Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν κατηγορούσαν τον Σαράφη για…δοσιλογισμό!

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο ένδο­ξος στρα­τη­γός Στέ­φα­νος Σαρά­φης-ως συνέ­πεια της αγγλι­κής επέμ­βα­σης στην Ελλά­δα τον Δεκέμ­βρη του 1944 και σε συνέ­χεια του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπεριαλισμού –

σε συνερ­γα­σία με το αστι­κό καθε­στώς, μαζί με τους άλλους αγω­νι­στές υπο­βλή­θη­κε σε μεγά­λες δοκι­μα­σί­ες , ως «αμοι­βή» για την αντι­στα­σια­κή του δράση.

Να σημειώ­σου­με εδώ ότι ο Σαρά­φης, που δύο φορές πιά­στη­κε, πριν βγει στον ΕΛΑΣ, από τους παλιούς κατα­κτη­τές και αφέ­θη­κε σύντο­μα ελεύ­θε­ρος, δέχτη­κε στη χώρα μας όλη τη μισαλ­λο­δο­ξία των μοναρ­χο­φα­σι­στών, ακό­μα και παλιών συμπο­λε­μι­στών του.

Εκτο­πί­ζε­ται στη Λήμνο, από το 1946 έως το 1948 και σε συνέ­χεια στη Μακρό­νη­σο, όπου γνω­ρί­ζει από κοντά το εγκλη­μα­τι­κό όργιο των ιδρυ­τών της, ανά­με­σα στους οποί­ους φιγου­ρά­ρουν παλιοί του γνώ­ρι­μοι, όπως ο στρα­τη­γός Βεντή­ρης, ο Παν. Κανελ­λό­που­λος κ.ά.

Ο στρα­τη­γός, μαθη­μέ­νος στις διώ­ξεις δεν θα υπο­κύ­ψει ούτε αυτή τη φορά, δεν θα λυγίσει.

Όμως σαν να μην έφτα­ναν όλα αυτά κατη­γο­ρή­θη­κε και για…δοσιλογισμό. Όταν οι πραγ­μα­τι­κοί δοσί­λο­γοι κυκλο­φο­ρού­σαν ελεύ­θε­ροι και μάλι­στα κατα­λάμ­βα­ναν και πόστα στον κρα­τι­κό μηχανισμό.

Σε πρω­το­σέ­λι­δο δημο­σί­ευ­μα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (11/4/1947) αναφέρει:

«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ. ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΩΣ …ΔΟΣΙΛΟΓΟ

Προ­χθές έφτα­σε από την Ικα­ριά όπου ήταν εξό­ρι­στος και μετα­φέρ­θη­κε στο Τμή­μα Μετα­γω­γών Αθη­νών ο στρα­τη­γός Σαρά­φης. Αιτία της μετα­γω­γής του αυτής είναι μια ποτα­πή όσο και γελοία ενέρ­γεια. Ύστε­ρα από 3 ολό­κλη­ρα χρό­νια κάποιο ενερ­γού­με­νο υπέ­βα­λε ενα­ντί­ον του μήνυ­ση για δοσι­λο­γι­σμό! Όπως ακρι­βώς έκα­ναν και για άλλους ηγέ­τες της Εθνι­κής μας Αντί­στα­σης. Παρα­πέ­μπουν λοι­πόν το Σαρά­φη στον ανα­κρι­τή με την κατη­γο­ρία ότι τον Απρί­λιο του ’44 σκό­τω­σε κάποιον Ι. Τσούγ­γε­ρη (του Ψαρ­ρού). Εξέ­δω­σαν γι’αυτό ένταλ­μα με ημε­ρο­μη­νία 15–1‑47 του ανα­κρι­τή δοσι­λο­γων Παρ­νασ­σί­δας. Έτσι και την τιμή του στρα­τη­γού προ­σπα­θούν να κηλι­δώ­σουν και την ευκαι­ρία δίνουν στους εξ’ επαγ­γέλ­μα­τος «αγα­να­κτι­σμέ­νους» να δρά­σουν κατά τη μετα­γω­γή του στην Άμφισσα.

Το συναγ. Σαρά­φη επι­σκέ­φθη­κε και χαι­ρέ­τι­σε, χθες αντι­προ­σω­πεία της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΕΑΜ από τους συν. Παρ­τσα­λί­δη, Κύρ­κο και Γαβριηλίδη.

Στο συνή­γο­ρο του Γ. Που­λί­δη ο διοι­κη­τής του Τμή­μα­τος Μετα­γω­γών δήλω­σε ότι από το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης δόθη­κε δια­τα­γή να παρα­μεί­νει ο στρα­τη­γός στην Αθή­να και να απο­λο­γη­θεί στον εδώ ανα­κρι­τή του ειδι­κού δικα­στη­ρί­ου δοσιλόγων.

Ο συν. Σαρά­φης είναι απο­μο­νω­μέ­νος σ΄ένα κελ­λί του Τμή­μα­τος Μεταγωγών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο