Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειου Αιγαίου … «τα λουριά σφίγγουν»

Προς: Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Δημ.Υγείας και Κοι­νω­νι­κής Μέριμνας
Κοιν: Περι­φε­ρειάρ­χη Β. Αιγαίου
Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Β.ΑιγαίουΛα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logo

Θέμα:   « Ανα­γκαί­ες παρεμ­βά­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση του Covid-19»

κ. Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, κ/ες συνάδελφοι,
Επα­νερ­χό­μα­στε για πολ­λο­στή φορά, επι­ση­μαί­νου­με και ζητάμε:

  • Επει­δή, η έξαρ­ση του Covid ‑19  στα νησιά μας και η έλλει­ψη των ανα­γκαί­ων μέτρων που με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, εδώ και μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα δεν έχουν ληφθεί, αφή­νουν ανο­χύ­ρω­τα τα νησιά μας μπρο­στά στην ραγδαία  εξά­πλω­ση της πανδημίας.
  • Επει­δή, στα πέντε μικρά νησιά της Περι­φέ­ρειας Β. Αιγαί­ου (Θύμαι­να, Οινούσ­σες, Ψαρά, Άγιος Ευστρά­τιος και Φούρ­νοι) εντο­πί­ζε­ται ιδιαί­τε­ρο πρό­βλη­μα, λόγω της έλλει­ψης ανα­γκαί­ου αριθ­μού για­τρών και νοση­λευ­τών, αλλά και αντί­στοι­χα υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής για την άμε­ση αντι­με­τώ­πι­ση προ­βλη­μά­των υγεί­ας και την ασφα­λή, για τους ίδιους τους ασθε­νείς και τους κατοί­κους των νησιών, μετα­φο­ρά τους, στις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας μεγα­λύ­τε­ρων νησιών που μπο­ρούν (εάν μπο­ρούν) να τους περιθάλψουν.
  • Επει­δή, αξί­ζει να επι­ση­μαν­θεί ότι τα μικρά νησιά της περι­φέ­ρειάς μας, που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα είχαν μικρό αριθ­μό κρου­σμά­των, προ­κα­λούν ανη­συ­χία τα   τελευ­ταία περι­στα­τι­κά στη Θύμαι­να και στις Οινούσ­σες και η μετα­φο­ρά ασθε­νών με το πλοίο, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας σύμ­φω­να με το πρω­τό­κολ­λο μετα­φο­ράς των ασθε­νών, όπως η κάψου­λα προ­στα­σί­ας τόσο του ασθε­νούς όσο και του/των συνο­δών του αλλά και των συνε­πι­βα­τών, κατα­δει­κνύ­ει την τρα­γι­κή κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα νησιά και την ανυ­παρ­ξία μέσων για την προ­στα­σία των κατοί­κων και των επισκεπτών.
  • Επει­δή, το θέμα το έχου­με θίξει και επι­ση­μά­νει σε πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­σή μας και αντί­στοι­χο αίτη­μα πρός το Προ­ε­δρείο του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου χωρίς να έχου­με λάβει ακό­μη εγγρά­φως απα­ντή­σεις στα ερω­τή­μα­τα που θέσαμε,

Επανερχόμαστε μετ’ επιτάσεως, καθώς «τα λουριά σφίγγουν» και οι καταστάσεις δείχνουν ανεξέλεγκτες και απαιτούμε:

Την άμε­ση πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση και άσκη­ση πίε­σης της περι­φέ­ρειας προς το αρμό­διο υπουρ­γείο προ­κει­μέ­νου το τελευ­ταίο να κάνει τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες και να παρα­χω­ρη­θούν όλα τα ανα­γκαία μέσα για να προ­φυ­λα­χθεί ο ντό­πιος πλη­θυ­σμός και οι ενα­πο­μεί­να­ντες επι­σκέ­πτες των νησιών μας.
Στη βάση αυτή, προ­τεί­νου­με οι διεκ­δι­κή­σεις  και οι απαι­τή­σεις μας προς τους καθ’ ύλην αρμό­διους να αφορούν:

  • Την άμε­ση επί­σκε­ψη κλι­μα­κί­ου του ΕΟΔΥ στα πέντε νησιά, προ­κει­μέ­νου να γίνει ιχνη­λά­τη­ση των επα­φών των κρουσμάτων,
  • Την απαί­τη­ση απο­στο­λής από την κυβέρ­νη­ση της ειδι­κής κάψου­λας για τη μετα­φο­ρά των ασθενών.
  • Την ενί­σχυ­ση του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού των νησιών.
  • Την απο­στο­λή για­τρών των νοσο­κο­μεί­ων για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση εξε­τά­σε­ων στις κοι­νω­νι­κά ευαί­σθη­τες ομά­δες του πλη­θυ­σμού των μικρών νησιών.

Η προ­στα­σία του πλη­θυ­σμού των νησιών μας από την παν­δη­μία απαι­τεί την άμε­ση ενερ­γο­ποί­η­ση όλων άρα και της περι­φέ­ρειας γι’ αυτό και ζητά­με για πολ­λο­στή φορά, το θέμα να συζη­τη­θεί στο αμέ­σως επό­με­νο Περι­φε­ρεια­κό Συμβούλιο.

Οι Περι­φε­ρεια­κοί Σύμ­βου­λοι της Λαϊ­κής Συσπείρωσης
Αγλα­ΐα Κυρίτση
Γιώρ­γος Αμπαζής
Στέ­λιος Φιλιππής
Στυ­λια­νός Σταμούλος


ΥΓ: Για την ιδιαί­τε­ρη ευαι­σθη­το­ποί­η­σή σας, σας παρα­θέ­του­με πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­ση της ΛΑ.Σ. Φούρ­νων για την κατά­στα­ση που πραγ­μα­τι­κά επι­κρα­τεί στην περιοχή…

Φούρ­νοι, 22 Αυγού­στου 2021
Τα COVID-free νησιά μας μάρα­ναν

Οι κάτοι­κοι των νησιών  Φούρ­νων και  Θύμαι­νας, έρχο­νται — καθη­με­ρι­νά — αντι­μέ­τω­ποι με τις εγκλη­μα­τι­κές πολι­τι­κές  πρα­κτι­κές που ακο­λου­θεί η κυβέρ­νη­ση, στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού για την προ­στα­σία του λαού.

Οι φιέ­στες και τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα για τους εμβο­λια­σμούς και η δια­φή­μι­ση για τα  covid-free νησιά, τελεί­ω­σαν αυτό που μένει για τον πλη­θυ­σμό των νησιών μας και τους επι­σκέ­πτες του είναι  ‑το 2021- να κάνει  το «σταυ­ρό» του για να μη νοσή­σει από κορωνοϊό.

Σε πρό­σφα­το περι­στα­τι­κό με  ασθε­νή που νόση­σε από κορω­νο­ϊό,  η δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θή­θη­κε για την επεί­γου­σα  μετα­φο­ρά του ασθε­νή, ήταν να τον μετα­φέ­ρουν με το μονα­δι­κό ασθε­νο­φό­ρο του νησιού  με το πλοίο της τοπι­κή γραμ­μής που εκτε­λεί και χρέη ΕΚΑΒ προς τη Σάμο.

Οι ασθε­νείς με κορω­νο­ϊό – στην πολι­τι­κή μας αντί­λη­ψη–  που χρειά­ζο­νται να μετα­φερ­θούν σε τρι­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα υγεί­ας (νοσο­κο­μείο Ικα­ρί­ας ή Σάμου) θα πρέ­πει να δια­κο­μί­ζο­νται άμε­σα με ασφά­λεια τόσο για τους ασθε­νής όσο και για όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες σ’ αυτή τη διαδικασία.

Στην κυβέρ­νη­ση της Ν.Δ., αλλά και σε όλους τους αρμό­διους φορείς ( 2η ΥΠΕ, Περι­φέ­ρεια Β. Αιγαί­ου, Δημο­τι­κή Αρχή Φούρ­νων) οι ελλεί­ψεις που υπάρ­χουν στις μονά­δες υγεί­ας των νησιών μας, οι οποί­ες επι­δει­νώ­νο­νται με την παν­δη­μία είναι γνωστές!!!

Ένα χρό­νο τώρα τα νησιά μας είναι απρο­ε­τοί­μα­στα για την αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιων έκτα­κτων κατα­στά­σε­ων καθώς δεν έχει δια­μορ­φω­θεί ειδι­κός χώρος υπο­δο­χής ύπο­πτων κρου­σμά­των , ειδι­κός χώρος νοση­λεί­ας και παρα­κο­λού­θη­σης  ασθε­νών με κορω­νο­ϊό,  δεν υπάρ­χει σε μόνι­μη βάση ειδι­κή κάψου­λα μετα­φο­ράς ασθε­νών η οποία θα βοη­θά­ει στην προ­στα­σία από τη διά­δο­ση του ιού.

Οι υπο­σχέ­σεις που μας δόθη­καν πριν από περί­που ένα χρό­νο,  από τον κ. Αντι­πε­ριαρ­χη Υγεί­ας,  για μόνι­μη κάψου­λα μετα­φο­ράς ασθε­νών στο ΠΠΙ Φούρ­νων  και  προ­κα­τα­σκευα­σμέ­νο  οικί­σκο για την υπο­δο­χή ύπο­πτων κρου­σμά­των και ασθε­νών με κορω­νο­ϊό  έμει­ναν μόνο υπο­σχέ­σεις. Η αντί­λη­ψη της Δημο­τι­κής Αρχής Φούρ­νων πως «δυστυ­χώς έτσι είναι η κατά­στα­ση και δεν αλλά­ζει» μας βρί­σκει από­λυ­τα αντί­θε­τους.  Η δική μας λογι­κή είναι να ανα­δει­κνύ­ου­με τα προ­βλή­μα­τα και να απαι­τού­με την άμε­ση επί­λυ­ση τους πριν συμ­βεί το «κακό.»

Διεκ­δι­κού­με Τώρα:

  • Να απο­στα­λεί από την Περι­φέ­ρεια (όπως μας είχαν υπο­σχε­θεί) ειδι­κός χώρος υπο­δο­χής ύπο­πτων κρου­σμά­των και νοση­λεί­ας ασθε­νών με κορω­νο­ϊό καθώς και να υπάρ­χει μόνι­μα ειδι­κή κάψου­λα μετα­φο­ράς αυτών των ασθενών
  • Να ενι­σχυ­θεί άμε­σα η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικα­ρία προ­κει­μέ­νου να γίνει στο­χευ­μέ­νη επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση του πλη­θυ­σμού με μαζι­κά τεστ στον πληθυσμού.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί άμε­σα επάρ­κεια σε τεστ διά­γνω­σης του κορω­νοϊ­ού, και να απο­στα­λούν  στο νοσο­κο­μείο εκα­το­ντά­δες μορια­κά τεστ (PCR), τα οποία θα συν­δρά­μουν κατά περί­στα­ση στην ακρι­βή διά­γνω­ση της νόσου.
  • Να αντι­με­τω­πι­στούν άμε­σα οι ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και στην υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή του νοσο­κο­μεί­ου Ικα­ρί­ας (π.χ να γίνει άμε­σα απο­στο­λή πρό­σθε­των αναπνευστήρων).
  • Να  τοπο­θε­τη­θούν άμε­σα αναι­σθη­σιο­λό­γος, ακτι­νο­λό­γος, καρ­διο­λό­γος και παθο­λό­γος στο νοσο­κο­μείο. Να μη φύγουν οι συμ­βα­σιού­χοι, για­τροί, νοση­λευ­τές και λοι­πό προ­σω­πι­κό.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο