Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ένα καθη­με­ρι­νό συμπλή­ρω­μα δια­τρο­φής φτιαγ­μέ­νο από χυμό παν­τζα­ριού που δόθη­κε για δώδε­κα εβδο­μά­δες σε άτο­μα με χρό­νια απο­φρα­κτι­κή πνευ­μο­νο­πά­θεια, μεί­ω­σε την αρτη­ρια­κή πίε­σή τους και βελ­τί­ω­σε την από­στα­ση που οι ασθε­νείς μπο­ρού­σαν να περ­πα­τή­σουν σε έξι λεπτά. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας δημο­σιεύ­θη­καν στο περιο­δι­κό «European Respiratory Journal».

Η χρό­νια απο­φρα­κτι­κή πνευ­μο­νο­πά­θεια (ΧΑΠ) είναι μια σοβα­ρή πάθη­ση των πνευ­μό­νων που επη­ρε­ά­ζει περί­που 400 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους παγκο­σμί­ως. Προ­κα­λεί δυσκο­λί­ες στην ανα­πνοή και περιο­ρί­ζει σοβα­ρά την ικα­νό­τη­τα των ανθρώ­πων για σωμα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Αυξά­νει επί­σης τον κίν­δυ­νο καρ­δια­κών προ­σβο­λών και εγκε­φα­λι­κών επεισοδίων.

Η έρευ­να, που διε­ξή­χθη από ερευ­νη­τές του Imperial College του Λον­δί­νου, εξέ­τα­σε τα οφέ­λη της λήψης μια φορά την ημέ­ρα ενός συμπυ­κνω­μέ­νου συμπλη­ρώ­μα­τος χυμού παν­τζα­ριού που έχει υψη­λή περιε­κτι­κό­τη­τα σε νιτρι­κά άλα­τα (70 ml συμπυ­κνω­μέ­νου χυμού με 400 mg νιτρι­κών αλά­των) ένα­ντι ενός εικο­νι­κού χυμού παν­τζα­ριού που έμοια­ζε και είχε την ίδια γεύ­ση αλλά είχαν αφαι­ρε­θεί τα νιτρι­κά άλατα.

Μέχρι σήμε­ρα υπάρ­χουν κάποιες ενδεί­ξεις ότι ο χυμός παν­τζα­ριού θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από τους αθλη­τές για τη βελ­τί­ω­ση της από­δο­σής τους, ενώ κάποιες βρα­χυ­πρό­θε­σμες μελέ­τες εντό­πι­σαν ότι τα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα νιτρι­κών αλά­των στο αίμα μπο­ρούν να αυξή­σουν τη δια­θε­σι­μό­τη­τα του μονο­ξει­δί­ου του αζώ­του, που βοη­θά τα αιμο­φό­ρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Στη νέα μελέ­τη συμ­με­τεί­χαν 81 άτο­μα με χρό­νια απο­φρα­κτι­κή πνευ­μο­νο­πά­θεια, των οποί­ων η συστο­λι­κή αρτη­ρια­κή πίε­ση ήταν μεγα­λύ­τε­ρη από 130 mmHg. Όπως δια­πι­στώ­θη­κε, όσοι έλα­βαν το πλού­σιο σε νιτρι­κά άλα­τα συμπλή­ρω­μα παρου­σί­α­σαν μέση μεί­ω­ση της συστο­λι­κής αρτη­ρια­κής πίε­σης κατά 4,5 mmHg σε σύγκρι­ση με όσους έλα­βαν το εικο­νι­κό φάρ­μα­κο. Υπήρ­ξε επί­σης μια μέση αύξη­ση περί­που 30 μέτρων στο πόσο μακριά μπο­ρού­σαν να περ­πα­τή­σουν οι ασθε­νείς σε έξι λεπτά.

Ο επι­κε­φα­λής της μελέ­της, καθη­γη­τής, Νίκο­λας Χόπ­κιν­σον, χαρα­κτή­ρι­σε τα απο­τε­λέ­σμα­τα «πολύ ελπι­δο­φό­ρα, αλλά θα πρέ­πει να επι­βε­βαιω­θούν σε μεγα­λύ­τε­ρες, μακρο­πρό­θε­σμες μελέτες».

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση ΕΔΩ

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο