Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ 🚩Αφιερωμένο στην πάλη για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών

5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» logoΤο 5ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» είναι αφιε­ρω­μέ­νο στην ειρή­νη, το παι­δί και τον αθλη­τι­σμό και σήμα του γίνε­ται το περι­στέ­ρι της ειρή­νης που κάθε­ται πάνω από τη γη. Οι κεντρι­κές εκδη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στις 13 — 16 Σεπτέμ­βρη 1979 στο Αλσος Περιστερίου.

Όπως σημειώ­νει ρεπορ­τάζ του «Οδη­γη­τή»: «Φέτος ακό­μα πιο πολύ εξο­πλι­σμέ­νοι από την πει­ρα των προη­γού­με­νων φεστι­βάλ και με τις πλου­σιες μορ­φές που ανέ­δει­ξε η προ­φε­στι­βα­λι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα φιλο­δο­ξού­με να κάνου­με τα περί­πτε­ρα κυψέ­λες δημιουρ­γι­κής συζή­τη­σης με τη νεο­λαία».

Στο χώρο του Φεστι­βάλ υπήρ­ξαν τέσ­σε­ρα βασι­κά συγκρο­τή­μα­τα περι­πτέ­ρων αφιε­ρω­μέ­να στα δικαιώ­μα­τα των παι­διών, στον αθλη­τι­σμό, στο 2ο Συνέ­δριο της ΚΝΕ και στον «Οδη­γη­τή».

Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά σημειώ­νε­ται στο φύλ­λο του «Οδη­γη­τή» της 31ης Αυγού­στου 1979: «Στο χώρο του κάθε συγκρο­τή­μα­τος θα υπάρ­χει πατά­ρι όπου θα γίνο­νται συζη­τή­σεις, θα προ­βάλ­λο­νται σλάιτς με θέμα­τα σχε­τι­κά προς το περιε­χό­με­νο των περι­πτέ­ρων, θα υπάρ­χει ξεχω­ρι­στό καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα. Ταυ­τό­χρο­να στο κάθε περί­πτε­ρο θα υπάρ­χουν ειδι­κοί σύντρο­φοι που θα “ξενα­γούν”».5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Στο κεντρι­κό τετρα­ή­με­ρο, οι εξέ­δρες τώρα πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται και μαζί με τις δυο κεντρι­κές, απο­κτά το δικό της πρό­γραμ­μα η εξέ­δρα της Διε­θνού­πο­λης, ενώ εγκαι­νιά­ζο­νται κι άλλες δυο νέες εξέ­δρες, το «αμφι­θέ­α­τρο κλα­σι­κής μου­σι­κής» και το «μου­σι­κό καφε­νείο» όπου μαζί με τις συναυ­λί­ες παρου­σιά­ζο­νται και σκετς και γίνο­νται προ­βο­λές, ενώ ακό­μα έγι­νε παρου­σί­α­ση ηχο­γρα­φη­μέ­νων έργων όπως η «Συμ­φω­νία της Αντί­στα­σης» του Αλέ­κου Ξένου.

5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» εξώφυλλα

Ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν οι αθλη­τι­κοί αγώ­νες που διορ­γα­νώ­νο­νται, αλλά και ο παι­δό­το­πος που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «ειρη­νού­πο­λη», απ’ όπου οι λιλι­πού­τειοι φίλοι του Φεστι­βάλ έστελ­ναν γράμ­μα­τα προς τα παι­διά όλου του κόσμου. Ανά­με­σα στα συλ­λο­γι­κά παι­χνί­δια του παι­δό­το­πο ήταν και μια δίκη με δικα­στές τα παι­διά και κατη­γο­ρού­με­νη την «παι­δι­κή εργασία».

Γίνε­ται έκθε­ση εικα­στι­κών καλ­λι­τε­χνών με 500 και πλέ­ον έργα ζωγρα­φι­κής, χαρα­κτι­κής, γλυ­πτι­κής και αφί­σες, από 107 καλ­λι­τέ­χνες που συμ­με­τεί­χαν στο στή­σι­μο της έκθε­σης και βρί­σκο­νταν στο χώρο συνο­μι­λώ­ντας με τους επι­σκέ­πτες. Ανά­με­σά τους ξεχώ­ρι­ζαν έργα των “δασκά­λων” Σαρα­φια­νού και Μπου­ζιά­νη, ενώ προ­βάλ­λο­νταν δια­φά­νειες αφιε­ρω­μέ­νες στους λαϊ­κούς ζωγρά­φους (από το μεσαί­ω­να μέχρι και τους μετά το Θεό­φι­λο καλ­λι­τέ­χνες) και στη σύγ­χρο­νη ζωγρα­φι­κή του 20ού αιώνα.5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» Περίπτερα

Στον κινη­μα­το­γρά­φο, γίνε­ται αφιέ­ρω­μα στις ται­νί­ες μικρού μήκους και την τεχνι­κή «Σού­περ 8», προ­βο­λές και συζη­τή­σεις για τη συμ­βο­λή και τις δυσχέ­ρειες παρα­γω­γής ται­νιών μικρού μήκους στην Ελλά­δα. Συζη­τή­σεις γίνο­νται επί­σης στα περί­πτε­ρα του 2ου Συνε­δρί­ου της ΚΝΕ, του Αθλη­τι­σμού, αλλά και στο βιβλιο­πω­λείο (βιβλιο­πα­ρου­σιά­σεις και απαγγελίες).

5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» 7

5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-«ΟΔΗΓΗΤΗ»

5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» - (εξώφυλλο)

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog


όλο το αφιέ­ρω­μα στην ιστο­ρία των Φεστι­βάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ |> εδώ <|

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο