Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χανιά: Πικετοφορία το Σάββατο ενάντια στη μετατροπή της Σούδας σε κόμβο μεταφοράς επικίνδυνων υλικών

Πικε­το­φο­ρία το Σάβ­βα­το στις 11 το πρωί στην πλα­τεία Δημο­τι­κής Αγο­ράς ενά­ντια στη μετα­τρο­πή της Σού­δας σε κόμ­βο μετα­φο­ράς επι­κίν­δυ­νων υλι­κών διορ­γα­νώ­νει η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Χανί­ων του ΚΚΕ. 

Σύμ­φω­να με απο­κλει­στι­κό δημο­σί­ευ­μα του «Ριζο­σπά­στη» η αμε­ρι­κα­νι­κή βάση στη Σού­δα γίνε­ται «κόμ­βος επι­κίν­δυ­νων υλι­κών» και απο­κα­λύ­πτει ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί «ετοι­μά­ζο­νται να μετα­φέ­ρουν πάνω από 3.600 τόνους επι­κίν­δυ­νου φορτίου!»

Να σημά­νει συνα­γερ­μός! Όχι στη μετα­τρο­πή της Σού­δας σε κόμ­βο μετα­φο­ράς επι­κίν­δυ­νων υλι­κών! Να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του, τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­ση η ΤΕ Χανί­ων του ΚΚΕ.

Ανα­φέ­ρει:

Οι νέες πλη­ρο­φο­ρί­ες που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας επι­βε­βαιώ­νουν για ακό­μη μια φορά τους κιν­δύ­νους που κρύ­βει για τον λαό μας η βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας μας στα σχέ­δια του αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κού άξο­να, με στό­χο τη διεκ­δί­κη­ση μεγα­λύ­τε­ρη μερί­δας του λέο­ντος από την καπι­τα­λι­στι­κή λεία στην περιο­χή. Κίν­δυ­νοι που μπο­ρεί να εκφρα­στούν είτε μέσα από ατύ­χη­μα σε ζώνες όπως η Σού­δα, είτε από τη στο­χο­ποί­η­ση τέτοιων βάσε­ων και υπο­δο­μών από αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, στο πλαί­σιο ευρύ­τε­ρης ανά­φλε­ξης από την κλι­μά­κω­ση στο Ουκρανικό.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα του «Ριζο­σπά­στη», με εντο­λή του Υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας των ΗΠΑ ναυ­λο­με­σί­τες ψάχνουν πλοίο μήκους έως 251 μέτρων, ικα­νό να μετα­φέ­ρει του­λά­χι­στον 241 κοντέι­νερ τύπου TEU (twenty-footequivalentunit), με προ­δια­γρα­φές «συμ­βα­τό­τη­τας και δια­χω­ρι­σμού» υλι­κού HAZMAT – «hazardousmaterial», δηλα­δή «επι­κίν­δυ­νου υλι­κού», που στη διε­θνή βιβλιο­γρα­φία παρα­πέ­μπει σε τοξι­κά χημι­κά, καύ­σι­μα, πυρη­νι­κά από­βλη­τα, αλλά και σε βιο­λο­γι­κούς, χημι­κούς και ραδιο­λο­γι­κούς παράγοντες.

Οι Αμε­ρι­κά­νοι έχουν δώσει τη διευ­κρί­νι­ση ότι το εν λόγω «επι­κίν­δυ­νο υλι­κό» είναι Κατη­γο­ρί­ας Κιν­δύ­νου 1, Υπο­κα­τη­γο­ρί­ες 1.1D (HazardClass 1 material, Divisions 1.1D).

Με βάση των Κώδι­κα Ομο­σπον­δια­κών Κανο­νι­σμών των ΗΠΑ (Code of Federal Regulations) η HazardClass 1 αφο­ρά σε «εκρη­κτι­κά που έχουν κίν­δυ­νο μαζι­κής έκρη­ξης. Μια μαζι­κή έκρη­ξη είναι αυτή που επη­ρε­ά­ζει σχε­δόν ολό­κλη­ρο το φορ­τίο ακα­ριαία». Στην κατη­γο­ρία εμπλέ­κο­νται ουσί­ες και όπλα όπως η νιτρο­γλυ­κε­ρί­νη, ο δυνα­μί­της και οι περισ­σό­τε­ροι τύποι τορπίλων.

Μπαί­νει επί­σης επι­μέ­ρους κάθε κοντέι­νερ να φέρει βάρος 33.400 λίβρες ή 15.160 κιλά ή περί­που 15 τόνους έκα­στο. Άρα, με του­λά­χι­στον 241 κοντέι­νερ μιλά­με για του­λά­χι­στον 3.653 τόνους επι­κίν­δυ­νου μετα­φε­ρό­με­νου φορ­τί­ου, με μόνο ένα πλοίο!

