Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛαΣυ Β.Αιγαίου: ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Οι μάσκες έπε­σαν, παρά τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα που χύθη­καν αφει­δώς από την παρά­τα­ξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με ανα­με­νό­με­νη βέβαια τη στά­ση των εκπρο­σώ­πων της ΝΔ στο Περι­φε­ρεια­κό Συμβούλιο.

Δίνο­ντας «χέρι βοή­θειας » και ευθυ­γραμ­μι­ζό­με­νοι πλή­ρως με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, για την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων στην χώρα, οι περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι της «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ », παρά­τα­ξης του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο Π.Σ, με μια ψήφο τους, «κατά» και μια απο­χώ­ρη­ση από την επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης κ. Χοχλά­κα με το αιτιο­λο­γι­κό ότι «δεν γνω­ρί­ζει» ποια θα είναι η εξέ­λι­ξη της συζή­τη­σης(!), το ψήφι­σμα δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια που κατέ­θε­σε η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση υπε­ρα­σπι­ζό­με­νη τους αγώ­νες, της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας των φοι­τη­τών, των σπου­δα­στών, των γονέ­ων και του εκπαι­δευ­τι­κού κόσμου που βρί­σκο­νται στους δρό­μους αλλά και για το πανε­πι­στή­μιο Αιγαί­ου, που θα πλη­γεί άμε­σα από τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης, για μια ψήφο, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ.

Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Β.Αιγαίου επι­ση­μαί­νει ότι θα παρα­μεί­νει στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να του Ελλη­νι­κού λαού για δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία για όλους και θα επα­να­φέ­ρει το ψήφι­σμα δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια στην αμέ­σως επό­με­νη συνε­δρί­α­ση του Π.Σ.

Το ψήφι­σμα που κατέ­θε­σε η Λα.Συ στο Π.Σ Β. Αιγαί­ου είναι το παρακάτω.

«Η κυβέρ­νη­ση και το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, Αθλη­τι­σμού και Θρη­σκευ­μά­των, ανα­κοί­νω­σαν την κατά­θε­ση νομο­σχε­δί­ου με τίτλο «ελεύ­θε­ρο πανε­πι­στή­μιο» και με βασι­κό σκο­πό τη δυνα­τό­τη­τα ίδρυ­σης «μη κρα­τι­κών», δηλα­δή ιδιω­τι­κών πανεπιστημίων.

Το νομο­σχέ­διο παρα­βιά­ζει το άρθρο 16 του ελλη­νι­κού Συντάγ­μα­τος, καθώς υπάρ­χει ρητή ανα­φο­ρά σε αυτό ότι «η ανώ­τα­τη εκπαί­δευ­ση παρέ­χε­ται απο­κλει­στι­κά από ιδρύ­μα­τα που απο­τε­λούν νομι­κά πρό­σω­πα δημο­σί­ου δικαί­ου υπό την επο­πτεία του κράτους.

  Με το νομο­σχέ­διο αυτό, δια­μορ­φώ­νε­ται μια μεγά­λη αγο­ρά πτυ­χί­ων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προ­γράμ­μα­τα σπου­δών, τα οποία θα είναι ισό­τι­μα και πανε­πι­στη­μια­κά ανα­γνω­ρι­σμέ­να, ενώ καταρ­γεί­ται ο ενιαί­ος μέχρι τώρα τρό­πος πρό­σβα­σης στα πανε­πι­στή­μια και έτσι η εισα­γω­γή σε αυτά θα κρί­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο ανά­λο­γα με την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα κάθε οικο­γέ­νειας. Δηλα­δή με ανι­σό­τι­μο και τελι­κά άδι­κο τρό­πο. Είναι ένα ακό­μα βήμα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης και μετα­φο­ράς του κόστους σπου­δών στις πλά­τες της Ελλη­νι­κής οικογένειας.

  Για το Πανε­πι­στή­μιο Αιγαί­ου, η εξέ­λι­ξη αυτή θα σημα­το­δο­τή­σει υπο­βάθ­μι­ση και συρ­ρί­κνω­σή του, η οποία θα συν­δέ­ε­ται με μεί­ω­ση εισα­κτέ­ων και μεί­ω­ση της ήδη ανε­παρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης για τις ανά­γκες της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας. Ήδη αρκε­τά τμή­μα­τα (όπως πχ το τμή­μα μαθη­μα­τι­κών στη Σάμο) αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα βιω­σι­μό­τη­τας μετά την εφαρ­μο­γή της Ελά­χι­στης Βάσης Εισαγωγής.

  Άλλω­στε, καθό­λου αθώο δεν είναι ότι στο νομο­σχέ­διο, μια πρό­βλε­ψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανα­κοί­νω­σε – αφο­ρά στη μετα­φο­ρά της ευθύ­νης για το άνοιγ­μα και το κλεί­σι­μο τμη­μά­των στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Το Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Β. Αιγαί­ου θεω­ρεί ότι αυτό που χρειά­ζε­ται η κοι­νω­νία και τα παι­διά μας είναι το δημό­σιο και δωρε­άν ανα­βαθ­μι­σμέ­νο πανε­πι­στή­μιο, προ­σι­τό σε όλους τους υπο­ψή­φιους φοι­τη­τές. Αυτό είναι που πρέ­πει να στη­ρί­ξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώ­νου­με απε­ρί­φρα­στα την αντί­θε­σή μας στην ίδρυ­ση μη κρα­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων».

Οι περι­φε­ρεια­κοί σύμβουλοι

Κυρί­τση Αγλαΐα
Αμπα­ζής Γιώργος
Τσα­κα­λί­ας Γιώργος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο