φαί­μα­ξη της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρωμάτων.

🤔  Ψέμα Νο5: 
«Η κυβέρ­νη­ση πήρε υπό­ψη τις αντι­δρά­σεις και “βελ­τί­ω­σε” το νομο­σχέ­διο που έφε­ρε για διαβούλευση»

Η αλή­θεια: Το νομο­σχέ­διο είναι ίδιο και χει­ρό­τε­ρο σε σχέ­ση με όσα είχαν παρου­σια­στεί στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο: Και ο «κεφα­λι­κός φόρος» θεσμο­θε­τεί­ται με τη μορ­φή του «τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος», και το τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος παρα­μέ­νει, με μικρά «κου­ρέ­μα­τα» που δεν αντι­σταθ­μί­ζουν τη νέα φορο­ε­πι­δρο­μή, και ο ψηφια­κός κλοιός προ­σθέ­τει περισ­σό­τε­ρα χαρά­τσια σε κάθε μικρή επι­χεί­ρη­ση. Τα κυβερ­νη­τι­κά επι­τε­λεία παρου­σιά­ζουν ως «γαλα­ντο­μία» το γεγο­νός ότι θα είναι «μηδε­νι­κό» το τεκ­μή­ριο για «νέους επαγ­γελ­μα­τί­ες» για τα τρία πρώ­τα χρό­νια, ενώ ξέρουν ότι αυτοί θα είναι μια ισχνή μειο­ψη­φία μπρο­στά στην τερά­στια μάζα που θα στε­νά­ξει. Αλλη «πρό­νοια» που πλα­σά­ρει η κυβέρ­νη­ση, είναι ότι στο «τεκ­μαρ­τό εισό­δη­μα» δεν θα προ­στί­θε­νται, αλλά θα συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται ως «έσο­δα» και όσα προ­έρ­χο­νται από άλλες πηγές, π.χ. από συντά­ξεις, κάτι που είναι αυτο­νό­η­το, αφού έτσι κι αλλιώς οι συντά­ξεις φορο­λο­γού­νται «στην πηγή» τους και μετα­τρέ­πο­νται σε χαρ­τζι­λί­κι για τους συνταξιούχους.

💥  Από τα παρα­πά­νω γίνε­ται φανε­ρό ότι άλλη μια κυβέρ­νη­ση φέρ­νει άλλο ένα νομο­σχέ­διο για να «στρι­μώ­ξει» τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες προς όφε­λος των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Γι’ αυτό και όσο περισ­σό­τε­ρο μένει στο απυ­ρό­βλη­το η κερ­δο­φο­ρία του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, που φορο­δια­φεύ­γει νόμι­μα και «παρά­τυ­πα», τόσο πιο πολύ τσα­κί­ζο­νται οι μικροί. Σχε­δια­σμοί βαθιά αντι­λαϊ­κοί, που ήδη παίρ­νουν και θα πάρουν ακό­μα πιο επι­θε­τι­κή — αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση από τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Το άρθρο ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου»,
18 — 19 Νοέμ­βρη 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αρκε­τά πλή­ρω­σε ο λαός, να απο­συρ­θεί τώρα το φορο­λο­γι­κό έκτρωμα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο