Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φόρουμ για τους κινεζικούς «δρόμους του μεταξιού»: Ο Σι χαιρέτισε την «αυξανόμενη» εμπιστοσύνη μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας

Άξο­νες των σχε­δί­ων της Κίνας να ανα­βαθ­μί­σει ακό­μα ταχύ­τε­ρα τη θέση της ένα­ντι των ΗΠΑ ανα­δει­κνύ­ει το Φόρουμ για τους «Δρό­μους του Μετα­ξιού», με τη συμ­με­το­χή δεκά­δων ηγε­τών χωρών, το οποίο ξεκί­νη­σε χθες στο Πεκί­νο. Εκτός από τις ίδιες τις εργα­σί­ες, στο περι­θώ­ριό του φιλο­ξε­νεί και πλη­θώ­ρα διμε­ρών επα­φών, με πιο σημα­ντι­κή την επί­ση­μη συνά­ντη­ση ανά­με­σα στον Πρό­ε­δρο της χώρας Σι Τζιν­πίνγκ και τον Ρώσο ομό­λο­γό του, Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

Ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος  χαι­ρέ­τι­σε την «αυξα­νό­με­νη» εμπι­στο­σύ­νη μετα­ξύ της χώρας του και της Ρωσί­ας στη διάρ­κεια συνο­μι­λί­ας του με τον Ρώσο ομό­λο­γό του Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

«Η αμοι­βαία πολι­τι­κή εμπι­στο­σύ­νη μετα­ξύ των δύο χωρών αυξά­νε­ται συνε­χώς», δήλω­σε ο Σι, όπως μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο «Xinhua». Παράλ­λη­λα ο Σι χαι­ρέ­τι­σε «τη στε­νή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή συνερ­γα­σία» μετα­ξύ Κίνας και Ρωσίας.

«Ο όγκος των διμε­ρών συναλ­λα­γών έφτα­σε σε ιστο­ρι­κό επί­πε­δο και πλη­σιά­ζει τον στό­χο των 200 δισ. δολα­ρί­ων που έχουν θέσει οι δύο πλευ­ρές», πρό­σθε­σε.

Υπεν­θύ­μι­σε εξάλ­λου ότι έχει συνα­ντη­θεί με τον Πού­τιν «42 φορές τα τελευ­ταία 10 χρό­νια» και ότι οι δύο άνδρες έχουν ανα­πτύ­ξει «μια καλή σχέ­ση εργα­σί­ας και μια βαθιά φιλία».

Ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος ζήτη­σε επί­σης οι δύο χώρες να κατα­βά­λουν «προ­σπά­θειες» ώστε να δια­σφα­λι­στεί «η διε­θνής ισό­τη­τα και δικαιο­σύ­νη».

Ώθηση σε διεθνή παζάρια για την αναβάθμιση συμμαχιών

Σήμε­ρα στην ομι­λία του κατά την έναρ­ξη του φόρουμ ο Σι κατήγ­γει­λε «τον οικο­νο­μι­κό εξα­να­γκα­σμό» και «τις συγκρού­σεις συνα­σπι­σμών».

«Ενα­ντιω­νό­μα­στε στις μονο­με­ρείς κυρώ­σεις, στον οικο­νο­μι­κό εξα­να­γκα­σμό και στη μεί­ω­ση των (οικο­νο­μι­κών) δεσμών», τόνι­σε ο πρό­ε­δρος της Κίνας.

Το Πεκί­νο δεν θα εμπλα­κεί «σε ιδε­ο­λο­γι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση, γεω­πο­λι­τι­κά παι­γνί­δια ή συγκρού­σεις συνα­σπι­σμών», τόνι­σε ο Σι. «Το να βλέ­πεις την ανά­πτυ­ξη των άλλων σαν απει­λή και την οικο­νο­μι­κή αλλη­λε­ξάρ­τη­ση ως κίν­δυ­νο δεν θα βελ­τιώ­σει του ζωή κανε­νός, ούτε θα φέρει ανά­πτυ­ξη ταχύ­τε­ρα», υπο­γράμ­μι­σε.

Στην ομι­λία του ο Σι υπε­ρα­σπί­στη­κε τους νέους δρό­μους του μετα­ξιού δηλώ­νο­ντας ότι «θα προ­σφέ­ρουν νέα ώθη­ση στην παγκό­σμια οικο­νο­μία».

«Οι νέοι δρό­μοι του μετα­ξιού έχουν στό­χο να ενι­σχύ­σουν τη συν­δε­σι­μό­τη­τα σε επί­πε­δο πολι­τι­κής, υπο­δο­μών, εμπο­ρί­ου, χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών και λαών και να προ­σφέ­ρουν νέα ώθη­ση στην παγκό­σμια οικο­νο­μία», τόνι­σε.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε σήμε­ρα ότι η Μόσχα και το Πεκί­νο «μοι­ρά­ζο­νται την επι­θυ­μία για ισό­τι­μη συνερ­γα­σία στον κόσμο», από το βήμα της συνόδου.

Ακό­μη, εξή­ρε, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, την «επι­τυ­χία» του Πεκί­νου στο τερά­στιο και φιλό­δο­ξο πρό­γραμ­μά της, επι­σή­μως γνω­στό με την ονο­μα­σία «Μια Ζώνη, Ένας Δρό­μος», με σκο­πό να βελ­τιω­θούν οι εμπο­ρι­κοί δεσμοί ανά­με­σα στην Ασία, στην Ευρώ­πη, στην Αφρι­κή ‑και όχι μόνο- με την κατα­σκευή λιμα­νιών, σιδη­ρο­δρό­μων, αερο­δρο­μί­ων, βιο­μη­χα­νι­κών πάρ­κων κ.ά.

«Με δεδο­μέ­νες τις παγκό­σμιες δια­στά­σεις της πρω­το­βου­λί­ας που ανέ­λα­βε ο Κινέ­ζος ηγέ­της πριν από δέκα χρό­νια, δύσκο­λα θα ανέ­με­νε κανέ­νας πως θα έφερ­νε απο­τέ­λε­σμα. (Όμως) οι Κινέ­ζοι φίλοι μας τα κατά­φε­ραν. Είμα­στε ευτυ­χείς που βλέ­που­με αυτή την επι­τυ­χία, διό­τι σημαί­νει πολ­λά για πολ­λούς από μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Xinhua»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο