Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«1922 – 2022 Έξοδος – Διέξοδος»: Ξεκινούν την Παρασκευή 12 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η πολυα­να­με­νό­με­νη έκθε­ση «1922–2022 Έξο­δος — Διέ­ξο­δος» ανοί­γει κανο­νι­κά! Και είναι επι­σκέ­ψι­μη από 12 Μαΐ­ου έως 15 Ιου­νί­ου 2023.

Η πολύ­μη­νη προ­σπά­θεια για την προ­ε­τοι­μα­σία της έκθε­σης, ο αγώ­νας για τη χρη­μα­το­δό­τη­σή της δικαιώ­νε­ται, με μια πραγ­μα­τι­κά πολύ ενδια­φέ­ρου­σα έκθε­ση με μεγά­λη συμ­με­το­χή καλλιτεχνών.

Η πενι­χρή χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΥΠΠΟΑ για την έκθε­ση απο­δό­θη­κε τελι­κά στο Ε.Ε.Τ.Ε. με τερά­στια καθυ­στέ­ρη­ση, μετά από πιέ­σεις του φορέα, μετά από τη δια­μαρ­τυ­ρία μέσα στο χώρο του Καπνερ­γο­στα­σί­ου στις 28 Απρι­λί­ου, μέρα που ήταν εδώ και και­ρό προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη η έναρ­ξη της έκθε­σης. Τώρα, είμα­στε εδώ και με τον αγώ­να μας κατα­φέ­ρα­με να την υλο­ποι­ή­σου­με.

Το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας (Ε.Ε.Τ.Ε.), μετά από ανοι­χτό κάλε­σμα συμ­με­το­χής σε όλα τα μέλη του, διορ­γα­νώ­νει μια πολύ μεγά­λη ομα­δι­κή έκθε­ση σύγ­χρο­νου έργου, με τίτλο «1922–2022 Έξο­δος — Διέ­ξο­δος», στο πρώ­ην Δημό­σιο Καπνερ­γο­στά­σιο. Η έκθε­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 100 χρό­νων από τη Μικρα­σια­τι­κή Κατα­στρο­φή. Συμ­με­τέ­χουν 372 καλ­λι­τέ­χνες, με έργα από όλα τα είδη των εικα­στι­κών τεχνών, ζωγρα­φι­κή, γλυ­πτι­κή, χαρα­κτι­κή, εγκα­τα­στά­σεις, βίντεο, performance.

Η μεγά­λη αυτή έκθε­ση ετοι­μά­ζε­ται εδώ και μήνες, από το καλο­καί­ρι του 2022. Δεν απο­τε­λεί απλά μια έκθε­ση με ιστο­ρι­κή ανα­φο­ρά, αλλά έχει το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο παρόν και το μέλ­λον. Οι καλ­λι­τέ­χνες που συμ­με­τέ­χουν κλή­θη­καν να μελε­τή­σουν τα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα του Α ́Παγκό­σμιου Πολέ­μου και της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας που οδή­γη­σαν στην Κατα­στρο­φή, να ανα­δεί­ξουν τις τρα­γι­κές ιστο­ρί­ες των πάνω από 1,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Ελλή­νων, Αρμέ­νιων και Τούρ­κων προ­σφύ­γων, τις περι­πέ­τειες στους τόπους εγκα­τά­στα­σης. Ακό­μη, να θίξουν σύγ­χρο­νες πλευ­ρές του πολέ­μου, του ξερι­ζω­μού και της προ­σφυ­γιάς, να ανα­ρω­τη­θούν για τις αιτί­ες της μεγα­λύ­τε­ρης μάστι­γας στην Ιστο­ρία, που οι άνθρω­ποι την προ­κα­λούν και οι άνθρω­ποι μπο­ρούν να την εξαφανίσουν.

Στα έργα που θα εκτε­θούν είναι στο επί­κε­ντρο ο άνθρω­πος, η κατα­γρα­φή των σκλη­ρών βιω­μά­των των προ­σφύ­γων, η καταγ­γε­λία της απαν­θρω­πιάς του πολέ­μου και της κατα­στρο­φής. Η έκθε­ση επι­χει­ρεί να προ­βλη­μα­τί­σει, συνο­μι­λεί ζωντα­νά με το κοι­νό, ανα­δει­κνύ­ει πώς, μέσα από την αλλη­λεγ­γύη και τον κοι­νό αγώ­να των λαών, ανθί­ζει η ελπί­δα. Το σύνο­λο των έργων δικαιώ­νει την πολύ­μη­νη προ­σπά­θεια να στη­θεί η έκθε­ση και δημιουρ­γεί μεγά­λες προσ­δο­κί­ες για κάθε επισκέπτη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο