Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτογραφική ματιά στην ιστορία — 5 Ιουλίου: Ιωσήφ Στάλιν

stalin2

 

Ο Ιωσήφ Στά­λιν δεσπό­ζει σε μία από τις κεντρι­κό­τε­ρες οδούς του ισο­πε­δω­μέ­νου Βερο­λί­νου, δύο μόλις μήνες μετά την άνευ όρων συν­θη­κο­λό­γη­ση και παρά­δο­ση της Ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας στους Συμ­μά­χους. Η φωτο­γρα­φία τρα­βή­χτη­κε στις 5 Ιου­λί­ου 1945.

Στις 9 Μάη 1945 ώρα 0:43 η υπο­γρα­φή της Πρά­ξης για την άνευ όρων παρά­δο­ση της Γερμανίας.

Στις μάχες που έγι­ναν στο σοβιε­το­γερ­μα­νι­κό μέτω­πο, η χιτλε­ρι­κή Γερ­μα­νία έχα­σε το 80% της δύνα­μης που είχε στις 22/6/1941, όταν τα στρα­τεύ­μα­τα των Ναζί εισέ­βα­λαν στην ΕΣΣΔ. Στο Ανα­το­λι­κό Μέτω­πο κατα­στρά­φη­καν ή αιχ­μα­λω­τί­στη­καν 607 γερ­μα­νι­κές Μεραρ­χί­ες. Πρό­κει­ται για τρι­πλά­σιες ή και τετρα­πλά­σιες απώ­λειες σε σχέ­ση μ’ αυτές των Ναζί, σ’ όλα τ’ άλλα μέτω­πα — Αφρι­κή — Ιτα­λία — Δυτι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Οι απώ­λειες του Σοβιε­τι­κού Στρα­τού ξεπέ­ρα­σαν τα 20.000.000 νεκρούς, που ήταν το βαρύ τίμη­μα που πλή­ρω­σε η ΕΣΣΔ σε ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό. Ενώ η Αγγλία και οι ΗΠΑ είχαν αντί­στοι­χα 375.000 και 405.000 συνο­λι­κά νεκρούς.

Το δε συνο­λι­κό ύψος των υλι­κών ζημιών στοί­χι­σε στην ΕΣΣΔ το κολοσ­σιαίο ποσό των 485 δισ. δολα­ρί­ων, δηλα­δή ένα ποσό αρκε­τά μεγα­λύ­τε­ρο απ’ αυτό που δαπά­νη­σαν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλ­λία μαζί.

 

(Πηγή φωτό: Καθη­με­ρι­νή — Στοι­χεία από το Ριζοσπάστη)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο