Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Εκκενώνεται και τρίτο χωριό — Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά — Αγωνιώδης προσπάθεια να μην καούν σπίτια

Φωτιά τώρα: Ανε­ξέ­λεγ­κτη μαί­νε­ται η μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην Εύβοια, στον Δήμο Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων, η οποία έχει λάβει επι­κίν­δυ­νες δια­στά­σεις, οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις κατα­βάλ­λουν προ­σπά­θεια να μην καούν σπί­τια. Εκκε­νώ­θη­καν ήδη δύο χωριά, για προ­λη­πτι­κούς λόγους, εξαι­τί­ας της πυρ­κα­γιάς που κατα­καί­ει από τα ξημε­ρώ­μα­τα πευ­κο­δά­σος στην περιο­χή Αγρι­λί­τσα. Όπως έγι­νε γνω­στό με από­φα­ση του γενι­κού γραμ­μα­τέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκου Χαρ­δα­λιά και του αρχη­γού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος Βασί­λη Ματ­θε­ό­που­λο, για προ­λη­πτι­κούς λόγους, απο­μα­κρύν­θη­καν οι κάτοι­κοι από  τα χωριά Μακρυ­μάλ­λη και Κοντο­δε­σπό­τι, προς το μέρος των οποί­ων κατευ­θύ­νε­ται η πυρ­κα­γιά, ενώ στην περιο­χή υπάρ­χει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφό­ρη­τη την κατάσταση.

euvoia9

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό

Εκκε­νώ­νε­ται και τρί­το χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς που μαί­νε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτα. Πρό­κει­ται για το χωριό Σταυ­ρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντο­λή για ετοι­μό­τη­τα των κατοί­κων, αλλά σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες, δόθη­κε πριν από λίγο εντο­λή για εκκέ­νω­ση του χωριού και ήδη έχουν μετα­βεί στο σημείο λεω­φο­ρεία της Αστυ­νο­μί­ας για την ασφα­λή απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων που παρα­μέ­νουν ακό­μα εκεί.

Νωρί­τε­ρα, εκκε­νώ­θη­καν τα χωριά Μακρυ­μάλ­λη και Κοντο­δε­σπό­τι στην Εύβοια.

euvoia7

Επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός

Η Εύβοια κηρύ­χθη­κε τελι­κά σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης σύμ­φω­να νε νεό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες επι­στρέ­φει ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στην Αθήνα.

Σημειώ­νε­ται ότι νωρί­τε­ρα είχαν απο­μα­κρυν­θεί προ­λη­πτι­κά μόνο τρεις μονα­χοί από το μονα­στή­ρι Μακρυ­μάλ­λης Πανα­γία Θεο­τό­κος, το οποίο επί­σης δεν έπα­θε τίπο­τα από τη φωτιά.

Πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα από τις γύρω περι­φέ­ρειες φτά­νουν συνε­χώς στην πυρ­κα­γιά στην Αγρι­λί­τσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρί­σκε­ται και το κινη­τό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο «Όλυ­μπος», προ­κει­μέ­νου να γίνε­ται επι­τό­που ο συντο­νι­σμός των δυνά­με­ων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

euvoia6

Μετά τη νέα ενί­σχυ­ση των δυνά­με­ων της Πυρο­σβε­στι­κής στο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν 227 πυρο­σβέ­στες και 75 οχή­μα­τα, 7 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αερο­σκά­φη και έξι ελι­κό­πτε­ρα, ενώ ένα ακό­μα ελι­κό­πτε­ρο συντο­νι­στι­κό κατευ­θεί­νει τα ενα­έ­ρια μέσα στα σημεία που πρέ­πει να ενεργήσουν.

Τις δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής συν­δρά­μουν δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων του στρα­τού, εθε­λο­ντές, οκτώ μηχα­νή­μα­τα έργου και 10 υδρο­φό­ρες της Περι­φέ­ρειας και ΟΤΑ.

Υπάρ­χουν πολύ ισχυ­ροί άνε­μοι, μετά τις 9 το βρά­δυ ανα­μέ­νε­ται να πέσει η έντα­ση τους, επι­σή­μα­νε στον ΣΚΑΪ ο εκπρό­σω­πος της Πυρο­σβε­στι­κής Βασί­λης Βαθρακογιάννης.

Ο γγ Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας προ­κει­μέ­νου να συντο­νί­σει τις ενέρ­γειες των δυνά­με­ων για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς στην Εύβοια, η οποία όπως έγι­νε γνω­στό καί­ει συμπα­γές πευ­κο­δά­σος Natura, που είναι κατα­φύ­γιo άγριας ζωής.

euvoia5

Εστία φωτιάς στη μεγά­λη πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε τη νύχτα στην Εύβοια σε δασι­κή περιο­χή στην θέση Αργι­λί­τσα του δήμου Διρ­φύ­ων Μεσ­σα­πεί­ων, την Τρί­τη 13 Αυγού­στου 2019. Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η πυρ­κα­γιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγι­νε γνω­στό καί­ει συμπα­γές πευ­κο­δά­σος Natura, που είναι κατα­φύ­γιο άγριας ζωής. Πριν από λίγη ώρα με εισή­γη­ση της πυρο­σβε­στι­κής ζητή­θη­κε να συγκε­ντρω­θούν οι κάτοι­κοι των χωριών Σταυ­ρός και Κοντο­δε­σπό­τι και να είναι σε ετοι­μό­τη­τα για να γίνει προ­λη­πτι­κή απο­μά­κρυν­ση αν κρι­θεί ανα­γκαίο, καθώς οι φλό­γες κατευ­θύ­νο­νται προς τα εκεί, ενώ πνέ­ουν ισχυ­ροί άνε­μοι. Το ίδιο έγι­νε και το πρωί με τον οικι­σμό Μακρυ­μάλ­λη, όπου οι κάτοι­κοι συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλα­τεία, αλλά δεν έγι­νε εκκέ­νω­ση, καθώς δεν απει­λή­θη­κε τελι­κά. Απο­μα­κρύν­θη­καν προ­λη­πτι­κά μόνο τρεις μονα­χοί από το μονα­στή­ρι Μακρυ­μάλ­λης Πανα­γία Θεο­τό­κος, το οποίο επί­σης δεν έπα­θε τίπο­τα από τη φωτιά. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ Βασί­λης Ασβεστόπουλος

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οι 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι

Σε ασφα­λές σημείο στα Ψαχνά οδη­γή­θη­καν πριν από λίγο με λεω­φο­ρεία του δήμου και του στρα­τού οι περί­που 300 κάτοι­κοι από τα χωριά Μακρυ­μάλ­λη και Κοντο­δε­σπό­τι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμ­φω­να με τον περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο, Δημή­τρη Βουρ­δά­νο, που μίλη­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντο­δε­σπό­τι, η εκκέ­νω­ση του χωριού «κρί­θη­κε ανα­γκαία καθώς η φωτιά έφτα­σε στις παρυ­φές του οικι­σμού χωρίς όμως μέχρι στιγ­μής να έχουν καεί σπί­τια». Ο ίδιος συμπλή­ρω­σε πως «μόνο μία απο­θή­κη έχει καεί αλλά είναι παρα­τε­ταγ­μέ­νες οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις δίνο­ντας μια ξεχω­ρι­στή μάχη για να στα­μα­τή­σουν το κατα­στρο­φι­κό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

euvoia4

Η φωτιά έφτα­σε και στα πρώ­τα σπί­τια του χωριού Μακρυ­μάλ­λη χωρίς μέχρι στιγ­μής να υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για κατα­στρο­φές κτι­σμά­των, καθώς και εκεί οι επί­γειες δυνά­μεις δίνουν σκλη­ρή μάχη.

Αυτή τη στιγ­μή τα δύο πύρι­να μέτω­πα παρα­μέ­νουν σοβα­ρά: Το ένα είναι ιδιαί­τε­ρα μεγά­λο (αυτό στο χωριό Μακρυ­μάλ­λη) και κινεί­ται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύ­τε­ρο μέτω­πο από το Κοντο­δε­σπό­τι κινεί­ται προς το χωριό Πλατάνα.

euvoia3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο