Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όπου φύγει φύγει οι κάτοικοι δεκάδων χωριών ανά την Ελλάδα για να σωθούν και ο Κυρ. Μητσοτάκης μοιράζει διαβεβαιώσεις!!!

Αστα­μά­τη­τη η φωτι’α στην Εύβοια, επι­κίν­δυ­νη ανα­ζω­πή­ρω­ση στη Βαρυ­μπό­μπη, κάτοι­κοι δεκά­δων χωριών ανα την Ελλά­δα εγκα­τα­λεί­πουν τα χωριά τους για να σώσουν τη ζωή του τους και ας χαθεί το βιός τους και ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης μοι­ρά­ζει δια­βε­βαί­ω­σεις ότι «κάνου­με το καλύ­τε­ρο δυνατό» .…

Ένα πρω­το­φα­νές έγκλη­μα σε βάρος της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού, ο οποί­ος βιώ­νει με οδυ­νη­ρό τρό­πο τις συνέ­πειες από την απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προστασίας.

Ένα έγκλη­μα απο­τέ­λε­σμα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που δια­χρο­νι­κά, επί όλων των κυβερ­νή­σε­ων, κατα­πα­τά τις λαϊ­κές ανά­γκες και αρνεί­ται να στη­ρί­ξει, να χρη­μα­το­δο­τή­σει την προ­στα­σία των δασών, τη δασο­πυ­ρό­σβε­ση και παρα­δί­νει τα δάση στα μεγαλοσυμφέροντα.

Εκκενώνονται και άλλα χωριά στη Βόρειο Εύβοια

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από την Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας ελή­φθη από­φα­ση να εκκε­νω­θούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερα­σιά και Αχλά­δι του Δήμου Μαντου­δί­ου- Λίμνης — Αγ. Αννης

Βαρυπόμπη: Τρεις αναζωπυρώσεις

Τρεις σοβα­ρές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που έχουν πάρει δια­στά­σεις στη Βαρυ­μπό­μπη έχουν προ­κα­λέ­σει μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση της Πυροσβεστικής.

Η πιο σημα­ντι­κή σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση, είναι προς το Ολυ­μπια­κό χωριό για αυτό και εστά­λη μήνυ­μα από το 112 για εκκέ­νω­ση της Ιππο­κρα­τεί­ου Πολι­τεί­ας και της Δρο­σο­πη­γής. Σύμ­φω­να με το μήνυ­μα οι κάτοι­κοι από την Ιππο­κρά­τειο Πολι­τεία πρέ­πει να κατευ­θυν­θούν προς εθνι­κή οδό Αθη­νών – Λαμί­ας και από Δρο­σο­πη­γή προς Αφί­δνες και Ωροπό.

Ακο­λού­θη­σε δεύ­τε­ρο μήνυ­μα από το 112 προς τους κατοί­κους του Κρυο­νε­ρί­ου να κλεί­σουν καμι­νά­δες, παρά­θυ­ρα και πόρ­τες για να μην μπουν καύ­τρες στα σπί­τια τους. Η δεύ­τε­ρη ανα­ζω­πύ­ρω­ση είναι μέσα στα πρώ­ην βασι­λι­κά κτή­μα­τα και η τρί­τη στο ρέμα της Χελι­δο­νούς κοντά στις Αδά­μες. Και οι τρεις καί­νε κομ­μά­τια του δάσους που είχαν γλι­τώ­σει μέχρι στιγμής.

Στο σημείο σπεύ­δουν πέντε ελι­κό­πτε­ρα και ένα αερο­σκά­φος, ενώ υπάρ­χουν ήδη ισχυ­ρές επί­γειες δυνάμεις.

Καλαμάτα: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Μέλπεια- Έχουν εκκενωθεί συνολικά εννέα κοινότητες

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε χθες το από­γευ­μα, στην περιο­χή Μέλ­πεια του Δήμου Οιχα­λί­ας, στην Μεσ­ση­νία, ενώ ήδη έχει δοθεί εντο­λή για τη εκκέ­νω­ση των κοι­νο­τή­των Δια­βο­λί­τσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Επί­σης, πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις επι­χει­ρούν στο πύρι­νο μέτω­πο που βρί­σκε­ται κοντά στην κοι­νό­τη­τα Καρ­νά­σι, ώστε να ανα­κό­ψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοι­κη­μέ­νη περιοχή.

Στο μετα­ξύ, από χθες το μεση­μέ­ρι που εκδη­λώ­θη­κε η φωτιά, εκτός από τις κοι­νό­τη­τες Δια­βο­λί­τσι και Άνω και Κάτω Μέλ­πεια, έχουν εκκε­νω­θεί άλλες έξι και συγκε­κρι­μέ­να οι κοι­νό­τη­τες, Μονα­στη­ρά­κι, Βρά­χος, Άγιοι Θεό­δω­ροι, Παρα­πού­γκι, Καρ­νά­σι και Δεσύλλα.

Συνολικά δεκαεννέα κοινότητες έχουν εκκενωθεί προληπτικά στην Ηλεία λόγω της φωτιάς

Εντο­λή για την προ­λη­πτι­κή εκκέ­νω­ση δεκα­εν­νέα κοι­νο­τή­των της Ηλεί­ας έχει δοθεί από χθες το μεση­μέ­ρι που εκδη­λώ­θη­κε η φωτιά στην περιο­χή Ηρά­κλεια, του δήμου Αρχαί­ας Ολυμπίας.

Η πλέ­ον πρό­σφα­τη είναι η εντο­λή, στις 3 το μεση­μέ­ρι, για την προ­λη­πτι­κή εκκέ­νω­ση της κοι­νό­τη­τας Φρί­ξα, λόγω του πύρι­νου μετώ­που που βρί­σκε­ται σε εξέλιξη.

Από χθες μέχρι και σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι έχουν εκκε­νω­θεί προ­λη­πτι­κά η Αρχαία Ολυ­μπία και οι κοι­νό­τη­τες Δήλι­ζα, Πεύ­κες, ‘Ανω — Κάτω Λού­βρο, Μου­ριά, Λινά­ρια, Καμ­μέ­να, Βίλ­λια, Χελι­δό­νι, Μιρά­κα, Πελό­πιο, Πλά­τα­νος, Καυ­κα­νιά, Ηρά­κλεια, Κοσκι­νά, Μάγει­ρα και Κλαδέο.

Μήνυμα 112 για εκκενώσεις χωριών στα Γρεβενά

Μήνυ­μα στάλ­θη­κε μέσω του 112 σε όσους βρί­σκο­νται στις περιο­χές Κέντρο, Νησί, Αγα­λαί­οι, Δίπο­ρο Γρε­βε­νών να εκκε­νώ­σουν τους οικι­σμούς τους.

Συγκε­κρι­μέ­να τα μηνύ­μα­τα ανα­φέ­ρουν: «Αν βρί­σκε­στε στους οικι­σμούς Κέντρο, Νησί, Αγα­λαί­οι, Δίπο­ρο Γρε­βε­νών, εκκε­νώ­στε τώρα προς Ιτέα. Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην περιο­χή σας».

Στο έργο της πυρό­σβε­σης συμ­με­τέ­χουν 21 πυρο­σβέ­στες με 7 οχήματα.

Εκκένωση και στη Φωκίδα

Την εκκέ­νω­ση του χωριού Ελαία πού βρί­σκε­ται δυτι­κά της Ιτέ­ας ζήτη­σε η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία ώστε να απο­μα­κρυν­θούν οι κάτοι­κοι από την περιο­χή λόγω της πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­κε πριν από περί­που μία ώρα σε χαμη­λή βλά­στη­ση και βοη­θού­με­νη από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους πήρε αμέ­σως μεγά­λες δια­στά­σεις και κινή­θη­κε απει­λη­τι­κά στο χωριό Ελαία. Οι κάτοι­κοι ενη­με­ρώ­θη­καν να μετα­βούν προς Αγιο Σπυ­ρί­δω­να ενώ πριν λίγο για εγκα­τά­λει­ψη των σπι­τιών τους κλή­θη­καν και οι κάτοι­κοι της Καλλιθέας.

Η πυρ­κα­γιά πέρα­σε πάρα πολύ κοντά στο χωριό Ελαία, έκα­ψε ορι­σμέ­να σπί­τια και συνε­χί­ζει να καί­ει χαμη­λή βλά­στη­ση και ελιές αλλά έχει απο­μα­κρυν­θεί ο κίν­δυ­νος για το χωριό.

Στην περιο­χή έχουν μετα­φερ­θεί πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις τόσο από τη Φωκί­δα όσο και από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή προ­σπα­θώ­ντας να ανα­κό­ψουν την πορεία της φωτιάς

Το χωριό Ελαία είναι βόρεια από τα παρα­λια­κά χωριά Γλυ­φά­δα, Σπη­λιά, ‘Αγιος Σπυ­ρί­δων αλλά και το νησί Τριζόνια.

Στην πυρ­κα­γιά που κατα­καί­ει χορ­το­λι­βα­δι­κής έκτα­ση, συμ­με­τέ­χουν 14 πυρο­σβέ­στες, 6 οχή­μα­τα και δύο πετζετέλ.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο