Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές Αυστραλία: Τις πταίει για την τεράστια καταστροφή;

Τερά­στια η κατα­στρο­φή από τις πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νται ανε­ξέ­λεγ­κτα στην Αυστρα­λία. Του­λά­χι­στον 8 οι νεκροί, εκα­το­ντά­δες σπί­τια καμ­μέ­να παρα­νά­λω­μα του πυρός μεγά­λες εκτά­σεις, εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα δασι­κού πλού­του έχουν απαν­θρα­κω­θεί, σχε­δόν μισό δισε­κα­τομ­μύ­ριο ζώα βρή­καν φρι­κτό θάνα­το, με πολ­λούς να προ­βλέ­πουν μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες οικο­λο­γι­κές κατα­στρο­φές στην ιστο­ρία της χώρας και όχι μόνο.

Οι περισ­σό­τε­ρες ανα­λύ­σεις επι­μέ­νουν να προ­κρί­νουν ως αιτί­ες της κατα­στρο­φής τις αλλα­γές που κατα­γρά­φουν πολ­λοί επι­στή­μο­νες στο κλί­μα, τις συνέ­πειες από τη χρή­ση ενερ­γεια­κών πόρων που δεν θεω­ρού­νται τόσο «φιλι­κοί για το περι­βάλ­λον» κ.τ.λ. Πρό­κει­ται για πλευ­ρές με σημα­ντι­κό βάρος, αν και για μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­σέγ­γι­ση της κατά­στα­σης απαι­τεί­ται προ­σε­κτι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη ευρύ­τε­ρων στοι­χεί­ων, με δεδο­μέ­νη και μια περιο­δι­κό­τη­τα που εμφα­νί­ζουν διά­φο­ρα φαι­νό­με­να στην πορεία εξέ­λι­ξης του πλα­νή­τη μας. Την ίδια στιγ­μή, πλη­θαί­νουν τα ερω­τή­μα­τα για την ετοι­μό­τη­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν τέτοιες κατα­στά­σεις, να προ­λη­φθεί η επέ­κτα­ση της πυρ­κα­γιάς, να απο­μα­κρυν­θεί έγκαι­ρα ο πλη­θυ­σμός μιας περιο­χής κ.τ.λ. Αντί­στοι­χα, ερω­τή­μα­τα δημιουρ­γού­νται για την επαρ­κή και αντί­στοι­χη με τις σύγ­χρο­νες επι­στη­μο­νι­κές δυνα­τό­τη­τες στε­λέ­χω­ση και οργά­νω­ση κρί­σι­μων υπη­ρε­σιών, της δασο­πυ­ρό­σβε­σης και της δασο­προ­στα­σί­ας κ.τ.λ.

Τελι­κά, αυτό που ανα­δει­κνύ­ε­ται και από αυτήν την τερά­στια κατα­στρο­φή είναι ότι για το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, που κρι­τή­ριο είναι το κέρ­δος, δεν είναι προ­τε­ραιό­τη­τα η προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής και του περιβάλλοντος.

australia fotia9 australia fotia10 australia fotia12 australia fotia13 australia fotia14 australia fotia15 australia fotia16

australia fotia18

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο