Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν στην 7χρονη δικτατορία κατέστρεφαν βιβλία…(ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Δεν ήταν μόνο η Ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία που κατέ­στρε­φε (έκαι­γε) τα βιβλία. Και κατά τη διάρ­κειας της 7χρονης δικτα­το­ρί­ας στη χώρα μας υπήρ­χαν παρό­μοια φαι­νό­με­να. Εκτός δηλα­δή από τις απα­γο­ρεύ­σεις «αντε­θνι­κών βιβλί­ων», το κλεί­σι­μο στις φυλα­κές και τις εξο­ρί­ες συγ­γρα­φέ­ων, είχα­με και κατα­στρο­φές βιβλίων.

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με (Αρχείο Νομαρ­χί­ας Ημα­θί­ας- ΓΑΚ Ν. Ημαθίας)

documento2Περι­λαμ­βά­νει παρό­μοια κατα­στρο­φή (13/8/1969) στη Νάου­σα (παρου­σία του Γυμνα­σιάρ­χη, του ανα­πλη­ρω­τή Διοι­κη­τή της Ασφά­λειας και του Οικο­νο­μι­κού Έφο­ρου της περιο­χής) μετά από από­φα­ση του νομάρ­χη Ημαθίας.

Πρό­κει­ται για βιβλία που βρέ­θη­καν (και κατα­σχέ­θη­καν) στα γρα­φεία της Νεο­λαί­ας Λαμπρά­κη της περιο­χής μετά την επι­βο­λή του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος. Για την ιστο­ρία ανα­φέ­ρου­με ότι τ’ άλλα είδη γρα­φεί­ου (κυρί­ως) που κατα­σχέ­θη­καν μοι­ρά­στη­καν σε δημό­σιες υπηρεσίες.

Όσο δε αφο­ρά τη βιβλιο­θή­κη (που από τους τίτλους φαί­νε­ται ότι ήταν εξαι­ρε­τι­κά πλού­σια) δια­βά­ζου­με ότι της κατα­στρο­φής δεν γλύ­τω­σαν βιβλία όπως: «Ιστο­ρί­ας της Γερ­μα­νι­κής Λογο­τε­χνί­ας», «Απο­μνη­μο­νεύ­μα­τα Φιλι­κής Εται­ρί­ας», περιο­δι­κό «Λόρ­δος Βύρων», «Κολο­κο­τρώ­νης», «Ένα παι­δί μετρά­ει τα’ άστρα» κ.α

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο