Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες τα θύματα της χολέρας που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των χολέ­ρας ξεπέ­ρα­σε το μισό εκα­τομ­μύ­ριο στην Υεμέ­νη, όπου η επι­δη­μία από τα τέλη Απρι­λί­ου έχει ήδη κοστί­σει τη ζωή σε σχε­δόν 2.000 ανθρώ­πους, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία αυτή του ΟΗΕ, 503.484 ύπο­πτα κρού­σμα­τα και 1.975 θάνα­τοι που οφεί­λο­νται στη χολέ­ρα έχουν κατα­γρα­φεί σ‘ αυτή την κατε­στραμ­μέ­νη από τον πόλε­μο χώρα.

Ο ΠΟΥ σημειώ­νει ότι η ταχύ­τη­τα με την οποία εξα­πλώ­νε­ται η επι­δη­μία έχει σαφώς επι­βρα­δυν­θεί από τις αρχές Ιου­λί­ου, όμως προει­δο­ποί­η­σε πως η νόσος εξα­κο­λου­θεί να προ­σβάλ­λει περί­που 5.000 ανθρώ­πους την ημέρα.

Η χολέ­ρα που πλήτ­τει το λαό της Υεμέ­νης είναι ένα από τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης και του ναυ­τι­κού απο­κλει­σμού που έχουν επι­βά­λει η Σαου­δι­κή Αρα­βία και οι σύμ­μα­χοί της με τη στή­ρι­ξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Οι τρο­με­ρές συνέ­πειες της επέμ­βα­σης στη χώρα αυτή της Αρα­βι­κής Χερ­σο­νή­σου απο­τυ­πώ­νο­νται και στο γεγο­νός ότι το 50% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού της, που είναι σχε­δόν 28 εκα­τομ­μύ­ρια, υπο­σι­τί­ζε­ται σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις του ΟΗΕ τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη. Τα ίδια στοι­χεία ανα­φέ­ρουν ότι οκτώ στα δέκα παι­διά πλήτ­το­νται από τον υπο­σι­τι­σμό και κάθε 10 λεπτά ένα παι­δί πεθαί­νει εξαι­τί­ας ασθε­νειών που θα μπο­ρού­σαν να έχουν προληφθεί!

Έπει­τα από μια πρώ­τη επι­δη­μία πέρυ­σι, η χολέ­ρα επα­νεμ­φα­νί­σθη­κε τον Απρί­λιο σ‘ αυτή τη φτω­χή χώρα των 27 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, όπου η σύγκρου­ση περι­πλέ­κει τις παρα­δό­σεις φαρ­μά­κων και την άφι­ξη της διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κής βοήθειας.

Εκα­τομ­μύ­ρια Υεμε­νί­τες δεν έχουν πόσι­μο νερό, κάτι που διευ­κο­λύ­νει τη διά­δο­ση της επιδημίας.

“Το προ­σω­πι­κό υγεί­ας στην Υεμέ­νη εργά­ζε­ται σε επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες”, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ Τέντρος Αντα­νόμ Γεμπρεγέσους.

“Χιλιά­δες άνθρω­ποι είναι άρρω­στοι, όμως δεν υπάρ­χουν αρκε­τά νοσο­κο­μεία, φάρ­μα­κα, πόσι­μο νερό”, ανα­φέ­ρει ακό­μη προ­σθέ­το­ντας πως πολ­λοί για­τροί και νοση­λευ­τές έχουν να πλη­ρω­θούν εδώ και σχε­δόν έναν χρόνο.

Σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, πάνω από το 99% των προ­σώ­πων που προ­σβάλ­λο­νται από τη χολέ­ρα μπο­ρούν να επι­βιώ­σουν, αν έχουν πρό­σβα­ση σε υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Όμως περισ­σό­τε­ροι από 15 εκα­τομ­μύ­ρια Υεμε­νί­τες δεν έχουν καμιά πρό­σβα­ση σε στοι­χειώ­δη περίθαλψη.

Ο Τέντρος κάλε­σε τα μέρη της σύγκρου­σης, που από τον Μάρ­τιο 2015 έχει ήδη στοι­χί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 8.300 ανθρώ­πους, να ανα­ζη­τή­σουν επει­γό­ντως μια πολι­τι­κή λύση.

“Οι Υεμε­νί­τες δεν μπο­ρούν πια να ανέ­χο­νται άλλο αυτή την κατά­στα­ση. Έχουν ανά­γκη την ειρή­νη για να ανοι­κο­δο­μή­σουν τη ζωή και τη χώρα τους”, υπογράμμισε.

Πηγες: 902.gr — dialogos.com.cy

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο