Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Μεγάλη έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την Καθολική Εκκλησία

H Καθο­λι­κή Εκκλη­σία της Ισπα­νί­ας πρό­κει­ται να ξεκι­νή­σει έρευ­να έπει­τα από απο­κα­λύ­ψεις για την σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση εκα­το­ντά­δων παι­διών από μέλη του κλή­ρου πριν από 80 χρό­νια, τις οποί­ες έφε­ρε στο φως η εφη­με­ρί­δα El Pais, ανα­φέ­ρει σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μά της.

Η έρευ­να θα εξε­τά­σει τις κατη­γο­ρί­ες για σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση που φέρε­ται να διέ­πρα­ξαν 251 ιερείς και ορι­σμέ­να κοσμι­κά πρό­σω­πα από θρη­σκευ­τι­κές οργα­νώ­σεις, τις οποί­ες απο­κά­λυ­ψε η εφημερίδα.

Η εφη­με­ρί­δα δεν δημο­σί­ευ­σε πλή­ρως τα ευρή­μα­τα της τριε­τούς έρευ­νας που διε­νήρ­γη­σε για το θέμα, αλλά ανα­φέ­ρει ότι ο αντα­πο­κρι­τής της παρέ­δω­σε έναν φάκε­λο 385 σελί­δων στον πάπα Φρα­γκί­σκο στις 2 Δεκεμ­βρί­ου καθώς η παπι­κή συνο­δεία και δημο­σιο­γρά­φοι πετού­σαν από την Ρώμη για την Κύπρο.

Ο αριθ­μός των θυμά­των είναι του­λά­χι­στον 1.237, αλλά μπο­ρεί να απο­δει­χτεί ότι είναι και χιλιά­δες, γρά­φει η εφημερίδα.

Οι καταγ­γε­λί­ες αφο­ρούν 31 θρη­σκευ­τι­κά τάγ­μα­τα και 31 από τις περί­που 70 επι­σκο­πές της χώρας.

Η παλαιό­τε­ρη υπό­θε­ση αφο­ρά το 1942 και η πιο πρό­σφα­τη το 2018.

Η έρευ­να θα διε­νερ­γη­θεί από την σύνο­δο των ισπα­νών επι­σκό­πων, της οποί­ας ηγεί­ται ο καρ­δι­νά­λιος Χουάν Χοσέ Ομέ­για, ο αρχιε­πί­σκο­πος της Βαρ­κε­λώ­νης, σύμ­φω­να με την El Pais.

Αξιω­μα­τού­χοι από την σύνο­δο των επι­σκό­πων δεν ήταν σήμε­ρα δια­θέ­σι­μοι για να σχολιάσουν.

Ένας εκπρό­σω­πος του Βατι­κα­νού δεν ήταν επί­σης δια­θέ­σι­μος, αλλά το Βατι­κα­νό συνή­θως δεν σχο­λιά­ζει το έργο των εθνι­κών συνό­δων επισκόπων.

Τον Νοέμ­βριο ο πάπας Φρα­γκί­σκος ευχα­ρί­στη­σε τους δημο­σιο­γρά­φους που συνέ­βα­λαν να απο­κα­λυ­φθούν τα σκάν­δα­λα σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης με θύτες κλη­ρι­κούς, τα οποία αρχι­κά είχε προ­σπα­θή­σει να καλύ­ψει η Καθο­λι­κή Εκκλησία.

Μπε­λο­γιάν­νης / Πλου­μπί­δης – Χικ­μέτ – Μαξ Χάβε­λα­αρ (ΕΚΠΤΩΣΗ 21% και ΔΩΡΟ τα μεταφορικά)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο