Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές σε εξέλιξη: Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο — Καλύτερη η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Λουτράκι

Για δεύ­τε­ρη ημέ­ρα συνε­χί­ζε­ται η μάχη με τις φλό­γες, καθώς σε εξέ­λι­ξη παρα­μέ­νουν οι πυρ­κα­γιές που εκδη­λώ­θη­καν χθες: στην Aνα­το­λι­κή Αττι­κή (ξεκί­νη­σε από τον Νέο Κου­βα­ρά, σκαρ­φά­λω­σε το Πάνειο Ορος και έφτα­σε στην άλλη πλευ­ρά κατευ­θυ­νό­με­νη προς Λαγο­νή­σι και Ανά­βυσ­σο), στο Λου­τρά­κι και στα Δερβενοχώρια.

Σε γενι­κές γραμ­μές, σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι φωτιές στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή και το Λου­τρά­κι παρου­σιά­ζουν βελ­τιω­μέ­νη εικό­να, ενώ το μεγα­λύ­τε­ρο βάρος έχει πέσει στον περιο­ρι­σμό της πυρ­κα­γιάς στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια. Ενερ­γή είναι η πυρ­κα­γιά και στο Καπα­ρέλ­λι Βοιω­τί­ας, η οποία, πάντως εχει οριο­θε­τη­θεί. Στην περιο­χή παρα­μέ­νουν δυνά­μεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμ­φω­να με ενη­μέ­ρω­ση από την κυβέρ­νη­ση, η εικό­να από τις πυρ­κα­γιές έχει ως εξής:

- Καλύ­τε­ρη, σαφώς, είναι η εικό­να σε Κου­βα­ρά-Κερα­τέα και μετά τις πρώ­τες ενα­έ­ριες ρίψεις. Πρό­βλη­μα υπάρ­χει λίγο βόρεια προς Καλύ­βια όπου τώρα γίνο­νται ενα­έ­ριες ρίψεις. Δεν υπάρ­χει ενερ­γό μέτω­πο περι­με­τρι­κά (Λαγο­νή­σι, Σαρω­νί­δα, Ανά­βυσ­σος, Κου­βα­ράς). Υπάρ­χουν μικρο­ε­στί­ες, ιδιαί­τε­ρα στη Φέρι­ζα και στα Καλύ­βια. Οι επί­γειες δυνά­μεις έχουν ενι­σχυ­θεί, επι­χει­ρού­σαν όλη τη νύχτα και συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν σε όλη την περί­με­τρο. Με το πρώ­το φως επι­χει­ρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S‑64.

- Καλύ­τε­ρη, επί­σης, είναι η εικό­να στο Λου­τρά­κι, είναι καλή στο δυτι­κό μέτω­πο, έχει οριο­θε­τη­θεί νότια στην ΕΟ Αθη­νών-Πατρών, ενώ υπάρ­χει ενερ­γό κομ­μά­τι βόρεια της Καλ­λι­θέ­ας, όπου έγι­νε η κυρία προ­σπά­θεια κατά τη διάρ­κεια της νύχτας και συνε­χί­ζε­ται. Με το πρώ­το φως επι­χει­ρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τρά­κτο­ρες στο πρώ­το κυμα, ενώ θα ακο­λου­θή­σουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.

- Ενερ­γά μέτω­πα στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια παρά τις πρω­ι­νές ενα­έ­ριες ρίψεις.

Το βρά­δυ είχε εξα­πλω­θεί το μέτω­πο πολύ γρή­γο­ρα σε αμι­γώς δασι­κή περιο­χή. Κινή­θη­κε γρή­γο­ρα και τη νύχτα, πέρα­σε το κανά­λι του Μόρ­νου και έφτα­σε στα εργο­στά­σια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελι­κά ανα­χαι­τί­στη­κε βόρεια από το λατο­μείο Κερα­μύ­δια. Η προ­σπά­θεια συνε­χί­στη­κε τη νύχτα και εστιά­στη­κε για να μην ανοί­ξει πλευ­ρι­κά και ιδιαί­τε­ρα ανα­το­λι­κά προς Πάρ­νη­θα. Με το πρώ­το φως επι­χει­ρούν ένα S‑64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώ­το κύμα και 3 S‑64 στο δεύτερο.

Δεν κιν­δυ­νεύ­ουν οικι­σμοί αυτήν την ώρα στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια, αλλά η ατμό­σφαι­ρα είναι απο­πνι­κτι­κή λόγω του σύν­νε­φου από καπνό που έχει τυλί­ξει την περιο­χή, όπως ανα­φέ­ρει στο Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο δήμαρ­χος Τανά­γρας, Βασί­λης Περγάλιας.

«Η εικό­να είναι κακή αλλά δεν έχου­με πρό­βλη­μα με οικι­σμούς», τονί­ζει ο κ. Περ­γά­λιας, σημειώ­νο­ντας ότι οι άνε­μοι φυσούν ασθε­νείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιο­χή επι­χει­ρούν και ενα­έ­ρια μέσα και ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις. Η κατά­στα­ση είναι βελ­τιω­μέ­νη σε σχέ­ση με τη νύχτα αλλά χρειά­ζε­ται ακό­μα πολ­λή δου­λειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Τανά­γρας, κατά τη διάρ­κεια της νύχτας η φωτιά εξε­λισ­σό­ταν αργά για­τί δεν είχε δυνα­τό αέρα και οι δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής επε­νέ­βη­σαν απο­τε­λε­σμα­τι­κά και δεν άφη­σαν τη φωτιά να «ξεφύ­γει». Ωστό­σο, έκα­ψε δασώ­δεις και θαμνώ­δεις περιο­χές. Μέχρι στιγ­μής δεν έχουν κατα­γρα­φεί άλλες ζημιές.

Τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά

Τρεις εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες τραυ­μα­τί­στη­καν ελα­φρά στην προ­σπά­θειά τους να κατα­σβέ­σουν τις εστί­ες φωτιάς που παρα­μέ­νουν στον Σαρω­νι­κό. Όπως έγι­νε γνω­στό, οι τρεις εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα με τα μάτια τους εξαι­τί­ας από τις σπί­θες και το θερ­μι­κό φορ­τίο, δίχως η κατά­στα­ση της υγεί­ας τους να είναι ανησυχητική.

Την είδη­ση έκα­νε γνω­στή με ανάρ­τη­σή της στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία Δήμου Σαρωνικού.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο