Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

29 Μαiου 1944: Ανατίναξη δύο σιδηροδρομικών γεφυρών στα Δίκαια Έβρου, πλήγμα για την πολεμική βιομηχανία των ναζί

Μπορεί η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου να δεσπόζει στις πράξεις των αντιστασιακών οργανώσεων εναντίον των δυνάμεων Κατοχής στην περίοδο 1941-1944, δεν υπολείπεται όμως σημασίας, ένα άλλο σαμποτάζ, σε νευραλγικής σημασίας γέφυρες στον ακριτικό Έβρο από δυνάμεις του ΕΛΑΣ και αμερικανούς σαμποτέρ.

Στις 29 Μαίου του 1944 μαχητές του 81ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και αμερικανοί κομάντος που έφτασαν από τη Μέση Ανατολή, σε μια καλά οργανωμένη και παράτολμη επιχείρηση κατέστρεψαν δυο σιδηροδρομικές γέφυρες στα Δίκαια και τα Λουτρά του Έβρου, διακόπτοντας την τροφοδοσία της Ναζιστικής Γερμανίας με χρώμιο, χαλκό και άλλα μεταλλεύματα άκρως απαραίτητα για την πολεμική βιομηχανία υλικά, τα οποία ο Χίτλερ προμηθευόταν από την Τουρκία. Μέσω των δύο γεφυρών, μήκους πενήντα και σαράντα μέτρων, διέρχονταν περισσότερα από διακόσια βαγόνια την ημέρα, με πρώτες ύλες για το Βερολίνο και το συμμαχικό στρατηγείο στο Κάιρο αποφάσισε να οργανώσει επιχείρηση ανατίναξής τους υπό τον κωδικό «Σικάγο». Έτσι, στα τέλη του Μάρτη του 1944 έφτασαν από το Κάιρο στο Δέλτα του Έβρου, όπου τους παρέλαβαν άντρες του ΕΛΑΣ, Αμερικανοί σαμποτέρ μαζί με έναν τόνο εκρηκτικά και επικεφαλής τον ταγματάρχη James Kelly.

Δυο μήνες μετά και ενώ η όλη επιχείρηση είχε σχεδιαστεί στην κάθε λεπτομέρειά της, τη νύχτα της 29ης Μαϊου το 1ο τάγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Λεωνίδα Τερζούδη οδήγησε μια ομάδα σαμποτέρ στη γέφυρα των Δικαίων και το 2ο τάγμα με διοικητή τον Μανόλη Δημουλά μια άλλη ομάδα στη γέφυρα των Λουτρών. Νύχτα και υπό την κάλυψη των Ελλήνων μαχητών οι σαμποτέρ τοποθέτησαν, κατόπιν δίωρων προσπαθειών, στα πέλματα των γεφυρών τα εκρηκτικά και προς τα μεσάνυχτα τα πυροδότησαν. Οι δυο γέφυρες έγιναν κομμάτια με ένα εκκωφαντικό θόρυβο. Το πλήγμα για την πολεμική βιομηχανία των ναζί ήταν μεγάλο και την επόμενη μέρα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ελεύθερης Ευρώπης, BBC κλπ., μετέδωσαν σε πανηγυρικούς τόνους σε όλο τον κόσμο τη μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αντιστασιακών και των Αμερικανών σαμποτέρ. Για την επιτυχία του επικίνδυνου εγχειρήματος η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέμεινε στον James Kelly τα παράσημα της “Λεγεώνας της Αξίας” και της “Πορφυράς Καρδίας” όπως γράφει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του.

Οι κατοχικές δυνάμεις δίστασαν τελικά να προχωρήσουν σε αντίποινα και μαζικές εκτελέσεις, όπως συνήθιζαν, καθώς το ηθικό τους ήταν καταρρακωμένο, γιατί τα νέα από το ανατολικό μέτωπο ήταν πολύ δυσάρεστα γι’ αυτούς. Ενίσχυσαν όμως τις δυνάμεις τους στον Έβρο με ένα τάγμα και 10 άρματα που ήρθαν από την Ουγγαρία.

Με την συμπλήρωση εβδομήντα έξι χρόνων από την ηρωϊκή αντιστασιακή πράξη, αύριο Σάββατο, οι οργανώσεις Έβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν ιστορικό περίπατο στη γέφυρα των Δικαίων στις 7 το βράδυ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, θα αποθέσουν λουλούδια και θα ακολουθήσει ενημέρωση για τον αντιφασιστικό αγώνα στον Έβρο από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας.