Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές στην Ελλάδα: Ο Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι από τα 23 εναέρια μέσα επιχειρούν τα 20!!!

«Τα 6- 7 έχουν συντη­ρή­σεις, τα 20 παρα­μέ­νουν στις περι­φε­ρεια­κές βάσεις, σε ακρι­τι­κά σημεία, τα είναι 20 περι­φε­ρεια­κά σε 12 βάσεις και παρα­μέ­νουν εκεί για να μπο­ρούν να προ­φυ­λά­ξουν ένα νέο μέτω­πο σε αυτές τις περιο­χές, από αυτά τα 40 που παρα­μέ­νουν, δεν πετά­νε και τα 40 μαζί, πετά­νε σχε­δόν τα μισά, τα υπό­λοι­πα ανε­φο­διά­ζο­νται για να μπο­ρούν να πετά­ξουν μετά», είπε ο Υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, σήμε­ρα ανα­φε­ρό­με­νος στα ενα­έ­ρια μέσα. Ουσια­στι­κά παρα­δέ­χτη­κε ότι μόνο 20 ενα­έ­ρια μέσα ήταν δια­θέ­σι­μα για Αττι­κή, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Επι­χει­ρώ­ντας να απα­ντή­σει στη σκλη­ρή κρι­τι­κή από τους κατοί­κους της Εύβοιας, ο Νίκος Χαρ­δα­λιάς απέ­δω­σε το ότι δεν επι­χει­ρού­σαν τα ενα­έ­ρια μέσα στο «τερά­στιο πέπλο καπνού». «Από την πρώ­τη στιγ­μή είχα­με να αντι­με­τω­πί­σου­με μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη κατά­στα­ση» υποστήριξε.

Ταυ­τό­χρο­να προ­σπά­θη­σε να κρύ­ψει τη γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού στο να προ­στα­τεύ­σει τα σπί­τια και την περιου­σία του λαού επι­κα­λού­με­νος τον αριθ­μό των πυρ­κα­γιών (586 φωτιές σε οκτώ ημέ­ρες) και στις και­ρι­κές συν­θή­κες («Από τις χει­ρό­τε­ρες και­ρι­κές συν­θή­κες τα τελευ­ταία 40 χρό­νια» όπως είπε) τη στιγ­μή που πλή­θος είναι τα ερω­τη­μα­τι­κά για την καθυ­στε­ρη­μέ­νη αντί­δρα­ση του μηχα­νι­σμού και τις λάθος επιλογές.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα η πυρ­κα­γιά στη Βαρυ­μπό­μπη (σ.σ. από την Πυρο­σβε­στι­κή δεί­χνουν ως υπεύ­θυ­νη τη ΔΕΗ). Εκδη­λώ­θη­κε σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από το στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο Τατο­ΐ­ου, όπου σταθ­μεύ­ουν πυρο­σβε­στι­κά ελι­κό­πτε­ρα και αερο­σκά­φη. Το πρωί της 3ης Αυγού­στου στο Τατόι βρί­σκο­νταν του­λά­χι­στον δύο ελι­κό­πτε­ρα Ερικ­σον αλλά και δύο αερο­σκά­φη τύπου Air Tractors, ενώ εντός της εγκα­τά­στα­σης υπάρ­χουν τέσ­σε­ρις υδα­το­δε­ξα­με­νές για ανε­φο­δια­σμό με νερό. Εάν η εκδή­λω­ση της φωτιάς έγι­νε άμε­σα αντι­λη­πτή και ταυ­τό­χρο­να δόθη­κε εντο­λή για απο­γεί­ω­ση ενα­ε­ρί­ων μέσων, τα ελι­κό­πτε­ρα και τα αερο­σκά­φη από το Τατόι θα χρειά­στη­καν του­λά­χι­στον 20 λεπτά έως ότου επι­χει­ρή­σουν στο μέτωπο.

Σε αυτό το διά­στη­μα, πάντως, η πυρ­κα­γιά είχε προ­λά­βει να «απλώ­σει», όπως λένε τα στε­λέ­χη της Πυρο­σβε­στι­κής και οι από αέρος ρίψεις νερού δεν έφε­ραν απο­τέ­λε­σμα. «Εκεί­νη την ημέ­ρα στην Αττι­κή είχα­με δια­θέ­σι­μα 4 Ερικ­σον και τα Κανα­ντέρ 415. Δεν μπό­ρε­σαν όμως να κάνουν τίπο­τα, η φωτιά ήταν μη αντι­με­τω­πί­σι­μη λόγω των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών και της ξηρα­σί­ας» δήλω­σε στην «Κ» υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τι­κός της Πυρο­σβε­στι­κής. Σύμ­φω­να με ορι­σμέ­νες πηγές ενη­μέ­ρω­σης, πάντως, μεσο­λά­βη­σαν όχι 20 λεπτά που είναι ο μίνι­μουμ χρό­νος αντα­πό­κρι­σης, αλλά 44 λεπτά έως ότου γίνουν οι πρώ­τες ρίψεις νερού από αέρος στο μέτω­πο, γι’ αυτό και η φωτιά πρό­λα­βε και έγι­νε ανεξέλεκτη.

Ο κ. Χαρ­δα­λιάς ισχυ­ρί­στη­κε ότι η πυρ­κα­γιά στη Βαρυ­μπό­μπη ξέφυ­γε επει­δή υπήρ­χαν ισχυ­ροί άνε­μοι – ενώ είναι κοι­νώς γνω­στό ότι επι­κρα­τού­σε άπνοια.

Επί­σης ανα­γκά­στη­κε να ομο­λο­γή­σει ότι τελι­κά δεν υπήρ­χε ενα­έ­ρια επι­τή­ρη­ση στην έναρ­ξη της φωτιάς στη Βαρυ­μπό­μπη. Όπως δικαιο­λο­γή­θη­κε, οι δύο τρά­κτο­ρες που κανο­νι­κά περι­πο­λούν από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεση­μέ­ρι, εκεί­νη την ημέ­ρα δεν ήταν στον αέρα καθώς το υψη­λό­τε­ρο σημείο της θερ­μο­κρα­σί­ας ανα­με­νό­ταν στις 3–3.30. Η φωτιά όμως ανα­κοι­νώ­θη­κε στις 13.22. Μάλι­στα, ο Ν. Χαρ­δα­λιάς επέ­μει­νε ότι υπήρ­χαν ισχυ­ροί άνε­μοι στην περιο­χή, κάνο­ντας λόγο για ριπές 6 μποφόρ.

Κάτοι­κοι και στε­λέ­χη της αυτο­διοί­κη­σης στην Εύβοια καταγ­γέλ­λουν ότι από την πρώ­τη στιγ­μή μετά την έναρ­ξη της φωτιάς στη Λίμνη, την περα­σμέ­νη Τρί­τη, δεν υπήρ­ξε κινη­το­ποί­η­ση, καθώς επε­λέ­γη να δοθεί βάρος στα μέτω­πα της Αττι­κής και εν συνε­χεία της Αρχαί­ας Ολυμπίας.

Δεν αξιο­λό­γη­σαν σωστά τον κίν­δυ­νο η Πυρο­σβε­στι­κή και η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία» τόνι­σε στην «Κ» ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Εύβοιας Γιώρ­γος Κελαϊ­δί­της. «Η προ­σο­χή έπε­σε στη Βαρυ­μπό­μπη με συνέ­πεια επί τέσ­σε­ρις ημέ­ρες να μην υπάρ­χει ενα­έ­ρια υπο­στή­ρι­ξη». Αλλά και στο έδα­φος, λέει ο κ. Κελαϊ­δί­της, οι υδρο­φό­ρες της Πυρο­σβε­στι­κής δεν ξεπερ­νού­σαν τις 50 σε ένα μέτω­πο δεκά­δων χιλιο­μέ­τρων που εκτει­νό­ταν στους Δήμους Μαντου­δί­ου και Ιστιαίας.

Κι όμως για τον κ. Χαρ­δα­λιά ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός ήταν έτοι­μος όπως επα­νέ­λα­βε και σήμερα!!!

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο