Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες κόσμου αποθέωσαν τον Νίκο Γκάλη, τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία και την Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ

Περί­που 14.000 φίλοι του μπά­σκετ και της Εθνι­κής Ομά­δας τίμη­σαν τον ανε­πα­νά­λη­πτο Νίκο Γκά­λη στο περι­θώ­ριο του φιλι­κού αγώ­να της Ελλά­δας με την Σλο­βε­νία, σε μία βρα­διά αφιε­ρω­μέ­νη απο­κλει­στι­κά στον «μύθο» του ελλη­νι­κού μπά­σκετ, καθώς η ΕΟΚ απέ­συ­ρε τη «γαλα­νό­λευ­κη» φανέ­λα του στην ορο­φή του κλει­στού γηπέ­δου του ΟΑΚΑ.

Λίγο μετά τις 19:00 τα φώτα έσβη­σαν, ο κόσμος σηκώ­θη­κε όρθιος κι απο­θέ­ω­σε τον άνθρω­πο που άλλα­ξε την πορεία και την Ιστο­ρία του ελλη­νι­κού μπάσκετ.

Λίγο πριν βγει στο παρ­κέ, ο Νίκος Γκά­λης συνα­ντή­θη­κε στους δια­δρό­μους των απο­δυ­τη­ρί­ων με τον Ομο­σπον­δια­κό προ­πο­νη­τή, Δημή­τρη Ιτού­δη κι αστειευό­με­νος τον ρώτη­σε αν θα τον… έβα­ζε στο φιλι­κό με τους Σλο­βέ­νους, με τον τεχνι­κό της «γαλα­νό­λευ­κης» ομά­δας να απα­ντά­ει «…αυτή θα ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη ευλο­γία της ζωής μου».

Με σκη­νές, βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες από μεγά­λες στιγ­μές του με την Εθνι­κή Ομά­δα, την οποία οδή­γη­σε στην κορυ­φή της Ευρώ­πης το 1987, ένα μεγά­λο «ευχα­ρι­στού­με για όλα» στα matrix του κλει­στού του ΟΑΚΑ, και υπό τους ήχους του… final countdown, το ελλη­νι­κό μπά­σκετ απέ­νει­με τους τίτλους τιμής που άξι­ζε κι αξί­ζει ο κορυ­φαί­ος όλων.

Ο Γκά­λης χαι­ρέ­τι­σε πρώ­τα τους παί­κτες της Εθνι­κής Σλο­βε­νί­ας (είχε θερ­μό ενα­γκα­λι­σμό με τον Λού­κα Ντόν­τσιτς), ακο­λού­θως τους αθλη­τές και το τιμ της Εθνι­κής Ελλά­δος, προ­τού δει με δάκρυα στα μάτια (εν μέσω συγκλο­νι­στι­κής απο­θέ­ω­σης) μία τερά­στια φανέ­λα με το Νο4 που φορού­σε στη «γαλα­νό­λευ­κη» να ανε­βαί­νει στον ουρα­νό του Ολυ­μπια­κού Στα­δί­ου, ως παντο­τι­νό σύμ­βο­λο του ελλη­νι­κού μπάσκετ.

Μετά από ένα εκπλη­κτι­κό standing ovation πολ­λών λεπτών από τον κόσμο που φώνα­ζε ρυθ­μι­κά το όνο­μά του, ο Νίκος Γκά­λης βρα­βεύ­τη­κε κι από τον γ.γ. της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή για την προ­σφο­ρά του στο άθλη­μα, ενώ ακο­λού­θη­σε αντί­στοι­χη βρά­βευ­ση κι από τον πρό­ε­δρο της ΕΟΚ, Βαγ­γέ­λη Λιόλιο.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο