Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τοπική Διοίκηση: ενσωμάτωση και αγώνες

Η Τοπική Διοίκηση, τομέας του αστικού κράτους διαρθρωμένος έτσι που να είναι κοντά σε εργατικές – λαϊκές μάζες, έπαιξε, σε όλη τη φάση έντασης της καπιταλιστικής κρίσης -και ειδικά την περίοδο της πανδημίας, σημαντικό ρόλο ενσωμάτωσης για τις ανάγκες του αστικού συστήματος, ανεξάρτητα από το ποια πολιτική δύναμη ήταν επικεφαλής.
Οι πολλών ειδών δομές, είτε αυτοτελώς ως λειτουργίες των Δήμων και των Περιφερειών, είτε ακόμη περισσότερο με την συνέργεια ΜηΚυΟ και των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων έγιναν πλυντήρια και κολυμπήθρες του Σιλωάμ τόσο σε πολιτικο-ιδεολογικό επίπεδο όσο και αναφορικά με το ρόλο της πάλαι ποτέ -κατ’ όνομα, “αυτοδιοίκησης” στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Χαρακτηριστική από αυτή την πλευρά η περίπτωση της Καισαριανής, συγκρίνοντας έργα και ημέρες της νυν δημοτικής αρχής με την περίοδο ΛαΣυ (2015-2019)

Foto Σταμέλος 1

■ Συνέντευξη του πρώην δημάρχου Καισαριανής και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ηλία Σταμέλου «Στα ζητήματα της παιδείας μας χωρίζει χάος με τη δημοτική αρχή»

Ζω2 logoΣτο ζητήματα της συγκυρίας, με βασικό αυτό της παιδείας, εστιάζει στη συνέντευξή του προς τη Ζω2 ο πρώην δήμαρ­χος Καισαριανής και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ηλίας Σταμέλος.

🔻 ❓  Κοντεύουμε στα δύο χρόνια δοκιμασίας από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση κ. Σταμέλο. Προφανώς τίθενται ζητήματα ευρύτερα.
Στο βαθμό, όμως, που μπορούμε να εστιάσουμε, πώς αντεπεξήλθε μέχρι στιγμής στην πανδημία η Καισαριανή; 0 Καισαριανιώτης που χρησιμοποιεί τις υποδομές της πόλης, στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο κλπ., έχει λόγους να αισθάνεται πιο ασφαλής ή πιο ανασφαλής; Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν διεκδικηθεί;

 • Η περίοδος της πανδημίας αποκάλυψε με τραγικό τρόπο, το στυ­γνό ταξικό χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής στη χώρα μαςκαι παγκόσμια. Τα αποτελέσματα της άφησαν απροστάτευτη τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, της νέας γενιάς, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.
 • Η πανδημία όχι μόνο δεν ανέστειλε, αλλά έγινε ευκαιρία για να επιταχυνθεί η προώθηση ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζονται εδώ και χρόνια. Αντί να ενισχυθεί το δημό­σιο σύστημα Υγείας με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, να ανοίξουν νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιος υγείας, διατηρούνται οι τεράστιες ελλείψεις και πριμοδοτείται η κερδοφορία των μονοπωλίων που εμπορεύονται την υγεία.
  Στα σχολεία οι μαθητές στοιβάζονται σε τμήματα των 27-28 παιδιών, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε υγειονομικά ανεξέλεγκτους χώρους δουλειάς.
 • Στην πόλη μας η δημοτική αρχή του κ. Βοσκόπουλου, ευθυγραμ­μίστηκε με την κυβερνητική πολιτική και επιχειρηματολογία. Άλλοτε δηλώνοντας αναρμόδια, άλλοτε εφησυχάζοντας για την «ετοιμότητά της» να αντιμετωπίσει την πανδημία, άλλοτε λοιδορώντας την πραγματική γύμνια των μέτρων, υλοποίησε συνειδητά αυτή την πολιτική και έγινε συνυπεύθυνη στα αποτελέσματα και τα αδιέξοδά της.
 • Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε χωρίς διαμαρτυρία τα 25+ τμήματα και τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, τα απαράδεκτα κοντέινερ της δίχρονης προσχολικής αγωγής, την απουσία πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας στην πόλη.
  Αποδέχθηκε τις ελλείψεις στα δρο­μολόγια του 224 και προχώρησε στην κατάργηση της τοπικής συγκοινωνίας.
  Αποδέχθηκε τα τεράστια κενά στο προσωπικό του Δήμου που καλύπτονται όπως-όπως με ολιγόμηνους κακοπληρωμένους συμβασιούχους κ.ο.κ.

Δέσμια της κυβερνητικής πολιτικής αρνήθηκε ακόμα και να συμπαραταχθεί με τα αιτήματα των μαζικών φορέων της πόλης μας που ζήταγαν την δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Καισαριανή.
Στους εκπροσώπους των εργαζόμενων του Δήμου , που απαιτούσαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας μέσα στην πανδημία, απαντούσε με απαξίωση και προσωπικές επιθέσεις, ενώ ο Δήμαρχος δεν δίστασε να καλέσει την αστυνομία για να αντι­μετωπίσει τους γονείς που διαμαρτύρονταν για τις απαράδεκτες εκπαιδευτικές συνθήκες που Βιώνουν τα άχρονα παιδιά τους.Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής

Στον αντίποδα η «Λαϊκή Συσπείρωση» αποκάλυψε την επικίνδυ­νη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» και βρέθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων και των μαζικών φορέων που διεκδικούν:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και απο­κλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβι­κών εργαζομένων
 • Την εξασφάλιση, από το κράτος, της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηείας σε όλους.
 • Λιγότερα παιδιά ανά τάξη στα σχολεία, προσλήψεις του ανα­γκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Μέτρα προστασίας ατούς χώρους δουλειάς και στις συγκοινωνίες και ομαδικά προληπτικά τεστ

🔻 ❓  Από πέρσι μέχρι φέτος, ζήσαμε δύο έκτακτα καιρικά φαινό­μενα, την «Μήδεια» και τον «Μπάλο». Κατά τη γνώμη σας αν προκύψει κάτι αντίστοιχο στους επόμενους μήνες, η Δημοτική Αρχή θα είναι πιο έτοιμη για να το αντιμετωπίσει;

Κάθε χρόνο στελέχη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας αλλά και δημοτικές αρχές διαγωνίζονται στη διαφήμιση της ετοιμότητας, του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις επερχόμενες κακοκαι­ρίες και τον κίνδυνο των πυρκαγιών, για να διαψευστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα -από την σκληρή πραγματικότητα, με το λαό να βιώνει καταστροφές από πυρκαγιές πλημμύρες, σεισμούς.

Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται σε ανικανότητα, ούτε βέβαια στον «κακό μας τον καιρό» όπως προσπαθούν διαχρονικά να μας πείσουν, ρίχνοντας το φταίξιμο άλλοτε στο χιονιά, άλλοτε στη βροχή άλλοτε στη ζέστη, άλλοτε στον αέρα κλπ.
Οφείλεται στον προσανατολισμό του κρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί εξαιρετικά όταν υπερασπίζει την «ανάπτυξη» και την κερδοφο­ρία των λίγων, αλλά αποδεικνύεται λειψός και ανεπαρκής κάθε φορά που χρειάζεται να προστατέψει το λαό και την περιουσία του.
Το ίδιο έργο ζούμε και με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην Καισαριανή και στην ευρύτερη περιοχή, είναι συσσωρευμένοι σι παράγοντες-που δεν δημιουργούν πάρα μόνο ανησυχία για το μέλλον. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών (όπως στη Θεολόγου) και αντιπυρικών έργων (χαρακτη­ριστικά στο Βλητικό Σταθμό), η ελλιπής συντήρηση υποδομών και δικτύων (ρεμάτων και φρεατίων), ο ανεπαρκής καθαρισμός των δασικών εκτάσεων, η ανυπαρξία προσεισμικών ελέγχων, η μείωση των διαθέσιμων πυροσβεστικών δυνάμεων κά.

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού στις σημερι­νές συνθήκες, προϋποθέτει τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και τη διεκδίκηση. Καθήκοντα τα οποία βέβαια η δημοτική αρχή του κ. Βοσκόπουλου δεν έχει καμία πρόθεση να αναλάβει.

🔻 ❓  Στο πεδίο της καθημερινότητας, ποια εικόνα σας δίνει η πόλη σήμερα; Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα προβλήματα, στα οποία εσείς θα δίνατε προτεραιότητα ως Διοίκηση;

Η καθημερινότητα της μεγάλη πλειοψηφίας των Καισαριανωτών καθορίζεται από τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, την ανεργία, την ακρίβεια και τη φορο­ληστεία που κατατρώει το εισόδημα, τον αγώνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στη μόρφωση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, την αγωνία για τα ζητήματα της Υγείας μέσα στην πανδημία κτλ.
Απέναντι σε αυτά τόσο η κεντρική πολιτική και το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, όσο και οι πολιτικές επιλογές και η διαχείριση της δημοτικής αρχής, έχουν διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ακόμα χειρότερες συνθήκες.

 • Οι δημότες συνεχίζουν να βαρύνονται με υψηλή τοπική φορο­λογία για την καθαριότητα, που για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή δεν μειώνει παρά τη συνολική αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων.
  Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες καθαριότητας στην αποκομι­δή, στους δρόμους, τα πάρκα και το νεκροταφείο υστερούν, κατά γενική ομολογία, σε σχέση με το παρελθόν παρά τις προσπάθει­ες των εργαζόμενων, λόγω της μείωσης του προσωπικού.
 • Οι εγκαταστάσεις και οι δημοτικές υποδομές (ανοιχτά γήπεδα, παιδικές χαρές, υπηρεσίες), παραμελούνται και μένουν ασυ­ντήρητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με τη δημοτική αρχή να κατευθύνει τα πενιχρά κονδύλια που δίνονται για έργα και επισκευές στην αποπληρωμή του κόστους που δημιουργεί η διοίκησή της.
 • Η διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο (φέτος άνοιξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και με περιο­ρισμένες δραστηριότητες), το αντίτιμο στην καθημερινή είσοδο στον κινηματογράφο ΑΙΟΛΙΑ, δημιουργεί νέους φραγμούς στην πρόσβαση των δημοτών στον πολιτισμό.
 • Αντίστοιχα η πλήρης εκχώρηση του δημοτικού σταδίου «Μ.Κρητικόπουλος» σε ΠΑΕ άλλων δήμων, με εμπορευματικά κριτήρια αλλά και το κλείσιμο επ΄ αόριστον του γυμναστηρίου «ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ» στερούν από τον μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητι­σμό της πόλης μας που ήδη ασφυκτιά.
 • Η κατάργηση της δημοτικής συγκοινωνίας από τη δημοτική αρχή, επιτείνει την καθημερινή ταλαιπωρία των εργαζόμενων που έχει «εξασφαλίσει η τραγική κατάσταση» των γραμμών του 224.
 • Κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση του Κοινού και στις κοινωνικές δομές, παραμένουν αποδεκατισμένες από προσωπικό, που δεν αναπληρώνεται λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, επιτείνοντας τις καθυστερήσεις και την αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων των δημοτών.

🔻 ❓Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αντιπαράθεση της δημο­τικής αρχής με τον σύλλογο εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε υποδομές σχολείων της πόλης (αποκόλλη­ση σοβά στο 7° Δημοτικό και στις τουαλέτες του Δημοτικού, ρωγμή στο Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο). Τι έχετε να σχολιάσετε;

Αυτό που εξελίχθηκε ήταν μια νέα βρώμικη επίθεση της δημο­τικής αρχής και του κ. Βοσκόπουλου προσωπικά (διαπρέπει εξάλλου σε τέτοιου είδους χυδαιότητες) σε εκπροσώπους των δασκάλων και σε όσους ανέδειξαν, ως όφειλαν, τα σοβαρά ζητήματα των σχολικών υποδομών, με αφορμή τα πολλαπλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα περιστατικά και στην πόλη μας και πανελλαδικά.

Δεν ήταν η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία που θορύβησε τη δημοτική αρχή αλλά το τσαλάκωμα της εικόνας της και του αφηγήματος πως «όλα πάνε καλό». Για αυτό «βγήκε στα κάγκελο», συκοφαντώντας και παραποιώντας την αλήθεια.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα σχολεία της πόλης είναι γερασμένα και χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές και τακτική συντήρηση.
Ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι ελάχιστη και δεν επαρκεί για τις ανάγκες.
Ότι τα τσίγκινα κουτιά που στέγασε από πέρσι την Προσχολική Αγωγή δείχνουν με κάθε αφορμή την ακαταλληλότητα τους, όπως στην πρόσφατη κακοκαιρία κα.Δημοτική Αρχή Καισαριανής συμφωνία κυρίων εν μέσω Covid 19 για Κοντέινερ κλουβιά

Η δημοτική αρχή του κ. Βοσκόπουλου, δεν μπορεί να τα βάλει με τον πραγματικό υπεύθυνο για αυτήν την κατάσταση, τα διαχρονικά δηλαδή αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής.
Γιατί και η ίδια είναι ταγμένη με αυτή την πολιτική και σε αυτήν έχει δεσμεύσεις.
Αυτήν την πολιτική εξωραΐζει, τους υπουργούς της κάνει «πασαρέλα» στην πόλη μας και μετά συνθήματά της πολιτεύεται. Φυσιολογικά επομένως βλέπει ως εχθρούς της όσους την αντιπαλεύουν πραγματικά.

Η δημοτική αρχή δίπλα στις πολιτικές έχει (στο βαθμό που της αναλογεί} και τις δικές της διαχειριστικές ευθύνες, μιας και ολόκληρο το κονδύλι για τις ετήσιες επισκευές των σχολικών συγκροτημάτων για -το 2021 (το Μ21) εξαφανίστηκε από τον φετινό προϋπολογισμό και το έτος κλείνει χωρίς να ξεκινήσουν καν οι διαδικασίες για την ανάθεση των τακτικών συντηρήσεων.
Στον αντίποδα στη θητεία της η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την τραγική κατάσταση των σχολικών υποδομών και βρήκε σύμμαχο στις διεκδικήσεις της, τους αγώνες των φορέων της εκπαίδευσης της πόλης μας (εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών).
Μόνο έτσι έγιναν εφικτές το προηγούμενο διάστημα οι σοβαρές παρεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, με χρηματοδότηση που ξεπέρασε τα 1.3 εκατομμύρια € από την ΚΤΥΠ και την Περιφέρεια.
Σε κάδε περίπτωση είναι φανερό ότι και στην πολιτική μας αντίληψη και στην πρακτική μας για τα ζητήματα της παιδείας μας χωρίζει χάος με τη σημερινή δημοτική αρχή.

🔻 ❓  Ακούμε ότι η Δημοτική Αρχή ετοιμάζει μια έκδοση με λογισμό της θητείας της. Κατά τη γνώμη σας, τι σημαντικότερο έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής;

Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα στο «ενημερωτικό» αυτό υλικό με την έκδοσή του.
Μπορούμε ωστόσο σχεδόν με βεβαιότητα να προεξοφλήσουμε ότι στο υλικό αυτό δεν θα βρει θέση το οικονομικό αδιέξοδο στο οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, η άρνηση της δημοτικής αρχής να ανακουφίσει από την τοπική φορολογία τους δημότες, το κόστος της εξαργύρωσης των προεκλογικών συμμαχιών και δεσμεύσεων του δημάρχου, η περικοπή των έργων και των επισκευών με ιδίους πόρους, η επαναφορά των εργασιακών σκλαβοπάζαρων στο Δήμο, η κατάργηση όλων των θεσμών επικοινωνίας με τους κατοίκους, ο ευτελισμός των διαδικασιών του Δημοτικού Συμβουλίου, η φυγή των εργαζόμενων του Δήμου από την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, η εχθρική στάση που συναντάνε οι συλλογικοί φορείς της πόλης, η αποδιάρθρωση του Πολιτιστικού Κέντρου. το κλείσιμο του γυμναστήριου ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ, ή διακοπή του προγράμματος του Δήμου με το ΚΕΘΕΑ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τόσα άλλα.

Με σιγουριά επίσης αναμένουμε μια νέα αφήγηση στη γνωστή προσπάθεια της δημοτικής αρχής να οικειοποιηθεί τα έργα και τις παρεμβάσεις που εξασφάλισε στη θητεία της η «Λαϊκή Συσπείρωση».Σταμέλος Συνέντευξη Ζω2 Δεκ 2021 1

🔻 ❓  Σε ότι αφορά τις υποδομές, και κυρίως το «μέτωπο» των έργων στο Σκοπευτήριο, ένα θέμα το οποίο ως γνωστόν είχε καταθέσει έργο η Διοίκησή σας, εκτιμάτε ότι υπάρχει δυνατότητα να δρομολογηθούν κάποια πράγματα;

Είναι γνωστό ότι η θητεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξασφάλισε χρηματοδότηση και δρομολόγησε σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές της πόλης, που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και σε κάθε πτυχή της ζωής της. Έργα όπως η αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατασκευή του ΚΗΦΗ που ξεκινάει, η ανακατασκευή και πιστοποίηση των παιδικών χαρών του Δήμου που ολοκληρώθηκε, η αντικατάσταση ταυ συνόλου του οδοφωτισμού με σύγχρονα σώματα LED που είναι στη φάση της συμβασιοποίησης, οι εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη συντήρηση και τη διαμόρφωση των σχολικών χώρων που προηγήθηκαν, η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που εξελίσσεται, κα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι έως σήμερα, δύο χρόνια μετά, ακόμα αυτές οι παρεμβάσεις υλοποιούνται στην πόλη, ούτε είναι τυχαίες οι χοντροκομμένες λαθροχειρίες της δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί αυτά τα αποτελέσματα.

Ηλίας Σταμέλος δήμαρχος Καισαριανής Ζω2 Βοσκόπουλος πορεύεται με την «προίκα» της δικής μας διοίκησης

Ολες οι προσπάθειες οικονομικού νοικοκυρέματος του Δήμου, που απαίτησαν σκληρή προσπάθεια 4 χρόνων εξανεμίστηκαν στα χρόνια της διοίκησης του κ. Βοσκόπουλου

Το «απόθεμα» αυτό των παρεμβάσεων δεν μας χαρίστηκε. Ήταν καρπός επίμονης προσπάθειας και διεκδικήσεων προς τους. αρμόδιους κρατικούς φορείς, που έφεραν αποτελέσματα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, κόντρα στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.
Από τις διεκδικήσεις αυτές η σημερινή δημοτική αρχή έχει στην ουσία παραιτηθεί, με τις προσμονές της για την εξασφάλιση νέων έργων να είναι στραμμένες σχεδόν αποκλειστικά στην υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου Προγράμματος «Α. Τρίτσης». Πρόγραμμα που απευθύνεται βέβαια σε όλους τους δήμους, έχει τις δικές ταυ προτεραιότητες και χρονοβόρες διαδικασίες που έως σήμερα, σχεδόν 2 χρόνια από την δημοσίευσή του, δεν έχει “ωριμάσει” σχεδόν κανένα από τα χρηματοδοτούμενα έργα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το Σκοπευτήριο, στη θητεία μας πετύχαμε να ολοκληρώσουμε έναν αγώνα δεκαετιών των κατοίκων της πόλης μας, με την οριστική κατοχύρωση του χώρου στο Ελληνικό Δημόσιο και την εκδίωξη της Σκοπευτικής Εταιρίας.
Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και δημοπρατήσαμε τη μελέτη για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του χώρου.

Κι ενώ προχωράει η υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, ένα ορόσημο του ιστορικού συμβολισμού του χώρου, το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην θητεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεχόμενο μέσα σε λίγα χρόνια πάνω από 40.000 επισκέπτες, αφήνεται συνειδητά από τη σημερινή δημοτική αρχή να μαραζώσει, χωρίς συντήρηση και χρηματοδότηση, χωρίς προσωπικό και φύλαξη.
Ο κ. Βοσκόπουλος δεν έκρυψε ποτέ εξάλλου την απέχθειά του για το χαρακτήρα και τον τίτλο του Μουσείου και ήδη δρομολογεί τον αποχαρακτηρισμό και την αλλοίωση του περιεχομένου του.
Σε κάθε περίπτωση η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της ιστορίας του τόπου μας και της συμβολής της Καισαριανής στην εποποιία της Αντίστασης θα μας βρει απέναντι.

🔻 ❓  Ας πάμε στο πεδίο των λειτουργιών του Δήμου. Επειδή έχετε ασκήσει έντονη κριτική, ποια είναι η εικόνα σήμερα της οικονομικής διαχείρισης και του «Ταμείου»;

Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει επιστρέφει ο Δήμος δεν κρύβεται και παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να ρίξει το φταίξιμο στις συνθήκες της πανδημίας, φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της δικής της διαχείρισης.
Οι προκαταβολές από την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, τα μειωμένα ταμειακά διαθέσιμα, η αύξηση των χρεών και η μείωση των ιδίων εσόδων, σηματοδοτούν πισωγύρισμα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση που παρέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε μεγάλο βαθμό, όλες οι προσπάθειες οικονομικού νοικοκυρέματος του Δήμου, που απαίτησαν σκληρή προσπάθεια 4 χρονών εξανεμίστηκαν στα χρόνια της διοίκησης του κ. Βοσκόπουλου, σε μισθούς αιρετών και σε αμφίβολης αξίας συμβούλους του δημάρχου, στις πολιτικές προτεραιότητες και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Οφείλονται και στην αποδιάρθρωση κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του Δήμου, όπου οδήγησαν οι μετακινήσεις προσωπικού με πολιτικά κριτήρια και το κλίμα τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους.

Πορεία ολοταχώς προς τα πίσω που ήδη πληρώνει με πολλούς τρόπους ο λαός της πάλης, όπως φαίνεται με την άρνηση της δημοτικής αρχής να μειώσει τα δημοτικά τέλη, με το ξύρισμα των δαπανών για έργα και παροχές, με την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ. ΜΙ.ΠΟ.), με την καθιέρωση αντιτίμου στην ΑΙΟΛΙΑ και την προσπάθεια θέσπισης διδάκτρων στο Πολιτιστικό Κέντρο, με την παρακράτηση χρημάτων από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου

🔻 ❓  Πώς αξιολογείτε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβούλιου και το επίπεδο των συζητήσεων;

Το δημοτικό συμβούλιο ακολουθεί από το 2019 μια συνεχή πορεία απαξίωσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ως τον εμφανή ευτελισμό.
Από τις πρώτες ημέρες στη διοίκηση του Δήμου η δημοτική αρχή αξιοποίησε χωρίς δισταγμό την αντιδραστική νομοθεσία της ΝΔ περί «κυβερνησιμότητας» που παραβλέπει προκλητικά τη θέληση δημοτικού συμβουλίου και παραπέμπει πλήθος αποφάσεων σε επιτροπές όπου έχει τεχνητά εξασφαλισμένη πλειοψηφία.
Σοβαρά ζητήματα
που αφορούν την πόλη μας δεν συζητούνται ή έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, όπως η διαλυτική κατάσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο και το ΚΕΠ, η εμπορευματοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Μ. Κρητικόπουλος κα. Άλλα εισάγονται εσκεμμένα την τελευταία στιγμή χωρίς εισηγήσεις (πχ. οι αποφάσεις για το γυμναστήριο ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ), αποφάσεις που  δεν είναι σύμφωνες με τη θέση της δημοτικής αρχής απλά δεν υλοποιούνται ποτέ, όπως η πρόσφατη απόφαση για συζήτηση των ζητημάτων της παιδείας σε ειδική συνεδρίαση.

Η δημοτική αρχή αποφεύγει όπως «ο διάολος τα λιβάνι» τα ανοιχτά στο κοινό συμβούλια την παρουσία των μαζικών φορέων της πόλης στις συζητήσεις. Όταν στριμώχνεται καταφεύγει, με προεξέχοντα τα ίδιο τον Δήμαρχο, στη χυδαιότητα και στις προσωπικές επιθέσεις, στην απαξίωση και την ειρωνεία, τον ωμό αντικομουνισμό.

🔻 ❓ Το 2022 θα γιορταστεί με σειρά εκδηλώσεων η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σηματοδοτεί και την αφετηρία συγκρότησης της Καισαριανής. Ποια είναι η πρότασή σας για αυτά τα «γενέθλια»;

Η επέτειος των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη βαρύτητα για την πόλη μας. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να φωτιστούν σημαντικές πλευρές της σύγχρονης ιστορίας.
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη συζήτηση και τον προσδιορισμό του προγράμματος «εορτασμού» στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.
Μάρτυρας ωστόσο των προθέσεων και του περιεχομένου που θέλει να δώσει ·η δημοτική αρχή στις επετειακές εκδηλώσεις είναι η σύνθεση της επιτροπής προετοιμασίας, στην οποία χώρεσαν οι αντικομουνιστές σύμβουλοι του δημάρχου κι εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων της πόλης αλλά αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών της πόλης μας που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει με το έργο τους στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστούν περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση ως «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη την ιστορική αλήθεια, θα αντιπαλέψουμε τη λήθη και την παραχάραξή της.

Δείτε και