Ως «τόπος εκτέ­λε­σης της σύμ­βα­σης» και «περιο­χή παρά­δο­σης» ανα­φέ­ρε­ται στα σχε­τι­κά έγγρα­φα ο Κόλ­πος της Σού­δας, η βάση που δια­τη­ρούν εδώ οι Αμε­ρι­κα­νοί και ολο­έ­να γιγα­ντώ­νε­ται, σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις της νέας Συμ­φω­νί­ας για τις Βάσεις, με τις δύο δια­δο­χι­κές «επι­και­ρο­ποι­ή­σεις» της, όπως προ­ε­τοι­μά­στη­καν από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέ­χεια υπε­γρά­φη­σαν και υλο­ποιού­νται επί ΝΔ.

Αν σε όλα αυτά προ­στε­θούν οι εξε­λί­ξεις του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος, με τη μετα­τρο­πή της Σού­δας σε Κέντρο Ανε­φο­δια­σμού, Logistics Support Center (LSC), αξί­ας 5 εκατ. δολα­ρί­ων και εμβα­δού 1.360τ.μ., καθώς και το συμ­βό­λαιο ύψους 37 εκατ. δολα­ρί­ων για την κατα­σκευή ενός Κέντρου Επι­κοι­νω­νιών (Communications Center), προ­κει­μέ­νου όπως δια­τεί­νο­νται να μπο­ρέ­σει η βάση να αντα­πο­κρι­θεί «στις προ­κλή­σεις του στρα­τη­γι­κού αντα­γω­νι­σμού σε ένα εξε­λισ­σό­με­νο περι­βάλ­λον απει­λής», εύκο­λα συμπε­ραί­νου­με το μέγε­θος της εμπλο­κής της χώρας μας στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κούς σχε­δια­σμούς, τον στρα­τη­γι­κό ρόλο που παί­ζει σε αυτούς η βάση της Σού­δας στον τόπο μας, η οποία αυτό­μα­τα μετα­τρέ­πε­ται σε μαγνή­τη αντι­ποί­νων από αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Φέρουν ακέ­ραιη την ευθύ­νη όλες οι κυβερ­νή­σεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που όλα αυτά τα χρό­νια, όλες μαζί και εναλ­λάξ, δένουν τη χώρα όλο και πιο σφι­χτά στο άρμα του ΝΑΤΟ, μετα­τρέ­πο­ντάς την σε απέ­ρα­ντη Βάση του θανά­του, συμ­με­τέ­χουν στο αιμα­το­κύ­λι­σμα λαών σε όλη την υφή­λιο και δημιουρ­γούν ατέ­λειω­τες στρα­τιές ξερι­ζω­μέ­νων, όπως αυτή που τις τελευ­ταί­ες μέρες έφτα­σε στο λιμά­νι της Παλαιόχωρας.

Η ΤΕ Χανί­ων του ΚΚΕ καλεί τον λαό μας να οργα­νώ­σει την πάλη του απο­φα­σι­στι­κά, ώστε αυτό το έγκλη­μα να στα­μα­τή­σει ΕΔΩ!

Να συμ­με­τέ­χει μαζι­κά στην πικε­το­φο­ρία, το Σάβ­βα­το 26/11, στις 11π.μ. στην πλα­τεία Δημο­τι­κής Αγο­ράς, απαιτώντας:

Να κλεί­σει ΤΩΡΑ η βάση της Σούδας!

Να στα­μα­τή­σει τώρα ο σχε­δια­σμός για μετα­τρο­πή της Σού­δας σε κόμ­βο για τη μετα­φο­ρά επι­κίν­δυ­νων υλικών.

Να κλεί­σουν όλες οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιο­ποιού­νται ως ορμη­τή­ρια πολέμου!

Να στα­μα­τή­σει αμέ­σως η συμ­με­το­χή και εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και συνο­λι­κό­τε­ρα στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Να στα­μα­τή­σει η απο­στο­λή πολε­μι­κών εφο­δί­ων και μέσων από την Ελλάδα.

Κανέ­να ελλη­νι­κό στρα­τιω­τι­κό σώμα να μη στα­λεί στην Ουκρα­νία, σε χώρες που συνο­ρεύ­ουν με αυτή ή άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές αποστολές.

Κανέ­νας στρα­τευ­μέ­νος, αξιω­μα­τι­κός ή υπα­ξιω­μα­τι­κός εκτός συνόρων.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο