Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χαμάς: Συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Με αντάλ­λαγ­μα την κατά­παυ­ση του πυρός συζη­τά την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων η Χαμάς, όπως μετα­δί­δουν τα διε­θνή πρα­κτο­ρεία ειδήσεων.

Ενώ το Ισρα­ήλ σε όλους τους τόνους περ­νά­ει το μήνυ­μα ότι οι χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις στη Γάζα είναι ανα­πό­φευ­κτες, το ερώ­τη­μα που τίθε­ται είναι πότε τελι­κά θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν, με ποιο τρό­πο και σε τι εύρος.

Στρα­τιω­τι­κοί ανα­λυ­τές θεω­ρούν, σύμ­φω­να με το Al Jazeera, ότι μια πιθα­νή αιτία για την καθυ­στέ­ρη­ση της έναρ­ξης των χερ­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων είναι ότι οι μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες ακό­μη δεν έχουν στοι­χεία για όλα τα μέρη όπου κρα­τού­νται οι όμη­ροι, τα οποία θα απο­τε­λού­σαν κύριους στό­χους της ανα­με­νό­με­νης επί­θε­σης. Το ισραη­λι­νό επι­τε­λείο θα επι­θυ­μού­σε να έχει όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για αυτές τις τοπο­θε­σί­ες πριν ξεκι­νή­σει την επίθεση.

Την ίδια ώρα, σύμ­φω­να με το CNN, ο στρα­τός του Ισρα­ήλ τονί­ζει ότι η πλειο­νό­τη­τα των ομή­ρων στη Γάζα είναι ζωντα­νοί. Όπως ανα­φέ­ρει το αμε­ρι­κα­νι­κό μέσο, ο ισραη­λι­νός στρα­τός (IDF) δημο­σί­ευ­σε νέες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση των ομή­ρων και των αγνο­ου­μέ­νων που έχουν συλ­λη­φθεί από τη Χαμάς μετά την αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­σή της στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 20 από τους ομή­ρους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ 10–20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών. Δεν είναι σαφές πόσοι όμη­ροι συνο­λι­κά κρα­τού­νται στη Γάζα.

Όπως ανέ­φε­ρε ο ισραη­λι­νός στρα­τός, ο αριθ­μός των αγνο­ου­μέ­νων είναι μετα­ξύ 100 και 200 ατό­μων, ενώ εκπρό­σω­πος των Ταξιαρ­χιών Αλ Κάσαμ, δήλω­σε σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νη δήλω­ση τη Δευ­τέ­ρα ότι ο αριθ­μός είναι του­λά­χι­στον μετα­ξύ 200–250.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο Άμπου Ομπάι­ντα υπο­στή­ρι­ξε ότι οι Ταξιαρ­χί­ες Αλ Κασάμ κρα­τούν περί­που 200 όμη­ρους, ενώ οι υπό­λοι­ποι κρα­τού­νται από άλλους «μαχη­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς» στη Γάζα. Πρό­σθε­σε επί­σης ότι δεν μπο­ρεί να προσ­διο­ρί­σει τον ακρι­βή αριθ­μό των ομή­ρων λόγω των συνε­χών ισραη­λι­νών βομβαρδισμών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο