Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

130 χρόνια «Happy Birthday To You»

Η συντα­γή για ένα ποπ τρα­γού­δι είναι να έχει απλή μελω­δία, η οποία εντυ­πώ­νε­ται και τρα­γου­διέ­ται εύκο­λα. Αρκε­τά χρό­νια πριν εδραιω­θεί η ποπ μου­σι­κή στα μέσα περί­που του 20ου αιώ­να, δύο Αμε­ρι­κα­νί­δες συνέ­θε­σαν ένα τρα­γού­δι, το οποίο αργό­τε­ρα έγι­νε παγκό­σμια επι­τυ­χία. Πρό­κει­ται για το «Happy Birthday To You», το οποίο ξεκί­νη­σε πριν από 130 χρό­νια σε ένα παι­δι­κό σταθ­μό. Το 1893 η μου­σι­κός Μίλ­ντρεντ Χιλ από το Κεντά­κι και η αδελ­φή της Πάτι δημιούρ­γη­σαν για τα παι­διά ενός νηπια­γω­γεί­ου το τρα­γου­δά­κι «Good Morning To All» και το δημο­σί­ευ­σαν στη συλ­λο­γή παι­δι­κών τρα­γου­διών «Song Stories for the Kindergarten». Ο αμε­ρι­κα­νός νομι­κός Ρόμπερτ Μπρα­ου­νάις σημειώ­νει στη μελέ­τη του «Πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και το δημο­φι­λέ­στε­ρο τρα­γού­δι του κόσμου»: «Η Μίλ­ντρεντ και η Πάτι συνέ­θε­σαν ένα τρα­γού­δι, το οποίο τρα­γου­διέ­ται πολύ εύκο­λα, έχει ωστό­σο μου­σι­κό ενδια­φέ­ρον και μετα­φέ­ρει έντο­να συναισθήματα».

Υπάρ­χουν δια­φο­ρε­τι­κές εκδο­χές για το πως το «Good Morning To All» μετα­τρά­πη­κε με την πάρο­δο του χρό­νου σε «Happy Birthday To You». Σύμ­φω­να με το αμε­ρι­κα­νι­κό Hall of Fame μου­σι­κο­συν­θε­τών το τρα­γού­δι των αδελ­φών εκδό­θη­κε δίχως άδεια το 1924 σε βιβλίο τρα­γου­διών, στο οποίο ο εκδό­της Ρόμπερτ Κόλ­μαν άλλα­ξε τους στί­χους στην αρχή της δεύ­τε­ρης στρο­φής σε «Happy Birthday To You». Μια άλλη εκδο­χή έχει ως εξής: Κατά τη διάρ­κεια πάρ­τι γενε­θλί­ων για την αδελ­φή της, η Πάτι πρό­τει­νε να αλλά­ξει τους στί­χους σε «Happy Birthday To You». Χωρίς τους νέους στί­χους είναι πολύ πιθα­νό το τρα­γού­δι να είχε παρα­μεί­νει στην αφά­νεια, εκτι­μά ο Ρόμπερτ Μπρα­ου­νάις. Από τη δεκα­ε­τία του 1920 το τρα­γού­δι συμπε­ρι­λή­φθη­κε, με τους σήμε­ρα διά­ση­μους στί­χους, σε πλή­θος συλ­λο­γές τρα­γου­διών. Σύμ­φω­να με τον αμε­ρι­κα­νι­κό ειδι­κό, μέχρι το 1935 το τρα­γού­δι είχε γίνει ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι κάθε γιορ­τής γενε­θλί­ων στις ΗΠΑ.

2.000.000 δολά­ρια το χρό­νο από πνευ­μα­τι­κά δικαιώματα

Οι συν­θέ­τριες δεν έζη­σαν αρκε­τά για να δουν το δημιούρ­γη­μά τους να γνω­ρί­ζει παγκό­σμια επι­τυ­χία. Η Μίλ­ντρεντ Χιλ πέθα­νε το 1916 σε ηλι­κία 57 ετών. Η αδελ­φή της Πάτι Σμιθ Χιλ πέθα­νε το 1946 σε ηλι­κία 78 ετών, προ­λα­βαί­νο­ντας του­λά­χι­στον να δει το «Happy Birthday To You» να καθιε­ρώ­νε­ται στις ΗΠΑ. Το τρα­γού­δι έφθα­σε στα πέρα­τα της γης το αργό­τε­ρο τον Μάιο του 1962, όταν το τρα­γού­δη­σε με την χαρα­κτη­ρι­στι­κή της φωνή η διά­ση­μη ηθο­ποιός Μέρι­λιν Μον­ρόε προς τιμήν του τότε προ­έ­δρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένε­ντι με αφορ­μή τα 45α του γενέ­θλια στο Madison Square Garden της Νέας Υόρ­κης. Θεω­ρεί­ται η πιο διά­ση­μη εκτέ­λε­ση του «Happy Birthday To You». Στο βιβλίο Γκί­νες του 2008 το «Happy Birthday To You» ανα­φέ­ρε­ται ως ένα από τα τρία δια­ση­μό­τε­ρα μου­σι­κά κομ­μά­τια σε αγγλι­κή γλώσ­σα πλάι στο «Auld Lang Syne» και το «For He’s A Jolly Good Fellow».

Πριν από περί­που οκτώ χρό­νια ομο­σπον­δια­κό δικα­στή­ριο των ΗΠΑ απο­φά­σι­σε ότι το «Happy Birthday To You» απο­τε­λεί κοι­νό πολι­τι­σμι­κό αγα­θό. Που σημαί­νει ότι πλέ­ον ανή­κει σε όλους και ο καθέ­νας μπο­ρεί να το τρα­γου­δά δημό­σια, χωρίς να πρέ­πει να κατα­βάλ­λει αντί­τι­μο για τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα. Μέχρι τότε τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα για το διά­ση­μο τρα­γού­δι κατεί­χε ο μου­σι­κός κολοσ­σός Warner Music Group. Μετά την από­φα­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής δικαιο­σύ­νης, ωστό­σο, όλοι απο­κτού­σαν το δικαί­ω­μα να τρα­γου­δούν το τρα­γού­δι δημό­σια ή να το αξιο­ποιούν ακό­μα και για εμπο­ρι­κούς σκο­πούς χωρίς να πληρώνουν.

Η Warner δια­σφά­λι­σε το 1988 τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα του «Happy Birthday To You» με απο­τέ­λε­σμα να εισ­ρέ­ουν στα ταμεία της περί­που δύο εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ετη­σί­ως. Με 5.000 δολά­ρια την ημέ­ρα το διά­ση­μο αμε­ρι­κα­νι­κό τρα­γού­δι θεω­ρού­νταν για αρκε­τά χρό­νια ένα από τα πιο προ­σο­δο­φό­ρα τρα­γού­δια στον κόσμο.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο