Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοπική Διοίκηση: ενσωμάτωση και αγώνες

Η Τοπι­κή Διοί­κη­ση, τομέ­ας του αστι­κού κρά­τους διαρ­θρω­μέ­νος έτσι που να είναι κοντά σε εργα­τι­κές — λαϊ­κές μάζες, έπαι­ξε, σε όλη τη φάση έντα­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης ‑και ειδι­κά την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, σημα­ντι­κό ρόλο ενσω­μά­τω­σης για τις ανά­γκες του αστι­κού συστή­μα­τος, ανε­ξάρ­τη­τα από το ποια πολι­τι­κή δύνα­μη ήταν επικεφαλής.
Οι πολ­λών ειδών δομές, είτε αυτο­τε­λώς ως λει­τουρ­γί­ες των Δήμων και των Περι­φε­ρειών, είτε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο με την συνέρ­γεια ΜηΚυΟ και των λεγό­με­νων μη κερ­δο­σκο­πι­κών οργα­νώ­σε­ων έγι­ναν πλυ­ντή­ρια και κολυ­μπή­θρες του Σιλω­άμ τόσο σε πολι­τι­κο-ιδε­ο­λο­γι­κό επί­πε­δο όσο και ανα­φο­ρι­κά με το ρόλο της πάλαι ποτέ ‑κατ’ όνο­μα, “αυτο­διοί­κη­σης” στη δημο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κή από αυτή την πλευ­ρά η περί­πτω­ση της Και­σα­ρια­νής, συγκρί­νο­ντας έργα και ημέ­ρες της νυν δημο­τι­κής αρχής με την περί­ο­δο ΛαΣυ (2015–2019)

Foto Σταμέλος 1

■ Συνέ­ντευ­ξη του πρώ­ην δημάρ­χου Και­σα­ρια­νής και επι­κε­φα­λής της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, Ηλία Στα­μέ­λου «Στα ζητή­μα­τα της παι­δεί­ας μας χωρί­ζει χάος με τη δημο­τι­κή αρχή»

Ζω2 logoΣτο ζητή­μα­τα της συγκυ­ρί­ας, με βασι­κό αυτό της παι­δεί­ας, εστιά­ζει στη συνέ­ντευ­ξή του προς τη Ζω2 ο πρώ­ην δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής και επι­κε­φα­λής της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, Ηλί­ας Σταμέλος.

🔻 ❓  Κοντεύ­ου­με στα δύο χρό­νια δοκι­μα­σί­ας από μια πρω­το­φα­νή υγειο­νο­μι­κή κρί­ση κ. Στα­μέ­λο. Προ­φα­νώς τίθε­νται ζητή­μα­τα ευρύτερα.
Στο βαθ­μό, όμως, που μπο­ρού­με να εστιά­σου­με, πώς αντε­πε­ξήλ­θε μέχρι στιγ­μής στην παν­δη­μία η Και­σα­ρια­νή; 0 Και­σα­ρια­νιώ­της που χρη­σι­μο­ποιεί τις υπο­δο­μές της πόλης, στέλ­νει τα παι­διά του στο σχο­λείο κλπ., έχει λόγους να αισθά­νε­ται πιο ασφα­λής ή πιο ανα­σφα­λής; Υπάρ­χουν πράγ­μα­τα που θα μπο­ρού­σαν να έχουν διεκδικηθεί;

  • Η περί­ο­δος της παν­δη­μί­ας απο­κά­λυ­ψε με τρα­γι­κό τρό­πο, το στυ­γνό ταξι­κό χαρα­κτή­ρα της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής στη χώρα μας- και παγκό­σμια. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της άφη­σαν απρο­στά­τευ­τη τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων, της νέας γενιάς, των υπό­λοι­πων λαϊ­κών στρωμάτων.
  • Η παν­δη­μία όχι μόνο δεν ανέ­στει­λε, αλλά έγι­νε ευκαι­ρία για να επι­τα­χυν­θεί η προ­ώ­θη­ση ακό­μα πιο αντι­λαϊ­κών μέτρων που ετοι­μά­ζο­νται εδώ και χρό­νια. Αντί να ενι­σχυ­θεί το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας με για­τρούς, νοση­λευ­τι­κό και βοη­θη­τι­κό προ­σω­πι­κό, να ανοί­ξουν νοσο­κο­μεία και δομές πρω­το­βάθ­μιος υγεί­ας, δια­τη­ρού­νται οι τερά­στιες ελλεί­ψεις και πρι­μο­δο­τεί­ται η κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λί­ων που εμπο­ρεύ­ο­νται την υγεία.
    Στα σχο­λεία οι μαθη­τές στοι­βά­ζο­νται σε τμή­μα­τα των 27–28 παι­διών, οι εργα­ζό­με­νοι στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς και σε υγειο­νο­μι­κά ανε­ξέ­λεγ­κτους χώρους δουλειάς.
  • Στην πόλη μας η δημο­τι­κή αρχή του κ. Βοσκό­που­λου, ευθυγραμ­μίστηκε με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή και επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία. Άλλο­τε δηλώ­νο­ντας αναρ­μό­δια, άλλο­τε εφη­συ­χά­ζο­ντας για την «ετοι­μό­τη­τά της» να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία, άλλο­τε λοι­δο­ρώ­ντας την πραγ­μα­τι­κή γύμνια των μέτρων, υλο­ποί­η­σε συνει­δη­τά αυτή την πολι­τι­κή και έγι­νε συνυ­πεύ­θυ­νη στα απο­τε­λέ­σμα­τα και τα αδιέ­ξο­δά της.
  • Η δημο­τι­κή αρχή απο­δέ­χτη­κε χωρίς δια­μαρ­τυ­ρία τα 25+ τμή­μα­τα και τα εκπαι­δευ­τι­κά κενά στα σχο­λεία, τα απα­ρά­δε­κτα κοντέι­νερ της δίχρο­νης προ­σχο­λι­κής αγω­γής, την απου­σία πρω­το­βάθ­μιας μονά­δας υγεί­ας στην πόλη.
    Απο­δέ­χθη­κε τις ελλεί­ψεις στα δρο­μολόγια του 224 και προ­χώ­ρη­σε στην κατάρ­γη­ση της τοπι­κής συγκοι­νω­νί­ας.
    Απο­δέ­χθη­κε τα τερά­στια κενά στο προ­σω­πι­κό του Δήμου που καλύ­πτο­νται όπως-όπως με ολι­γό­μη­νους κακο­πλη­ρω­μέ­νους συμ­βα­σιού­χους κ.ο.κ.

Δέσμια της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής αρνή­θη­κε ακό­μα και να συμπα­ρα­τα­χθεί με τα αιτή­μα­τα των μαζι­κών φορέ­ων της πόλης μας που ζήτα­γαν την δημιουρ­γία Κέντρου Υγεί­ας στη Καισαριανή.
Στους εκπρο­σώ­πους των εργα­ζό­με­νων του Δήμου , που απαι­τού­σαν ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας μέσα στην παν­δη­μία, απα­ντού­σε με απα­ξί­ω­ση και προ­σω­πι­κές επι­θέ­σεις, ενώ ο Δήμαρ­χος δεν δίστα­σε να καλέ­σει την αστυ­νο­μία για να αντι­μετωπίσει τους γονείς που δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τις απα­ρά­δε­κτες εκπαι­δευ­τι­κές συν­θή­κες που Βιώ­νουν τα άχρο­να παι­διά τους.Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής

Στον αντί­πο­δα η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» απο­κά­λυ­ψε την επικίνδυ­νη πολι­τι­κή της «ατο­μι­κής ευθύ­νης» και βρέ­θη­κε στο πλευ­ρό των εργα­ζό­με­νων και των μαζι­κών φορέ­ων που διεκδικούν:

  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, πλή­ρους και απο­κλειστικής απα­σχό­λη­σης όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, στα Κέντρα Υγεί­ας και τις άλλες μονά­δες Υγεί­ας. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και εργολαβι­κών εργαζομένων
  • Την εξα­σφά­λι­ση, από το κρά­τος, της δωρε­άν, πλή­ρους και απρό­σκο­πτης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης και νοσηεί­ας σε όλους.
  • Λιγό­τε­ρα παι­διά ανά τάξη στα σχο­λεία, προ­σλή­ψεις του ανα­γκαίου εκπαι­δευ­τι­κού προσωπικού.
  • Μέτρα προ­στα­σί­ας ατούς χώρους δου­λειάς και στις συγκοι­νω­νί­ες και ομα­δι­κά προ­λη­πτι­κά τεστ

🔻 ❓  Από πέρ­σι μέχρι φέτος, ζήσα­με δύο έκτα­κτα και­ρι­κά φαινό­μενα, την «Μήδεια» και τον «Μπά­λο». Κατά τη γνώ­μη σας αν προ­κύ­ψει κάτι αντί­στοι­χο στους επό­με­νους μήνες, η Δημο­τι­κή Αρχή θα είναι πιο έτοι­μη για να το αντιμετωπίσει;

Κάθε χρό­νο στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης, της Περι­φέ­ρειας αλλά και δημο­τι­κές αρχές δια­γω­νί­ζο­νται στη δια­φή­μι­ση της ετοι­μό­τη­τας, του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού απέ­να­ντι στις επερ­χό­με­νες κακοκαι­ρίες και τον κίν­δυ­νο των πυρ­κα­γιών, για να δια­ψευ­στούν μέσα σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα ‑από την σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, με το λαό να βιώ­νει κατα­στρο­φές από πυρ­κα­γιές πλημ­μύ­ρες, σεισμούς.

Η κατά­στα­ση αυτή δεν οφεί­λε­ται σε ανι­κα­νό­τη­τα, ούτε βέβαια στον «κακό μας τον και­ρό» όπως προ­σπα­θούν δια­χρο­νι­κά να μας πεί­σουν, ρίχνο­ντας το φταί­ξι­μο άλλο­τε στο χιο­νιά, άλλο­τε στη βρο­χή άλλο­τε στη ζέστη, άλλο­τε στον αέρα κλπ.
Οφεί­λε­ται στον προ­σα­να­το­λι­σμό του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, που λει­τουρ­γεί εξαι­ρε­τι­κά όταν υπε­ρα­σπί­ζει την «ανά­πτυ­ξη» και την κερδοφο­ρία των λίγων, αλλά απο­δει­κνύ­ε­ται λει­ψός και ανε­παρ­κής κάθε φορά που χρειά­ζε­ται να προ­στα­τέ­ψει το λαό και την περιου­σία του.
Το ίδιο έργο ζού­με και με την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας.
Στην Και­σα­ρια­νή και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, είναι συσ­σω­ρευ­μέ­νοι σι παρά­γο­ντες-που δεν δημιουρ­γούν πάρα μόνο ανη­συ­χία για το μέλ­λον. Η καθυ­στέ­ρη­ση στην υλο­ποί­η­ση αντι­πλημ­μυ­ρι­κών (όπως στη Θεο­λό­γου) και αντι­πυ­ρι­κών έργων (χαρακτη­ριστικά στο Βλη­τι­κό Σταθ­μό), η ελλι­πής συντή­ρη­ση υπο­δο­μών και δικτύ­ων (ρεμά­των και φρε­α­τί­ων), ο ανε­παρ­κής καθα­ρι­σμός των δασι­κών εκτά­σε­ων, η ανυ­παρ­ξία προ­σει­σμι­κών ελέγ­χων, η μεί­ω­ση των δια­θέ­σι­μων πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων κά.

Η προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού στις σημερι­νές συν­θή­κες, προ­ϋ­πο­θέ­τει τη σύγκρου­ση με την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή και τη διεκ­δί­κη­ση. Καθή­κο­ντα τα οποία βέβαια η δημο­τι­κή αρχή του κ. Βοσκό­που­λου δεν έχει καμία πρό­θε­ση να ανα­λά­βει.

🔻 ❓  Στο πεδίο της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, ποια εικό­να σας δίνει η πόλη σήμε­ρα; Ποια θεω­ρεί­τε ως σημα­ντι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα, στα οποία εσείς θα δίνα­τε προ­τε­ραιό­τη­τα ως Διοίκηση;

Η καθη­με­ρι­νό­τη­τα της μεγά­λη πλειο­ψη­φί­ας των Και­σα­ρια­νω­τών καθο­ρί­ζε­ται από τα μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, την εκμε­τάλ­λευ­ση στους χώρους δου­λειάς, την ανερ­γία, την ακρί­βεια και τη φορο­ληστεία που κατα­τρώ­ει το εισό­δη­μα, τον αγώ­να για να ξεπε­ρα­στούν τα εμπό­δια στη μόρ­φω­ση, τον αθλη­τι­σμό και τον πολι­τι­σμό, την αγω­νία για τα ζητή­μα­τα της Υγεί­ας μέσα στην παν­δη­μία κτλ.
Απέ­να­ντι σε αυτά τόσο η κεντρι­κή πολι­τι­κή και το αντι­λαϊ­κό πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας των Δήμων, όσο και οι πολι­τι­κές επι­λο­γές και η δια­χεί­ρι­ση της δημο­τι­κής αρχής, έχουν δια­μορ­φώ­σει τα τελευ­ταία χρό­νια ακό­μα χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες.

  • Οι δημό­τες συνε­χί­ζουν να βαρύ­νο­νται με υψη­λή τοπι­κή φορο­λογία για την καθα­ριό­τη­τα, που για άλλη μια χρο­νιά η δημο­τι­κή αρχή δεν μειώ­νει παρά τη συνο­λι­κή αύξη­ση των αντα­πο­δο­τι­κών εσόδων.
    Παρό­λα αυτά οι υπη­ρε­σί­ες καθα­ριότητας στην αποκομι­δή, στους δρό­μους, τα πάρ­κα και το νεκρο­τα­φείο υστε­ρούν, κατά γενι­κή ομο­λο­γία, σε σχέ­ση με το παρελ­θόν παρά τις προσπάθει­ες των εργα­ζό­με­νων, λόγω της μεί­ω­σης του προσωπικού.
  • Οι εγκα­τα­στά­σεις και οι δημο­τι­κές υπο­δο­μές (ανοι­χτά γήπε­δα, παι­δι­κές χαρές, υπη­ρε­σί­ες), παρα­με­λού­νται και μένουν ασυ­ντήρητα για μεγά­λα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, με τη δημο­τι­κή αρχή να κατευ­θύ­νει τα πενι­χρά κον­δύ­λια που δίνο­νται για έργα και επι­σκευ­ές στην απο­πλη­ρω­μή του κόστους που δημιουρ­γεί η διοί­κη­σή της.
  • Η δια­λυ­τι­κή κατά­στα­ση που έχει δια­μορ­φω­θεί στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο (φέτος άνοι­ξε λίγο πριν τα Χρι­στού­γεν­να και με περιο­ρισμένες δρα­στη­ριό­τη­τες), το αντί­τι­μο στην καθη­με­ρι­νή είσο­δο στον κινη­μα­το­γρά­φο ΑΙΟΛΙΑ, δημιουρ­γεί νέους φραγ­μούς στην πρό­σβα­ση των δημο­τών στον πολιτισμό.
  • Αντί­στοι­χα η πλή­ρης εκχώ­ρη­ση του δημο­τι­κού στα­δί­ου «Μ.Κρητικόπουλος» σε ΠΑΕ άλλων δήμων, με εμπο­ρευ­μα­τι­κά κρι­τή­ρια αλλά και το κλεί­σι­μο επ΄ αόρι­στον του γυμνα­στη­ρί­ου «ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ» στε­ρούν από τον μαζι­κό και ερα­σι­τε­χνι­κό αθλητι­σμό της πόλης μας που ήδη ασφυκτιά.
  • Η κατάρ­γη­ση της δημο­τι­κής συγκοι­νω­νί­ας από τη δημο­τι­κή αρχή, επι­τεί­νει την καθη­με­ρι­νή ταλαι­πω­ρία των εργα­ζό­με­νων που έχει «εξα­σφα­λί­σει η τρα­γι­κή κατά­στα­ση» των γραμ­μών του 224.
  • Κρί­σι­μες δημο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση του Κοι­νού και στις κοι­νω­νι­κές δομές, παρα­μέ­νουν απο­δε­κα­τι­σμέ­νες από προ­σω­πι­κό, που δεν ανα­πλη­ρώ­νε­ται λόγω της απα­γό­ρευ­σης προ­σλή­ψε­ων, επι­τεί­νο­ντας τις καθυ­στε­ρή­σεις και την αδυ­να­μία ικα­νο­ποί­η­σης των αιτη­μά­των των δημοτών.

🔻 ❓Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες υπάρ­χει έντο­νη αντι­πα­ρά­θε­ση της δημο­τικής αρχής με τον σύλ­λο­γο εκπαι­δευ­τι­κών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με αφορ­μή τα προ­βλή­μα­τα που παρου­σιά­στη­καν σε υπο­δο­μές σχο­λεί­ων της πόλης (αποκόλλη­ση σοβά στο 7° Δημο­τι­κό και στις τουα­λέ­τες του Δημο­τι­κού, ρωγ­μή στο Πρό­τυ­πο Ειδι­κό Δημο­τι­κό Σχο­λείο). Τι έχε­τε να σχολιάσετε; 

Αυτό που εξε­λί­χθη­κε ήταν μια νέα βρώ­μι­κη επί­θε­ση της δημο­τικής αρχής και του κ. Βοσκό­που­λου προ­σω­πι­κά (δια­πρέ­πει εξάλ­λου σε τέτοιου είδους χυδαιό­τη­τες) σε εκπρο­σώ­πους των δασκά­λων και σε όσους ανέ­δει­ξαν, ως όφει­λαν, τα σοβα­ρά ζητή­μα­τα των σχο­λι­κών υπο­δο­μών, με αφορ­μή τα πολ­λα­πλά και σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα περι­στα­τι­κά και στην πόλη μας και πανελλαδικά.

Δεν ήταν η ασφά­λεια των παι­διών στα σχο­λεία που θορύ­βη­σε τη δημο­τι­κή αρχή αλλά το τσα­λά­κω­μα της εικό­νας της και του αφη­γή­μα­τος πως «όλα πάνε καλό». Για αυτό «βγή­κε στα κάγκε­λο», συκο­φα­ντώ­ντας και παρα­ποιώ­ντας την αλήθεια.
Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι τα περισ­σό­τε­ρα σχο­λεία της πόλης είναι γερα­σμέ­να και χρειά­ζο­νται εκτε­τα­μέ­νες επι­σκευ­ές και τακτι­κή συντή­ρη­ση.
Ότι η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση είναι ελά­χι­στη και δεν επαρ­κεί για τις ανά­γκες.
Ότι τα τσί­γκι­να κου­τιά που στέ­γα­σε από πέρ­σι την Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή δεί­χνουν με κάθε αφορ­μή την ακα­ταλ­λη­λό­τη­τα τους, όπως στην πρό­σφα­τη κακο­και­ρία κα.Δημοτική Αρχή Καισαριανής συμφωνία κυρίων εν μέσω Covid 19 για Κοντέινερ κλουβιά

Η δημο­τι­κή αρχή του κ. Βοσκό­που­λου, δεν μπο­ρεί να τα βάλει με τον πραγ­μα­τι­κό υπεύ­θυ­νο για αυτήν την κατά­στα­ση, τα δια­χρο­νι­κά δηλα­δή απο­τε­λέ­σμα­τα της αντιεκ­παι­δευ­τι­κής κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής.
Για­τί και η ίδια είναι ταγ­μέ­νη με αυτή την πολι­τι­κή και σε αυτήν έχει δεσμεύ­σεις.
Αυτήν την πολι­τι­κή εξω­ρα­ΐ­ζει, τους υπουρ­γούς της κάνει «πασα­ρέ­λα» στην πόλη μας και μετά συν­θή­μα­τά της πολι­τεύ­ε­ται. Φυσιο­λο­γι­κά επο­μέ­νως βλέ­πει ως εχθρούς της όσους την αντι­πα­λεύ­ουν πραγματικά.

Η δημο­τι­κή αρχή δίπλα στις πολι­τι­κές έχει (στο βαθ­μό που της ανα­λο­γεί} και τις δικές της δια­χει­ρι­στι­κές ευθύ­νες, μιας και ολό­κλη­ρο το κον­δύ­λι για τις ετή­σιες επι­σκευ­ές των σχο­λι­κών συγκρο­τη­μά­των για ‑το 2021 (το Μ21) εξα­φα­νί­στη­κε από τον φετι­νό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και το έτος κλεί­νει χωρίς να ξεκι­νή­σουν καν οι δια­δι­κα­σί­ες για την ανά­θε­ση των τακτι­κών συντηρήσεων.
Στον αντί­πο­δα στη θητεία της η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ανέ­δει­ξε από την πρώ­τη στιγ­μή την τρα­γι­κή κατά­στα­ση των σχο­λι­κών υπο­δο­μών και βρή­κε σύμ­μα­χο στις διεκ­δι­κή­σεις της, τους αγώ­νες των φορέ­ων της εκπαί­δευ­σης της πόλης μας (εκπαι­δευ­τι­κών, γονέ­ων και μαθητών).
Μόνο έτσι έγι­ναν εφι­κτές το προη­γού­με­νο διά­στη­μα οι σοβα­ρές παρεμ­βά­σεις που έγι­ναν σε όλα τα σχο­λεία της πόλης μας, με χρη­μα­το­δό­τη­ση που ξεπέ­ρα­σε τα 1.3 εκα­τομ­μύ­ρια € από την ΚΤΥΠ και την Περιφέρεια.
Σε κάδε περί­πτω­ση είναι φανε­ρό ότι και στην πολι­τι­κή μας αντί­λη­ψη και στην πρα­κτι­κή μας για τα ζητή­μα­τα της παι­δεί­ας μας χωρί­ζει χάος με τη σημε­ρι­νή δημο­τι­κή αρχή.

🔻 ❓  Ακού­με ότι η Δημο­τι­κή Αρχή ετοι­μά­ζει μια έκδο­ση με λογι­σμό της θητεί­ας της. Κατά τη γνώ­μη σας, τι σημα­ντι­κό­τε­ρο έχει να επι­δεί­ξει μέχρι στιγμής;

Επι­φυ­λασ­σό­μα­στε να τοπο­θε­τη­θού­με ολο­κλη­ρω­μέ­να στο «ενη­με­ρω­τι­κό» αυτό υλι­κό με την έκδο­σή του.
Μπο­ρού­με ωστό­σο σχε­δόν με βεβαιό­τη­τα να προ­ε­ξο­φλή­σου­με ότι στο υλι­κό αυτό δεν θα βρει θέση το οικο­νο­μι­κό αδιέ­ξο­δο στο οποία έχει περιέλ­θει ο Δήμος, η άρνη­ση της δημο­τι­κής αρχής να ανα­κου­φί­σει από την τοπι­κή φορο­λο­γία τους δημό­τες, το κόστος της εξαρ­γύ­ρω­σης των προ­ε­κλο­γι­κών συμ­μα­χιών και δεσμεύ­σε­ων του δημάρ­χου, η περι­κο­πή των έργων και των επι­σκευών με ιδί­ους πόρους, η επα­να­φο­ρά των εργα­σια­κών σκλα­βο­πά­ζα­ρων στο Δήμο, η κατάρ­γη­ση όλων των θεσμών επι­κοι­νω­νί­ας με τους κατοί­κους, ο ευτε­λι­σμός των δια­δι­κα­σιών του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, η φυγή των εργα­ζό­με­νων του Δήμου από την τρο­μο­κρα­τία και τον αυταρ­χι­σμό, η εχθρι­κή στά­ση που συνα­ντά­νε οι συλ­λο­γι­κοί φορείς της πόλης, η απο­διάρ­θρω­ση του Πολι­τι­στι­κού Κέντρου. το κλεί­σι­μο του γυμνα­στή­ριου ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ, ή δια­κο­πή του προ­γράμ­μα­τος του Δήμου με το ΚΕΘΕΑ για το πρό­βλη­μα των ναρ­κω­τι­κών και τόσα άλλα.

Με σιγου­ριά επί­σης ανα­μέ­νου­με μια νέα αφή­γη­ση στη γνω­στή προ­σπά­θεια της δημο­τι­κής αρχής να οικειο­ποι­η­θεί τα έργα και τις παρεμ­βά­σεις που εξα­σφά­λι­σε στη θητεία της η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση».Σταμέλος Συνέντευξη Ζω2 Δεκ 2021 1

🔻 ❓  Σε ότι αφο­ρά τις υπο­δο­μές, και κυρί­ως το «μέτω­πο» των έργων στο Σκο­πευ­τή­ριο, ένα θέμα το οποίο ως γνω­στόν είχε κατα­θέ­σει έργο η Διοί­κη­σή σας, εκτι­μά­τε ότι υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα να δρο­μο­λο­γη­θούν κάποια πράγματα;

Είναι γνω­στό ότι η θητεία της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» εξα­σφά­λι­σε χρη­μα­το­δό­τη­ση και δρο­μο­λό­γη­σε σημα­ντι­κές παρεμ­βά­σεις στις υπο­δο­μές της πόλης, που απα­ντούν σε πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας και σε κάθε πτυ­χή της ζωής της. Έργα όπως η αντι­κα­τά­στα­ση του δικτύ­ου απο­χέ­τευ­σης που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, η κατα­σκευή του ΚΗΦΗ που ξεκι­νά­ει, η ανα­κα­τα­σκευή και πιστο­ποί­η­ση των παι­δι­κών χαρών του Δήμου που ολο­κλη­ρώ­θη­κε, η αντι­κα­τά­στα­ση ταυ συνό­λου του οδο­φω­τι­σμού με σύγ­χρο­να σώμα­τα LED που είναι στη φάση της συμ­βα­σιο­ποί­η­σης, οι εκτε­τα­μέ­νες παρεμ­βά­σεις για τη συντή­ρη­ση και τη δια­μόρ­φω­ση των σχο­λι­κών χώρων που προη­γή­θη­καν, η συντή­ρη­ση των αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων που εξε­λίσ­σε­ται, κα. Δεν είναι τυχαίο εξάλ­λου ότι έως σήμε­ρα, δύο χρό­νια μετά, ακό­μα αυτές οι παρεμ­βά­σεις υλο­ποιού­νται στην πόλη, ούτε είναι τυχαί­ες οι χοντρο­κομ­μέ­νες λαθρο­χει­ρί­ες της δημο­τι­κής αρχής στην προ­σπά­θειά της να οικειο­ποι­η­θεί αυτά τα αποτελέσματα.

Ηλίας Σταμέλος δήμαρχος Καισαριανής Ζω2 Βοσκόπουλος πορεύεται με την «προίκα» της δικής μας διοίκησης

Ολες οι προσπάθειες οικονομικού νοικοκυρέματος του Δήμου, που απαίτησαν σκληρή προσπάθεια 4 χρόνων εξανεμίστηκαν στα χρόνια της διοίκησης του κ. Βοσκόπουλου

Το «από­θε­μα» αυτό των παρεμ­βά­σε­ων δεν μας χαρί­στη­κε. Ήταν καρ­πός επί­μο­νης προ­σπά­θειας και διεκ­δι­κή­σε­ων προς τους. αρμό­διους κρα­τι­κούς φορείς, που έφε­ραν απο­τε­λέ­σμα­τα σε ένα εχθρι­κό περι­βάλ­λον, κόντρα στην κυρί­αρ­χη αντι­λαϊ­κή πολιτική.
Από τις διεκ­δι­κή­σεις αυτές η σημε­ρι­νή δημο­τι­κή αρχή έχει στην ουσία παραι­τη­θεί, με τις προ­σμο­νές της για την εξα­σφά­λι­ση νέων έργων να είναι στραμ­μέ­νες σχε­δόν απο­κλει­στι­κά στην υλο­ποί­η­ση του πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νου Προ­γράμ­μα­τος «Α. Τρί­τσης». Πρό­γραμ­μα που απευ­θύ­νε­ται βέβαια σε όλους τους δήμους, έχει τις δικές ταυ προ­τε­ραιό­τη­τες και χρο­νο­βό­ρες δια­δι­κα­σί­ες που έως σήμε­ρα, σχε­δόν 2 χρό­νια από την δημο­σί­ευ­σή του, δεν έχει “ωρι­μά­σει” σχε­δόν κανέ­να από τα χρη­μα­το­δο­τού­με­να έργα.
Ειδι­κό­τε­ρα σε ότι αφο­ρά το Σκο­πευ­τή­ριο, στη θητεία μας πετύ­χα­με να ολο­κλη­ρώ­σου­με έναν αγώ­να δεκα­ε­τιών των κατοί­κων της πόλης μας, με την ορι­στι­κή κατο­χύ­ρω­ση του χώρου στο Ελλη­νι­κό Δημό­σιο και την εκδί­ω­ξη της Σκο­πευ­τι­κής Εται­ρί­ας.
Ταυ­τό­χρο­να εξα­σφα­λί­σα­με τη χρη­μα­το­δό­τη­ση και δημο­πρα­τή­σα­με τη μελέ­τη για την ολο­κλη­ρω­μέ­νη αξιο­ποί­η­ση του χώρου.

Κι ενώ προ­χω­ρά­ει η υλο­ποί­η­ση του παρα­πά­νω σχε­δια­σμού, ένα ορό­ση­μο του ιστο­ρι­κού συμ­βο­λι­σμού του χώρου, το Μου­σείο ΕΑΜι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης, που ιδρύ­θη­κε και λει­τούρ­γη­σε στην θητεία της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», δεχό­με­νο μέσα σε λίγα χρό­νια πάνω από 40.000 επι­σκέ­πτες, αφή­νε­ται συνει­δη­τά από τη σημε­ρι­νή δημο­τι­κή αρχή να μαρα­ζώ­σει, χωρίς συντή­ρη­ση και χρη­μα­το­δό­τη­ση, χωρίς προ­σω­πι­κό και φύλα­ξη.
Ο κ. Βοσκό­που­λος δεν έκρυ­ψε ποτέ εξάλ­λου την απέ­χθειά του για το χαρα­κτή­ρα και τον τίτλο του Μου­σεί­ου και ήδη δρο­μο­λο­γεί τον απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμό και την αλλοί­ω­ση του περιε­χο­μέ­νου του.
Σε κάθε περί­πτω­ση η παρα­χά­ρα­ξη και η δια­στρέ­βλω­ση της ιστο­ρί­ας του τόπου μας και της συμ­βο­λής της Και­σα­ρια­νής στην επο­ποι­ία της Αντί­στα­σης θα μας βρει απέ­να­ντι.

🔻 ❓  Ας πάμε στο πεδίο των λει­τουρ­γιών του Δήμου. Επει­δή έχε­τε ασκή­σει έντο­νη κρι­τι­κή, ποια είναι η εικό­να σήμε­ρα της οικο­νο­μι­κής δια­χεί­ρι­σης και του «Ταμεί­ου»;

Η άσχη­μη οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση στην οποία έχει επι­στρέ­φει ο Δήμος δεν κρύ­βε­ται και παρά τις προ­σπά­θειες της δημο­τι­κής αρχής να ρίξει το φταί­ξι­μο στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, φέρει ανε­ξί­τη­λα τη σφρα­γί­δα της δικής της διαχείρισης.
Οι προ­κα­τα­βο­λές από την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των επό­με­νων ετών, τα μειω­μέ­να ταμεια­κά δια­θέ­σι­μα, η αύξη­ση των χρε­ών και η μεί­ω­ση των ιδί­ων εσό­δων, σημα­το­δο­τούν πισω­γύ­ρι­σμα σε σχέ­ση με την οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση που παρέ­δω­σε η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση».

Σε μεγά­λο βαθ­μό, όλες οι προ­σπά­θειες οικο­νο­μι­κού νοι­κο­κυ­ρέ­μα­τος του Δήμου, που απαί­τη­σαν σκλη­ρή προ­σπά­θεια 4 χρο­νών εξα­νε­μί­στη­καν στα χρό­νια της διοί­κη­σης του κ. Βοσκό­που­λου, σε μισθούς αιρε­τών και σε αμφί­βο­λης αξί­ας συμ­βού­λους του δημάρ­χου, στις πολι­τι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες και τις προ­ε­κλο­γι­κές του δεσμεύ­σεις.
Οφεί­λο­νται και στην απο­διάρ­θρω­ση κρί­σι­μων υπη­ρε­σιών και δομών του Δήμου, όπου οδή­γη­σαν οι μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού με πολι­τι­κά κρι­τή­ρια και το κλί­μα τρο­μο­κρα­τί­ας προς τους εργα­ζό­με­νους.

Πορεία ολο­τα­χώς προς τα πίσω που ήδη πλη­ρώ­νει με πολ­λούς τρό­πους ο λαός της πάλης, όπως φαί­νε­ται με την άρνη­ση της δημο­τι­κής αρχής να μειώ­σει τα δημο­τι­κά τέλη, με το ξύρι­σμα των δαπα­νών για έργα και παρο­χές, με την υπο­βάθ­μι­ση των δρα­στη­ριο­τή­των του Κέντρου Μικρα­σια­τι­κού Πολι­τι­σμού (ΚΕ. ΜΙ.ΠΟ.), με την καθιέ­ρω­ση αντι­τί­μου στην ΑΙΟΛΙΑ και την προ­σπά­θεια θέσπι­σης διδά­κτρων στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο, με την παρα­κρά­τη­ση χρη­μά­των από τις Σχο­λι­κές Επι­τρο­πές του Δήμου

🔻 ❓  Πώς αξιο­λο­γεί­τε τη λει­τουρ­γία του Δημο­τι­κού Συμ­βού­λιου και το επί­πε­δο των συζητήσεων;

Το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο ακο­λου­θεί από το 2019 μια συνε­χή πορεία απα­ξί­ω­σης, που σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις φτά­νει ως τον εμφα­νή ευτε­λι­σμό.
Από τις πρώ­τες ημέ­ρες στη διοί­κη­ση του Δήμου η δημο­τι­κή αρχή αξιο­ποί­η­σε χωρίς δισταγ­μό την αντι­δρα­στι­κή νομο­θε­σία της ΝΔ περί «κυβερ­νη­σι­μό­τη­τας» που παρα­βλέ­πει προ­κλη­τι­κά τη θέλη­ση δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου και παρα­πέ­μπει πλή­θος απο­φά­σε­ων σε επι­τρο­πές όπου έχει τεχνη­τά εξα­σφα­λι­σμέ­νη πλειοψηφία.
Σοβα­ρά ζητή­μα­τα
που αφο­ρούν την πόλη μας δεν συζη­τού­νται ή έρχο­νται με μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση, όπως η δια­λυ­τι­κή κατά­στα­ση στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο και το ΚΕΠ, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων στο Μ. Κρη­τι­κό­που­λος κα. Άλλα εισά­γο­νται εσκεμ­μέ­να την τελευ­ταία στιγ­μή χωρίς ειση­γή­σεις (πχ. οι απο­φά­σεις για το γυμνα­στή­ριο ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ), απο­φά­σεις που  δεν είναι σύμ­φω­νες με τη θέση της δημο­τι­κής αρχής απλά δεν υλο­ποιού­νται ποτέ, όπως η πρό­σφα­τη από­φα­ση για συζή­τη­ση των ζητη­μά­των της παι­δεί­ας σε ειδι­κή συνεδρίαση.

Η δημο­τι­κή αρχή απο­φεύ­γει όπως «ο διά­ο­λος τα λιβά­νι» τα ανοι­χτά στο κοι­νό συμ­βού­λια την παρου­σία των μαζι­κών φορέ­ων της πόλης στις συζη­τή­σεις. Όταν στρι­μώ­χνε­ται κατα­φεύ­γει, με προ­ε­ξέ­χο­ντα τα ίδιο τον Δήμαρ­χο, στη χυδαιό­τη­τα και στις προ­σω­πι­κές επι­θέ­σεις, στην απα­ξί­ω­ση και την ειρω­νεία, τον ωμό αντι­κο­μου­νι­σμό.

🔻 ❓ Το 2022 θα γιορ­τα­στεί με σει­ρά εκδη­λώ­σε­ων η επέ­τειος των 100 χρό­νων από τη Μικρα­σια­τι­κή Κατα­στρο­φή, που σημα­το­δο­τεί και την αφε­τη­ρία συγκρό­τη­σης της Και­σα­ρια­νής. Ποια είναι η πρό­τα­σή σας για αυτά τα «γενέ­θλια»;

Η επέ­τειος των 100 χρό­νων από την Μικρα­σια­τι­κή Κατα­στρο­φή, απο­τε­λεί γεγο­νός με ιδιαί­τε­ρη βαρύ­τη­τα για την πόλη μας. Μπο­ρεί και πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θεί για να φωτι­στούν σημα­ντι­κές πλευ­ρές της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας.
Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες παρεμ­βά­σεις της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» για τη συζή­τη­ση και τον προσ­διο­ρι­σμό του προ­γράμ­μα­τος «εορ­τα­σμού» στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο, μέχρι σήμε­ρα δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί τίποτα.
Μάρ­τυ­ρας ωστό­σο των προ­θέ­σε­ων και του περιε­χο­μέ­νου που θέλει να δώσει ·η δημο­τι­κή αρχή στις επε­τεια­κές εκδη­λώ­σεις είναι η σύν­θε­ση της επι­τρο­πής προ­ε­τοι­μα­σί­ας, στην οποία χώρε­σαν οι αντι­κο­μου­νι­στές σύμ­βου­λοι του δημάρ­χου κι εκπρό­σω­ποι άλλων παρα­τά­ξε­ων της πόλης αλλά απο­κλεί­στη­καν οι εκπρό­σω­ποι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ καθώς και άνθρω­ποι των γραμ­μά­των και των τεχνών της πόλης μας που απο­δε­δειγ­μέ­να έχουν προ­σφέ­ρει με το έργο τους στην ανά­δει­ξη της ιστο­ρι­κής μνήμης.

Το επό­με­νο διά­στη­μα θα ξεκα­θα­ρι­στούν περισ­σό­τε­ρα. Σε κάθε περί­πτω­ση ως «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» δεν θα αφή­σου­με ανυ­πε­ρά­σπι­στη την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, θα αντι­πα­λέ­ψου­με τη λήθη και την παρα­χά­ρα­ξή της.

Δεί­τε και

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο