Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όσα δεν λένε τα βιβλία, τα είπαν οι κερκίδες της Ομόνοιας και της Σαλαμίνας

Η επέ­τειος της 28η Οκτω­βρί­ου δεν ήταν μόνο στους δρό­μους της παρέ­λα­σης του περα­σμέ­νου Σαβ­βά­του. Το αντι­φα­σι­στι­κό ΟΧΙ του ελλη­νι­κού λαού και η επο­ποι­ία της Εθνι­κής Αντί­στα­σης που ακο­λού­θη­σε στα χρό­νια της φασι­στι­κής κατο­χής της Ελλά­δας ήταν και στις κερ­κί­δες του περα­σμέ­νου Σαββατοκύριακου.

Οι φίλα­θλοι της Ομό­νοιας και της Νέας Σαλα­μί­νας υπεν­θύ­μι­σαν το αντι­φα­σι­στι­κό περιε­χό­με­νο της 28ης Οκτω­βρί­ου αλλά και το ρόλο που δια­δρα­μά­τι­σε το ΕΑΜ (Εθνι­κό Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Μέτω­πο) στην αντί­στα­ση. Οι μεν οργα­νω­μέ­νοι οπα­δοί της Ομό­νοιας, η «Θύρα 9» ανάρ­τη­σαν πανό, κατά τη διάρ­κεια του παι­χνι­διού Ομό­νοια-Ανόρ­θω­ση στο ΓΣΠ το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το,  με το σύν­θη­μα «Λαέ θυμή­σου το χώμα που πατάς λευ­τέ­ρω­σε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι δε “RedRebels” της Νέας Σαλα­μί­νας στο ματς της ομά­δας τους την Κυρια­κή με τον Ολυ­μπια­κό Λευ­κω­σία στο Μακά­ριο, ύψω­σαν το δικό τους πανό με το σύν­θη­μα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, ο δρό­μος των λαών».
Ως γνω­στό, ούτε η δικτα­το­ρία του Μετα­ξά ούτε ο υπό­λοι­πος αστι­κός πολι­τι­κός κόσμος της Ελλά­δας είχε διά­θε­ση για ουσια­στι­κή αντί­στα­ση στο χιτλε­ρο­φα­σι­σμό και στην κατο­χή της χώρας από τα γερ­μα­νι­κά, ιτα­λι­κά και βουλ­γα­ρι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Η αντί­στα­ση ήταν έργο του ίδιου του ελλη­νι­κού λαού, με κινη­τή­ρια δύνα­μη και οργα­νω­τή το ΕΑΜ που ιδρύ­θη­κε με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ το 1941 και ήταν το μεγα­λύ­τε­ρο αντι­στα­σια­κό μέτω­πο κατά της διάρ­κειας της τρι­πλής Κατο­χής της Ελλά­δας. Το ΕΑΜ, με σύν­θη­μα στην προ­με­τω­πί­δα του λευ­τε­ριά και τη λαϊ­κή κυριαρ­χία, έφτα­σε τα 2 εκα­τομ­μύ­ρια μέλη έχο­ντας όμως την εμπι­στο­σύ­νη της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του ελλη­νι­κού λαού.

omonoia2

Το ΕΑΜ ίδρυ­σε και το στρα­τιω­τι­κό του σκέ­λος, τον ΕΛΑΣ (Ελλη­νι­κό Λαϊ­κός Απε­λευ­θε­ρω­τι­κός Στρα­τός) με αρχι­κα­πε­τά­νιο το θρυ­λι­κό Άρη Βελου­χιώ­τη. Ο μόνι­μος ΕΛΑΣ απο­τε­λού­νταν από σχε­δόν 77.500 έμπει­ρους μαχη­τές έχο­ντας στο πλευ­ρό τους 50000 έφε­δρους και ξεκί­νη­σε τον ένο­πλο αγώ­να ενά­ντια στους ναζί στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα. Δίνο­ντας εκα­το­ντά­δες μάχες ο ΕΛΑΣ υπο­χρέ­ω­νε τους Γερ­μα­νούς να έχουν απο­κλει­στι­κά στην Ελλά­δα 4–5 μεραρ­χί­ες ενώ προ­ξε­νού­σε τερά­στιες απώ­λειες στους κατα­κτη­τές. Η πτέ­ρυ­γα νεο­λαί­ας του ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελ­λα­δι­κή Οργά­νω­ση Νέων) έφτα­σε τις 650 χιλιά­δες μέλη που απο­τε­λού­σαν επί­σης μια τερά­στια και ισχυ­ρή δύνα­μη. Το ΕΑΜ κινη­το­ποιού­σε το λαό στην αντί­στα­ση, οργά­νω­νε τη λαϊ­κή αλλη­λεγ­γύη για να σωθούν οι Έλλη­νες από την πεί­να που θέρι­ζε στα χρό­νια της κατο­χής ενώ πρω­το­στά­τη­σε στην πάλη για να ματαιω­θεί η επι­στρά­τευ­ση και έτσι ούτε ένας Έλλη­νας εργά­της δεν στάλ­θη­κε για να δου­λέ­ψει στα γερ­μα­νι­κά εργο­στά­σια, με εξαί­ρε­ση αυτούς που είχαν συλ­λά­βει ομή­ρους οι Γερ­μα­νοί. Για τους αγώ­νες του ενά­ντια στον κατα­κτη­τή, το ΕΑΜ πλή­ρω­σε βαρύ φόρο αίμα­τος. Μόνο οι εκτε­λε­σθέ­ντες, μέλη και οπα­δοί του, υπο­λο­γί­ζο­νται σε 48.000 ενώ χιλιά­δες άλλοι ΕΑΜί­τες χάθη­καν στα ολο­καυ­τώ­μα­τα και τις κακουχίες.

Είναι για να τσα­κι­στεί αυτό ακρι­βώς το κίνη­μα και ο αγώ­νας του για μια Ελλά­δα ελεύ­θε­ρη και με το λαό αφέ­ντη της που, αμέ­σως μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση της χώρας, συνα­σπί­στη­καν οι συνερ­γά­τες των ναζί, ο αστι­κός πολι­τι­κός κόσμος και οι Αγλ­λο­α­με­ρι­κά­νοι, προ­κα­λώ­ντας τον εμφύ­λιο πόλε­μο και αιμα­το­κυ­λί­ζο­ντας τον ελλη­νι­κό λαό επί τρία χρόνια.

Αυτές τις αλή­θειες που «λεί­πουν» από τα σχο­λι­κά βιβλία και τους επί­ση­μους εορ­τα­σμούς, υπεν­θύ­μι­σαν με τα πανό τους οι οργα­νω­μέ­νοι οπα­δοί της Ομό­νοιας Λευ­κω­σία και της Νέας Σαλα­μί­νας Αμμο­χώ­στου. Όσα δεν λένε τα βιβλία, ας τα λένε οι κερκίδες.

Εξ ευω­νύ­μων / dialogos.com.cy

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο