Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

200 χρόνια από τη γέννηση του Γκυστάβ Φλωμπέρ

Ο συγ­γρα­φέ­ας βρέ­θη­κε στο εδώ­λιο για την «Μαντάμ Μπο­βα­ρύ» — κλα­σι­κό πλέ­ον έργο της παγκό­σμιας λογο­τε­χνί­ας. Μία ανα­δρο­μή με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 200 χρό­νων από τη γέν­νη­σή του.

Τον Ιανουά­ριο του 1857 στο εδώ­λιο του κατη­γο­ρου­μέ­νου κάθο­νταν τρεις άνδρες: Ο εκδό­της της «Revue de Paris», ο τυπο­γρά­φος του εβδο­μα­διαί­ου περιο­δι­κού και ένας νεα­ρός, άγνω­στος ακό­μη, συγ­γρα­φέ­ας, ο Γκυ­στάβ Φλω­μπέρ. Το μυθι­στό­ρη­μά του «Μαντάμ Μπο­βα­ρύ» δεν είχε ακό­μη εκδο­θεί ως βιβλίο, παρά μόνο σε μορ­φή επι­φυλ­λί­δων στο περιο­δι­κό «Revue de Paris». Ωστό­σο οι πρώ­τες αγω­γές λόγω προ­σβο­λής των χρη­στών ηθών είχαν ήδη κατα­τε­θεί, καθώς η ιστο­ρία θεω­ρή­θη­κε ανή­θι­κη και πολύ… ρεαλιστική.

Το πρώτο σπουδαίο έργο του Γκυστάβ Φλωμπέρ

Σήμε­ρα η «Μαντάμ Μπο­βα­ρύ» είναι το πιο διά­ση­μο έργο του συγ­γρα­φέα, ο οποί­ος γεν­νή­θη­κε πριν από 200 χρό­νια, στις 12 Δεκεμ­βρί­ου 1821, και πρό­κει­ται για ένα αρι­στούρ­γη­μα της παγκό­σμιας λογο­τε­χνί­ας. Εκδό­θη­κε λίγους μήνες μετά τη δίκη, η οποία έλη­ξε υπέρ του συγ­γρα­φέα, κι αυτό όχι μόνο χάρη στην αθώ­ω­σή του: Η δίκη τρο­φο­δό­τη­σε την περιέρ­γεια του κοι­νού – και κατά συνέ­πεια και τις πωλή­σεις αργό­τε­ρα. Το δίτο­μο έργο εξα­ντλή­θη­κε μέσα σε δύο μόλις μήνες.

Το μυθι­στό­ρη­μα ανα­φέ­ρε­ται στη νεα­ρή Έμμα Μπο­βα­ρύ, η οποία υπο­φέ­ρει εξαι­τί­ας της μονό­το­νης ζωής στην επαρ­χία. Ονει­ρεύ­ε­ται μια ζωή γεμά­τη πάθος και πολυ­τέ­λεια και, για να ξεφύ­γει από την πλή­ξη που της προ­κα­λεί ο γάμος της, ανα­ζη­τά ερα­στές και γεμί­ζει χρέη. Η ιστο­ρία της μοι­χα­λί­δας Έμμα ενό­χλη­σε ιδιαί­τε­ρα και λόγω της νηφά­λιας περι­γρα­φής της. Ο Φλω­μπέρ αντι­κα­το­πτρί­ζει την τότε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σχο­λα­στι­κά – με ακρί­βεια, αμε­ρό­λη­πτα και δίχως μελο­δρα­μα­τι­κή διά­θε­ση: Μία νηφά­λια εικό­να της κοι­νω­νί­ας, η οποία λει­τούρ­γη­σε ως τομή στον ρομα­ντι­σμό, εγκαι­νιά­ζο­ντας το σύγ­χρο­νο, ρεα­λι­στι­κό μυθιστόρημα.

200 χρόνια Γκυστάβ Φλωμπέρ

Ο Γκυ­στάβ Φλω­μπέρ πέθα­νε στις 8 Μαΐ­ου 1880 σε ηλι­κία 58 ετών στο Κρουα­σέ, λίγα μόλις χιλιό­με­τρα από τη γενέ­τει­ρά του Ρου­έν. Εκεί έγρα­ψε τα περισ­σό­τε­ρα από τα μυθι­στο­ρή­μα­τά του, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των «Η αισθη­μα­τι­κή αγω­γή» (L’Éducation sentimentale) και «Σαλα­μπώ» (Salammbô). Για τον φετι­νό Δεκέμ­βριο, με αφορ­μή τη 200ή επέ­τειο της γέν­νη­σής του, έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί περισ­σό­τε­ρες από 200 εκδη­λώ­σεις, ενώ πολ­λές είναι και οι νέες εκδό­σεις βιβλί­ων για τον συγ­γρα­φέα και την Νορ­μαν­δία, την πατρί­δα του.

Πηγή: Deutsche Welle

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο