Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαράδεκτη τροπολογία για την αμαρτωλή “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”: Το ΚΚΕ την καταψηφίζει

Με τρο­πο­λο­γία που κατα­τέ­θη­κε το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας, στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών για την «ανά­πτυ­ξη», η κυβέρ­νη­ση αλλά­ζει τη σύν­θε­ση αλλά και τις αρμο­διό­τη­τες της εται­ρεί­ας του δήμου Αθη­ναί­ων «Ανά­πλα­ση Αθή­νας ΑΕ», πετώ­ντας εκτός τους εκπρο­σώ­πους του δήμου, με ολο­φά­νε­ρη πρό­θε­ση να ενι­σχύ­σει τη λει­τουρ­γία της εται­ρεί­ας ως εργα­λείο εξυ­πη­ρέ­τη­σης επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων που ορέ­γο­νται «φιλέ­τα» της πόλης, απα­ξιώ­νο­ντας κι άλλο την όποια λογο­δο­σία προ­βλε­πό­ταν μέχρι τώρα.

Η εται­ρεία είχε συστα­θεί επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της πρω­τεύ­ου­σας και το 2020, επί ΝΔ, τρο­πο­ποι­ή­θη­κε η σύν­θε­σή της. Ανή­κε στον δήμο Αθη­ναί­ων, είχε πρό­ε­δρο τον προη­γού­με­νο δήμαρ­χο, Κ. Μπα­κο­γιάν­νη, ενώ στο ΔΣ συμ­με­τεί­χαν δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι των παρα­τά­ξε­ων ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ. Αντι­κεί­με­νό της ήταν η προ­ώ­θη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, μέσω ανα­πλά­σε­ων και μεγά­λων έργων. Ετσι, «έτρε­ξε» το έργο — φιά­σκο του «Μεγά­λου Περι­πά­του» στην Πανε­πι­στη­μί­ου, που χρυ­σο­πλή­ρω­σαν οι δημό­τες της πρω­τεύ­ου­σας, διά­φο­ρα έργα στην Βασι­λίσ­σης Ολγας και άλλα.

Με την κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία η εται­ρεία και οι αρμο­διό­τη­τές της απο­κτούν πανελ­λα­δι­κό χαρα­κτή­ρα. Το ΚΚΕ κατήγ­γει­λε την τρο­πο­λο­γία και τόνι­σε ότι την κατα­ψη­φί­ζει.

Την από­συρ­ση της τρο­πο­λο­γί­ας ζήτη­σε ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρου­λά­κης, κατη­γο­ρώ­ντας την κυβέρ­νη­ση ότι «με την από­φα­ση αυτή επι­χει­ρεί­ται να ματαιω­θεί ο οικο­νο­μι­κός και δια­χει­ρι­στι­κός έλεγ­χος που η νέα δημο­τι­κή αρχή προ­τί­θε­ται να διε­νερ­γή­σει στην εται­ρεία αυτή και στα πεπραγ­μέ­να της». Φυσι­κά, άφη­σε εκτός κάδρου τον σκο­πό αυτής της εται­ρεί­ας, την προ­ώ­θη­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, όπως γίνο­νταν και έως τώρα, με τη «σκέ­πη» της δημο­τι­κής αρχής.

Της τρο­πο­λο­γί­ας υπε­ρα­μύν­θη­κε ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας, Μ. Βορί­δης, απα­ντώ­ντας στον πρό­ε­δρο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρ­νη­ση δεν αλλά­ζει μόνο τη σύν­θε­ση της διοί­κη­σης στη συγκε­κρι­μέ­νη εται­ρεία αλλά επε­κτεί­νει τις αρμο­διό­τη­τές της και σε άλλους δήμους της χώρας, καθώς θα ανα­λαμ­βά­νει αστι­κές ανα­πλά­σεις σε όλη την Ελλά­δα, γεγο­νός που δεν μπο­ρεί να γίνει με επι­κε­φα­λής τον πρώ­ην δήμαρ­χο της Αθή­νας και πλέ­ον η διοί­κη­σή της θα ορί­ζε­ται από το Ελλη­νι­κό Δημόσιο.

Την από­συρ­ση της τρο­πο­λο­γί­ας ζήτη­σε και η παρά­τα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθήνας.

ΚΚΕ
Εργαλείο εξυπηρέτησης
επιχειρηματικών
συμφερόντων

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανα­κοί­νω­ση για την κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία για την «Ανά­πλα­ση Αθή­νας ΑΕ»:

«Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει την απα­ρά­δε­κτη κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία για την “Ανά­πλα­ση Αθή­νας ΑΕ”, που πετά­ει έξω από τη διοί­κη­ση την εκπρο­σώ­πη­ση του δήμου Αθη­ναί­ων, προ­φα­νώς λόγω της αλλα­γής της δημο­τι­κής αρχής. Αντί­στοι­χα, το ΚΚΕ είχε κατα­ψη­φί­σει τη δημιουρ­γία της συγκε­κρι­μέ­νης “αμαρ­τω­λής” εται­ρεί­ας το 2018 από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τρο­πο­ποί­η­ση της σύν­θε­σης του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου από την κυβέρ­νη­ση ΝΔ το 2020.

Σκο­πός ύπαρ­ξης αυτής της εται­ρεί­ας ήταν και παρα­μέ­νει — κάτι που απο­δεί­χθη­κε περί­τρα­να τα προη­γού­με­να χρό­νια — να απο­τε­λεί ένα εργα­λείο για την προ­ώ­θη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων μεγά­λων ομί­λων του του­ρι­σμού, του εμπο­ρί­ου, της εστί­α­σης στην Αθή­να και σε άλλες περιο­χές, μέσω ανα­πλά­σε­ων και μεγά­λων έργων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα τέτοιων έργων είναι ο δια­βό­η­τος “Μεγά­λος Περί­πα­τος”, ο οποί­ος πριν υλο­ποι­η­θεί από την “Ανά­πλα­ση ΑΕ”, είχε απο­φα­σι­στεί από κοι­νού από την παρά­τα­ξη της ΝΔ του δημάρ­χου Μπα­κο­γιάν­νη μαζί με τις παρα­τά­ξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Γολ­γο­θάς για χιλιά­δες οδη­γούς και κατοί­κους ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ» της Αθήνας

Όλες οι κυβερ­νή­σεις ήθε­λαν και θέλουν ένα εργα­λείο που δεν θα λογο­δο­τεί καν σε αιρε­τά όργα­να και σήμε­ρα αυτό το επι­χει­ρεί ακό­μη πιο ωμά και απρο­κά­λυ­πτα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Αλλω­στε, 5 χρό­νια από τη δημιουρ­γία της, ποτέ δεν έχει έρθει στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Αθή­νας κάποιος απο­λο­γι­σμός, ούτε για τα έργα που προ­ω­θού­νται, ούτε για τα κον­δύ­λια — κοι­νο­τι­κά ή κρα­τι­κά — που δια­χει­ρί­ζε­ται, ούτε για τις προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού που έγι­ναν. Για αυτό τερά­στιες ευθύ­νες έχει πρω­τί­στως η απερ­χό­με­νη διοί­κη­ση του δήμου, του δημάρ­χου της ΝΔ, αλλά και οι εκπρό­σω­ποι των παρα­τά­ξε­ων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της “Ανά­πλα­σης ΑΕ”, οι οποί­οι δεν έθε­σαν κάποιο θέμα δια­χεί­ρι­σης, διευ­κο­λύ­νο­ντας ουσια­στι­κά τη διοί­κη­ση Μπα­κο­γιάν­νη να προ­ω­θεί τα σχέ­δια ανα­πλά­σε­ων και έργων που καμία σχέ­ση δεν είχαν με τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις ανά­γκες των κατοί­κων της Αθήνας».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο